<
Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Fotoavond De Kersepit 12 december 2013


Op donderdag 12 december 2013 was het weer zover. De jaarlijkse foto- en videoavond van de Heemkundekring Myerle. Rinie Weijts heeft dit jaar met de leden van de werkgroep beeldcollectie een thema avond samengesteld. Op deze avond neemt Rinie, aan de hand van foto's van de heemkundekring, de fotografen Frans de Vries & Frans Meulendijks en een aantal anderen, de aanwezigen mee in de historie van Mierlo en Mierlo-Hout.
De avond is gebaseerd op "De Kersepit", dit was een weekblad dat door het Katholiek Thuisfront vanuit Mierlo gemaakt werd voor de jongens die in de jaren 1946-1949 waren uitgezonden naar, wat toen nog, Nederlands Indië heette. In De Kersenpit werden alle nieuwtjes (serieus en minder serieus) uit het dorp opgenomen zodat de militairen wisten wat er thuis gebeurde. Bij die woorden hoorden ook foto's, die werden vaak als echte foto toegevoegd. Rinie heeft al die blaadjes doorgeploegd en een avondvullend verhaal van gemaakt. Dit hadden net zo goed 3 avonden kunnen zijn, want de hoeveelheid informatie en wetenswaardigheden is enorm. Hieronder treft u een aantal foto's aan met daarbij wat informatie. Dit is maar een heel klein gedeelte van alles wat Rinie verteld heeft.
In het Eindhovens Dagblad werd aan de fotoavond een artikel gewijd. U treft dat artikel hier aan.

voorpagina eerste Kersepit 1946

Boerinnenpenclub

De militairen ontvingen graag post uit het vaderland. Daarom waren er een aantal boerinnen die brieven schreven geadresseerd aan de uitgezondenen. In die brieven werd veel plezier gemaakt en werden leuke, soms ondeugende, dingen geschreven. Om te voorkomen dat de jongens daarover verkeerde ideeën kregen, schreven de boerinnen anoniem. Dus ze wisten wel aan wie ze schreven, maar de ontvanger wist niet wie hem geschreven had!


Dodenherdenking 1946

Op 10 november 1946 vond op de militaire begraafplaats aan de Geldropseweg de eerste dodenherdenking plaats. Alle graven waren voorzien van een kruis en de graven waren geadopteerd door dorpelingen. Op de eerste dodenherdenking werden op de graven bloemen gelegd door in het wit geklede 'bruidjes'. Er was veel publieke belangstelling. Op de foto kunt u die zien staan aan de rand van de begraafplaats.

Als u hier kllikt dan krijgt een een filmpje van ons Youtube kanaal over een van de dodenherdenkingen op de erebegraafplaats aan de Geldropseweg aan het einde van de jaren 40. Weet u precies van wanneer dit filmpje is. Wij zouden dat graag weten. ALs u het weet klik dan hier om het ons door te geven.


Eerste Kersenkoningin 1948

In 1946 was het comité Kersenoogstfeest Mierlo opgericht. In het bestuur hadden zitting Sjef van Neerven als voorzitter, Th. van Teefelen als penningmeester en Jan Huijbers als secretaris. In 1948 was de eerste optocht waarin een gekroonde Kersenkoningin mocht meerijden. Die eer viel te beurt aan Mia Lammers.


Koninginnedag

31 augustus 1948 werd Koninginnedag gevierd. Het werd de laatste van Koningin Wilhelmina die in september haar koningschap overdroeg aan haar dochter princes Juliana. Op deze feestelijke dag hadden de Voortrekkers ‘De Houtduiven Patrouille’ ingestudeerd. De voorstelling werd opgevoerd in het Patronaat. Ruim 430 schoolkinderen genoten hiervan. Op de foto zijn ze onderweg naar de voorstelling.

