Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Oude(re ) verslagen

2014

Verslag activiteiten:

Fotoavond van de Heem Mierlo

   Donderdag 11 december was de aangewezen dag voor de jaarlijkse foto- (en film-)avond op de tweede donderdag van december. De werkgroep beeldcollectie heeft dit jaar gekozen voor krantenberichten over Mierlo in de periode 1875-1975. Bij die berichten heeft men passende foto's gezocht zowel in het archief van de vereniging als elders. Rinie Weijts vertelde op zijn onnavolgbare wijze bij elk bericht een verhaal, zodat het een leuke avond werd waarop naast veel informatie ook plaats was voor humor. De opkomst was was minder dan de afgelopen jaren, maar degenen die de juiste keuze gemaakt hadden, hebben een leuke avond gehad. Tijdens de pauze was het ook weer tijd voor de traditionele loterij. De voorzitter benadrukte dat het misschien minder om de prijzen ging en meer over de steun aan de vereniging, maar door de schenking van het gilde van een aantal fotoboeken over Mierlo en van Anne v.d. Vleuten in de vorm van een aantal pakjes (Mierlose) servetten, konden vele aanwezigen met een prijs(je) naar huis. Kortom een succes voor zowel de prijswinnaars als de kas van de vereniging.

Op de foto een aantal bezoekers van de avond. Klik op de foto voor een vergroting.

Voor degenen die nog niet genoeg hebben van Mierlo uit de krant, kunt op hier nog een aantal berichten bekijken. Deze berichten zijn niet uit de presentatie van deze avond afkomstig.

Wonderen in het zonlicht

   Dinsdag 11 november was het een gezellige drukte in de bibliotheek, waar Hans van den Broek zijn lezing voor de Heemkundekringleden en belangstellenden gaf. Op een humoristische wijze toonde hij aan dat de meeste wonderen die door de eeuwen heen zijn beschreven, medisch gezien verklaarbare oorzaken hadden. En dat niet zelden de reden van genezing het zonlicht was.
Een wonderverhaal uit Delft doet verslag van een vrouw die ‘de nieuwe
ziekte’ had en die door een wonder genezen wordt. Tegenwoordig weten we, dat syfilis (want dat was toen een onbekende ziekte in Nederland en werd daarom 'de nieuwe ziekte' genoemd) komt en ook weer gaat, maar toen dacht men dus, dat de vrouw wonderbaarlijk genezen was. In het wonderverhaal wordt vermeld dat de man van de vrouw dezelfde ziekte twee jaar eerder had. En dat jaar was dus precies 1496, het jaar waarin de ‘nieuwe ziekte’ als een spoor door Nederland trekt vanwege Philips de Schone en zijn soldaten. Zij brachten de ziekte mee uit Spanje, waar het weer werd binnegebracht door de mannen van Columbus die terugkwamen van hun reis naar de nieuwe wereld. Het leuke nu aan dit verhaal is, dat we door het combineren van de beschrijving van de ziekte en kennis van de geschiedenis, weten dat het daadwerkelijk om syfilis ging.

Van de Broek heeft een (behoorlijk formaat) boek geschreven met dezelfde titel als zin lezing. Dit “Wonderen in het zonlicht” is te koop voor € 15,- te bestellen via hansveldtwee@hotmail.com of  06-22226348.

Najaarsexcursie Kasteel Asten

   Zaterdagmiddag 4 oktober: het kasteel, gelegen tussen Asten en Heusden, was in dezelfde tijd in gebruik als het kasteel van Mierlo. Met name rondom de heksenprocessen worden beide kastelen vaak samen genoemd. Ook nadat het kasteel van Mierlo al in verval raakte, werd dat van Asten nog bewoond. De genadeslag voor dit kasteel kwam in oktober 1944 toen het ten gevolge van een Duitse granaat volledig uitbrandde.

Klik voor vergroting.