Theo van Gerven

Deze Mierlose operazanger was een bijzondere verschijning in het dorp. In De Kersenpit werd vermeld: "Er is veel aandacht voor het nieuwe ‘huisje’ van Theo van Gerven Het huisje wordt met een grote plechtigheid in gebruik genomen." Hiernaast ziet u Theo aan het werk in zijn atelier in het huisje, wat ernaast is afgebeeld. Als bariton maakte hij furore in binnen- en buitenland. Vanuit Mierlo vertrok hij naar de Vlaamse opera in Antwerpen en de opera in Zurich. Hij kreeg ook een 10-jarig contract in Australië. Nadat Theo in 1963 in de Verenigde Staten was overleden, kwam het huisje vrij snel in een vervallen staat te verkeren en werd het afgebroken.


St. Ludovicus

De rijvereniging St. Lucovicus werd 1 februari 1934 opgericht, tijdens een vergadering van de “Roomsch Katholieken Jongeren Boerenstand”. Nu rijden de leden met name op mooie rijpaarden, in die tijd werd vooral gereden op Belgische koudbloedpaarden. Een aantal leden van de rijvereniging ziet u hiernaast afgebeeld op hun paarden met op de achtergrond de begraafplaats en de H.Luciakerk. Van links naar rechts: Piet v. Dijk, W. v.d. Wiel, Sjaak van der Linden en Harrie van Heugten


Molenaar Jac Coolen overleden

In De Kersenpit werden niet alleen vrolijke nieuwtjes en luchtige verhaaltjes opgenomen. Ook het overlijden van bekende Mierlonaren werd vermeld. Zo was in de Kersenpit te lezen: “Vorige week overleed Jac Coolen. Hij werd 86 jaar. Jarenlang was hij molenaar op Elderse molen.”


Brand op 't Oudven

“Na de 1e Mis brand bij Mart van Vlokhoven op ’t Oude Ven. Alles stond in brand. De inboedel werd deels gered. De schuur, het hooi en het landbouwgereedschap ging verloren. Vijf varkens vonden de dood. Van het boerderij is niet veel meer over.”
Natuurlijk moest er herbouwd worden. Er waren drie inschrijvingen:
A. Cox uit Geldrop: 34.500,-- gld.
H. Fransen uit Asten 26.000,-- gld.
Geb. Verbruggen uit Mierlo 25.440,-- gld.
Het werk werd aan Verbruggen gegund. De nieuwe boerderij werd onder directie van architect gebr. De Vries uit Helmond herbouwd. Hiernaast ziet u de nieuwe boerderij.

<

Beweeg de muis over de items:
€= opperman Door van der Westerlo met op zijn schouder een tas (15) stenen
€€= Boer Breedveld met een 'mowwer' eieren. (= 30 eieren)
€€= Wim van Gerven thuisslachter met het varken op de 'leer'.
€€= Boer Frans Bollen druk met het sorteren van de aardappelen.
€€=Melkventer Theo Swinkels volgens de Kersenpit: "Hij heeft bij het zagen ongelukkigerwijze in zijn hand gezaagd. Hij moest in het ziekenhuis in Helmond worden opgenomen.”
€€= Imker Sjaak Steenbakkers “Mierlose imkers hebben 1 gulden voor thuisfront bijeen gebracht”
=Kapelaan van der Heijden schreef honderden ‘vijf seconden’ preken voor onze jongens in Indonesië
=De scharensliep hier aan het werk in Mierlo-HoutMierlose mensen

In de Kersenpit werden vaak verhaaltjes opgenomen over de thuisblijvers, zodat de soldaten goed op de hoogte bleven van wat zich in Mierlo en 't Hout afspeelde. Hiernaast ziet u een aantal van die Mierlonaren.

Wilt u meer weetjes over Mierlo lezen zoals die in de oude kranten hebben gestaan kijk dan eens op: De krant schrijft over Mierlo ....


Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees
t Internet" width="10">Apart Internet | Webmaster: Hans Verhees