Nu resteert van het oorspronkelijke kasteel nog slechts een ruïne met daarbij nog bewoonde kasteelboerderijen rondom de toegangspoort. Het complex is in voorbije decennia goed opgeknapt en daarmee goed te bezoeken en een bezoek meer dan waard. Met 17 vertegenwoordigers van Heemkundekring Myerle hebben we dat op 4 oktober gedaan. We kregen een interessante inleiding en rondleiding over het complex. Er was volop gelegenheid om alles goed te bekijken, te fotograferen of filmen en vragen te stellen. Kortom een prima najaarsexcursie. Voor meer informatie over het kasteel zie de website van de Stichting behoud kasteelerfgoed Asten.

Ledenavond 2014

   De jaarlijkse ledenavond vond dit jaar plaats op donderdag 2 oktober. Deze avond konden leden op het heemhuis kennis maken met de diverse werkgroepen en activiteiten van de vereniging. Daarna kon er nog gezellig worden nagepraat. Deze avond was oorspronkelijk bedoeld voor nieuwe leden, maar is sinds vorig jaar uitgebreid tot alle leden die daarvoor belangstelling hebben. De opkomst viel wat tegen, zodat we hopen dat het in 2015 wat drukker zal worden.

Opening traplift en presentatie fietstocht

   Na vele inspanningen is de vereniging er in geslaagd om een traplift te krijgen in het Oude Raadhuis zodat ook de leden die niet meer zo kwiek zijn, de zolder verdieping weer goed kunnen bereiken. Met de financiële steun van de Gemeente Geldrop-Mierlo is het gelukt om niet alleen op de eerste, maar ook op de tweede trap een lift te plaatsen. Op woensdag 1 oktober 2014 is de traplift in het bijzijn van o.a. wethouder Steenbakkers en enkele ambtenaren die bij de realisatie betrokken waren in gebruik genomen. Jos van der Vleuten was daarmee de eerste officiële gebruiker.

Klik op de foto voor vergroting.

Op deze bijeenkomst is aan de wethouder ook meteen de fietsroute ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding Geldrop-Mierlo-Mierlo-Hout aangeboden. Deze fietstocht, die via deze website beschikbaar is, leidt langs 28 plaatsen in onze gemeente en ons heem Mierlo die van belang zijn in het kader van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Bij elk van die plaatsen is een beschrijving met achtergrond informatie beschikbaar.

Beurs rondom levenseinde in De Vliegert

   De beurs rondom het levenseinde georganiseerd door De Vliegert en Uitvaartverzorging van de Kerkhof op zondagmiddag 21 september werd ook ondersteund door de Heemkundekring. We hadden een stand ingericht met oude foto's van begrafenissen in Mierlo, oude documenten uit het parochiearchief waaruit gebruiken bij begrafenissen af te lezen waren, een dodenlantaarn uit de collectie van het Kasteel Geldrop en een collectie bidprentjes waaruit de ontwikkeling van bid/devotie prentje tot gedachtenis prentje bleek. De hoeveelheid bezoekers viel wat tegen, maar de bezoekers van onze stand waren vol interesse en konden soms ook nog aanvullende informatie geven. Deze informatie kan mooi verwerkt worden in een publicatie die de Heemkundekring over enige tijd wil uitgeven over begraven en begrafenissen in Mierlo.

Klik voor vergroting.

Weer terug in Mierlo-Hout (reprise)

   De lezing "Weer terug in Mierlo-hout" van Rinie Weijts kan in het voormalige kerkdorp van Mierlo rekenen op een prima belangstelling. Voor de club Zij-Actief heeft Rinie de lezing gehouden bij de opening van hun verenigingsjaar op 15 september. Ook daar werd door meer dan 30 aanwezigen met interesse geluisterd en gesproken over hetgeen Rinie liet zien en vertelde. Altijd leuk als je jezelf ziet als kind op de wip van de speeltuin in de Pastoor van Massenhovenstraat of poserend op een familie kiekje bij de thuiskomst van vader die als Engelandvaarder was uitgezonden. Maar ook herkenden aanwezigen zich zittend in een schoolklas of lopend in de straat.

Klik op de foto voor vergroting.

Opening expositie Broekse potten en pannen

   Zondagmiddag 7 juli was een goed bezette trouwzaal in het Oude Raadhuis getuige van de opening van de expositie van de vondsten die de Heemkundekring gedaan heeft op het terrein van de VOF van Tilborg aan de Broekstraat. Na een inspirerende inleiding van Henk van Sleeuwen werd het eerste exemplaar van het fotoboek naar aanleiding van de opgraving uitgereikt aan Twan van Tilborg. Daarna opende wethouder Miranda Verdouw van de Gemeente Geldorp-Mierlo de tentoonstelling letterlijk en figuurlijk door de deur van de expositiezaal van slot te draaien en de zaal open te stellen voor de aanwezigen. Zij liet zich door Henk van Sleeuwen rondleiden en informeren over hetgeen er gevonden was en hoe de leden van de heem zorg gedragen hebben voor het verzorgen van de vondsten. De expositie in nog de gehele zomer te bewonderen (zie agenda voor de juiste tijden) Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina Broekse Potten en Pannen en de pagina archeologie van deze website.

Lezing De Zwarte Ruiter

   Donderdag 12 juni hield Rinie Weijts voor de leden van de Heemkundekring een lezing over een beruchte danwel beroemde plaatsgenoot. Wil u meer lezen over De Zwarte Ruiter, klik dan hier.

Ledenexcurise 2014

   Zaterdag 17 mei was de dag waarop de bus met leden en introducees naar Zutphen en Lievelde reed voor de jaarlijkse excursie van de Heemkundekring. Het werd weer een geslaagde en gezellige dag. Klik hier voor een verslag van deze dag en hier voor een videoimpressie die Henk Wasser gemaakt heeft.

Open dag boerderij Broekstraat 75

   Zaterdag 19 april was niet alleen paaszaterdag, maar ook de dag waarop de boerderij van vof van Tilborg aan de Broekstraat open dag hield. In de bouwput heeft onze heemkundekring mogen graven en daar zijn in twee afvalputten de nodige fragmenten gevonden. Op de open dag mocht de heemkundekring een gedeelte van de vondst tonen en toelichten aan de geïnteresseerde bezoekers. Het was er druk en velen hebben de vondst bewonderd en met veel aandacht geluisterd naar Henk en Hans die vertelden over de werkzaamheden die met een dergelijke vondst en het schoonmaken en opknappen daarvan gepaard gaan.

Klik op de foto voor vergroting.

of kijk op de pagina Broekse Potten en Pannen.

Weer thuis in Mierlo-Hout

   Dinsdag 22 april was het een gezellige drukte in D'n Huijsakker in Mierlo-Hout. Een grote groep belangstellenden hoorde het verhaal van Rinie Weijts aan waarin hij vertelde, aan de hand van vele historische foto's, van zijn jeugd in Mierlo-Hout. Hij nam de aanwezige mee van de oever van het Eindhovenskanaal, door de akkers naar Mierlo-Hout van toen, en vandaar uit via de andere kant weer terug. Dat het voor vele bekend voorkwam bleek ook wel uit de vele reacties uit de zaal.
Helaas was er een aanzienlijk aantal afmeldingen omdat de belangstellenden geen vervoer hadden of ‘s avonds niet meer de straat op durfden. Om hierin tegemoet te komen wordt een 2e presentatie (dezelfde als die van 22 april) aangeboden. Deze presentatie vindt plaats 22 juli om 13.30 uur wederom in d'n Huijsakker.
Zegt het voort, zegt het voort: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.


Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven St. Agatha

   Op vrijdagmiddag 11 april trok een groep leden van de Heemkundekring naar het Kruisherenklooster in Cuijk om daar kennis te maken met het Erfgoedcentrum kloosterleven. De aanwezigen kregen over veel aspecten van dit contemplatieve leven te horen. Ook de prachtige tuin die bij dit complex ligt, was meer dan de moeite waard. Het weer maakte het mogelijk hier volop van te genieten. Van deze excursie heeft Henk Wasser een filmimpressie gemaakt die u hier kunt vinden.

  Jaarvergadering 2014

   Donderdag 27 maart was het in de bibliotheek gezellig druk op de jaarvergadering. Door de renovatie van de trouwzaal in het Oude Raadhuis, kon de jaarvergadering daar niet gehouden worden. Gelukkig dat de bibliotheek beschikbaar was. De voorzitter gaf aan dat hij blij was met deze ruimte, want de opkomst was zo groot dat het niet goed in het Oude Raadhuis gepast zou hebben. De aanwezige leden konden hun reactie geven op het jaarverslag van de secretaris en het verslag van de werkgroepen. Daarna gaf de penningmeester een toelichting op de jaarcijfers van 2013 en de begroting van 2014. De kascontrolecommissie gaf de vergadering aan dat zij van mening waren dat het gevoerde financiële beleid in orde was. Hierna bracht het bestuur de visie en missie van de vereniging onder de aandacht van de leden en kon de vergadering zich buigen over het beleidsplan 2014-2019. Na de sluiting van de vergadering werd de avond voortgezet in een informele sfeer met een hapje en een drankje.

   Prijsuitreiking Heemkundepuzzel

   Donderdag 23 januari is de prijsuitreiking van de Heemkundepuzzel 2013 van onze vereniging in samenwerking met 't Contact geweest. Uit de inzendingen heeft de jury de winnaars vastsgesteld. Er waren twee inzenders met maar 1 fout en 3 met twee fouten. Op grond hiervan moest het lot de einduitslag bepalen. De familie van Eemeren uit Mierlo-Hout ging met de eerste prijs strijken (een mooi levensmiddelenpakket geschonken door Plus Hans van Aerle), Jeffrey Verberne (ook uit Mierlo-Hout) ontving de waardebon geschonken door Multimate Bouwmarkt. De derde prijs ging naar mevrouw van de Goor. Een lid dat ook vorige jaren hoge ogen gooide in de puzzel. Zij krijgt de twee flessen 'Mierlose' wijn die door de Bottelarij ter beschikking werden gesteld. De vierde en vijfde prijs werden gewonnen door Riky en Toon Romonesco en Marieke van de Konijnenberg. Alle prijswinnaars gaven aan het een mooie puzzel gevonden te hebben die wel moeilijk, maar niet te moeilijk was. Als u hier klikt ziet u enkele foto's van de prijsuitreiking.


   Lezing Ton Spamer

   Op woensdag 22 januari genoten ca 30 mensen van een mooie lezing van Ton Spamer over Art Nouveau en Jugendstil. Met veel foto's voerde Ton de aanwezigen door deze periode aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw. Hij liet duidelijk het verschil tussen beide stijlen zien, maar ook veel voorbeelden van plekken waar de beide stijlen gecombineerd te vinden zijn. De vele kunstwerken uit de Art Nouveau maakte indruk, zeker niet in de laatste plaats door de vertelkunst van Ton, die zonder overbodige details de luisteraars wist te boeien.


 terug

2013

Verslag activiteiten:

Fotoavond "De Kersenpit"

Donderdag 12 december was de jaarlijkse foto- en videoavond. Dit jaar met name foto's die thematisch bij elkaar gebracht waren door de werkgroep beeldcollectie rondom het weekblad De Kersenpit, wat in de jaren na de oorlog toen er Mierlose jongelingen in Indonesië werden opgeroepen, verscheen. Een gedeelte van de avond kunt u hier terugbeleven. De video inbreng op deze avond bestond uit een stukje uit de surpriseshow van Hennie Huisman waarin Ria van de Putten wel op een heel bijzondere manier leerde autorijden. De aanwezigen hebben weer prima genoten van een informatieve en gezellige avond, waar tijdens de pauze ook nog een loterij werd gehouden. Uit de opbrengst van de loterij sprak de waardering van de aanwezigen. Dank daarvoor.

Lezing Eindhovensch kanaal

Donderdag 21 november hield onze voorzitter Theo de Groof zijn lezing over het Eindhovensch kanaal. De zaal in Den Heuvel zat vol met belangstellenden die genoten van het goed gedocumenteerde verhaal van Theo en de bijbehorende lichtbeelden. Theo heeft beloofd om in 2014 zijn verhaal te publiceren. Op deze website kunt u nog een en ander lezen over het Eindhovensch kanaal. De vraag of het nu Eindhovens kanaal of Eindhovensch kanaal is, en of de namen van de bruggen nog met "sch" of alleen met een "s" mogen worden geschreven, is door Theo helder beantwoord. Hij heeft geen besluit kunnen vinden over de naamswijzigingen dus wat hem betreft blijft de "sch" in ere.

Uitslag Rabobank Clubkas Campagne

Dinsdagavond 5 november in het Huis van Heuze in Asten-Heusden, was het een drukte van belang. Een heleboel belangstellende bestuursleden van veel verenigingen uit het werkgebied van de Rabobank Peelland-Zuid waren bij elkaar gekomen om op een feestelijke avond te horen hoe het hen vergaan was in de RCC. Er zijn dit jaar weer meer stemmen uitgebracht dan vorig jaar, zodat de Rabobank bijna 280.000 euro kon uitdelen aan de verenigingen. Onze heemkundekring heeft een mooi resultaat gehaald. We hebben 163 stemmen gekregen en dat zijn er 43 meer dan vorig jaar. We zijn alle stemmers dankbaar voor hun stem en zullen met het ontvangen geld ons doel nastreven. De directeur van de Rabobank Peelland-Zuid gaf aan dat volgend jaar de actie weer zal plaatsvinden. Wij willen u nu alvast vragen om twee stemmen voor ons te reserveren.
Het bestuur bedankt alle stemmers van harte voor hun steun.

Mierlose historische quiz

Op 27 oktober vond de 2e Mierlose historische quiz plaats. Teams en publiek konden zich uitleven in het beantwoorden van vragen over de meer en minder recente geschiedenis van Mierlo. Op deze middag is ook officieel onze website gepubliceerd.
Klik hier voor een verslag van de Mierlose historische quiz.

Lichtjesroute Eindhoven 2013

Op vrijdag 4 oktober konden 49 personen plaatsnemen in de Cabriobus van Bergerhof om te gaan genieten van een rit naar Eindhoven en een rondrit over het traject van de lichtjesroute 2013. Het was geweldig weer voor deze activiteit en net na half elf waren de deelnemers weer tevreden terug in Mierlo. Dank aan Bergerhof voor het beschikbaarstellen van de bus.
Klik hier voor een verslag van deze avondactiviteit.

Excursie Roermond

Zaterdagmiddag 31 augustus togen een aantal leden (en introducees) naar Roermond om de stad onder deskundige leiding van plaatselijke gidsen te bekijken. Het weer werkte mee om er een leuke een leerzame middag van te maken.
Klik hier voor een verslag van deze excursie.

Molenberg geopend

Op de Molenheide stond tot 1859 de molen die nu in de Dorpsstraat staat. Nadat die verplaatst is, is de plek van de molen in het bos langzamerhand onzichtbaar geworden. Tot nu. Samen met de Gemeente Geldrop-Mierlo is de Molenberg weer zichtbaar gemaakt. Op 12 juli heeft wethouder van Hirtum de speel en ontdekplek officieel geopend. Klik hier voor meer informatie over de Molenberg.

Website online

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het ontwikkelen van de gloednieuwe website van Heemkunde kring Myerle.
Mede dankzij de Rabobank Peelland, ViziVorm en Apart Internet met een prachtig eindresultaat.
Vanaf 5 juli is onze website een feit en bereikbaar!

Excursie Duitsland

Dit jaar op stap met 57 leden van onze heemkundekring. De reis ging met een prachtige bus van Bergerhof naar Bad-Münster en Brühl (Schlöss Augustusburg). Het was een informatieve en gezellige dag met als afsluiting een heerlijk keuze diner.
Klik hier voor een video impressie van deze dag.

Filmavond Mierlo-Hout

Op 26 april organiseerden we voor het eerst een Film-/fotoavond in Mierlo-Hout. De avond werd druk bezocht en de aanwezigen genoten van de oude foto's en films met het bijbehorende commentaar. Zeker voor herhaling vatbaar.
Klik hier voor een video impressie van deze avond.

 


Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees