Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

Agenda 2021


Donderdag 21 januari 2021

Uitslagavond en prijsuitreiking Mierlo puzzel 2020

Nadat je de puzzel gemaakt hebt ben je natuurlijk benieuws naar wat je goed (of fout) had en of je in de prijzen gevallen bent. 2021 begint zoals 2020 is geëindigd, dus zijn bijeenkomsten niet toegestaan. We kunnen dus niet in het Oude Raadhuis de uitslagavond houden zoals gebruikelijk. In plaats daarvan verschijnt de oplossing en uitslag donderdagavond op onze website. Op woensdagmiddag 20 januari bezoeken we de winnaars van de puzzel (de nr. 1 tot en met 3) aan huis en reiken we deze prijzen uit. De te verloten prijzen worden donderdag bekend gemaakt en worden later aan huis bezorgd.

Wil je de puzzel nog eens bekijken, klik dan hier

Locatie: NIET in het Oude Raadhuis


Dinsdag 9 februari 2021, 20.00 uur
Dinsdag 6 april 2021, 20.00 uur
Dinsdag 13 juli 2021, 20.00 uur
Dinsdag 12 oktober 2021, 20.00 uur

Online foto-uurtje  

Organisatie door Hans Klink en de werkgroep beeldcollectie

De online foto-avond in december is niet doorgegaan, maar deze gaat wel door. Schrik niet omdat het online is, het wordt je zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Via een link die toegankelijk is via je computer, laptop, tablet of mobiele telefoon, kun je dit uurtje volgen. Heb je een (oude) foto of video die je graag zou willen laten zien, meld je dan aan via info@heemkundekringmyerle.nl. Samen bekijken we dan wanneer en op welke manier we jouw foto/video laten zien. Dus heb je een leuke foto die je graag wil delen met eventueel met een leuk verhaal of wil je gewoon kijken naar die mooie afbeeldingen? Meld je dan snel aan zodat je een link krijgt gemaild waarop je allemaal kunt volgen. Samen zorgen we ervoor dat we een leuk uurtje met elkaar gaan beleven met hopelijk veel verschillende foto’s/video’s. Voor vagen of meer informatie kun je contact opnemen met Hans Klink  of via 06-46505750.

Ook zonder aanmelden kun je deelnemen. Volg de instructie die je hier vind en je komt in de online omgeving terecht. Dat doe je natuurlijk op de avond van het foto uurtje.

Locatie: Thuis


april / mei 2021

Mierlose Meiboom

De meiboom is in 2020 vanwege corona niet geplaatst. Ook voor dit jaar leek het erop dat dit evenement niet door kon gaan. Gelukkig hebben we, samen met de vrijwilligers en de gemeente, kunnen beslissen om de meiboom wel te plaatsen. Als teken van hoop op een betere toekomst. Er vindt geen officiële onthulling van het nieuwe schildje plaats, het oranjecomitté organiseert geen feestelijke activiteiten bij de meiboom en er is geen vereniging die dit jaar een schildje op de meiboom plaatst. Wel kun je de meiboom op zijn normale standplaats op het plein achter de kerk bewonderen als je een wandeling of fietstocht door Mierlo maakt. Wil je wat meer lezen over de meiboom en de geschiedenis, klik dan hier.


30 september 2021, 20.00 uur (koffie/thee vanaf 19.30 uur)

Algemene Ledenvergadering HKM

De Jaarvergadering 2020 is niet doorgegaan en ook voorjaar 2021 konden we niet bij elkaar komen. We hopen dat de extra ledenvergadering najaar 2021 nu wel doorgaat. In deze vergadering wordt gevraagd om de besluiten genomen door het bestuur in plaats van de ALV 2020 te bekrachtigen, dat geldt ook voor de bestuursbesluiten in plaats van de voorjaarsvergadering 2021. Verder hoeven we ons niet te vervelen op die avond, want er zijn een aantal formele zaken die aan de orde moeten komen en waarvoor instemming van de leden gevraagd wordt. Je ontvangt voor de vergadering de agenda met een link naar al die documenten, zodat je je goed voor kunt bereiden.

De stukken voor de vergadering ontvang je niet meer op papier thuis maar via de mail of je kunt ze raadplegen via deze pagina

Na afloop van de vergadering hopen we dat je nog even blijft voor de gezellige ledenavond waar je wordt voorzien van een drankje en hapje.

Locatie: D'n Intheek Mierlo, Dorpsstraat 113


Donderdag .. .... 2021 19.00 uur.

Inschrijven Excursie Gorinchem

Op 5 juni was reprise van de jaarlijkse excursie van 2020 gepland, inmiddels hopen we dat die in oktober kan doorgaan.
Leden (en als er voldoende plek is introducees) kunnen zich hiervoor inschrijven. De inschrijving start op deze avond. Vooraf inschrijven is niet mogelijk. En er geldt VOL is VOL.

Locatie: Oude Raadhuis


Zaterdag .. oktober 2021, 08.00 uur- ca. 21.30 uur

Naar Gorinchem (en terug)

Dagexcursie voor leden en genodigden met boottocht over de Linge

De definitieve beschrijving en de uitnodiging voor deze dag krijgt u ruim op tijd in de Nieuwsbrief. De excursie is de reprise van die van vorig jaar die we helaas moesten uitstellen naar nu.

Kaart van de Vestingstad Gorinchem van Blaeu uit 1652.Gorichem - uit te spreken als Gorkum en zo wordt het soms ook geschreven - is een stad in Zuid-Holland die gedeeltelijk in de Albasserwaard en gedeeltelijk in de Tielerwaard ligt. Het stuk dat in de Tielerwaard ligt hoort pas sinds de herindeling van 1986 tot deze stad en dit gedeelte werd voordien bestuurd door de provincie Gelderland. De nederzetting waaruit de stad is ontstaan is al meer dan 1000 jaar geleden gesticht. Gorichem is onder andere bekend als vestingstad en is ooit de achtste stad van Holland geweest. We kennen de stad ook van de Martelaren van Gorkum, waarvan de patroon van de Nicasiusparochie, er één van was. Wilt u nu al meer weten over deze stad raadpleeg dan de Wikipedia pagina.

Gorichem ligt aan de Boven-Merwede en aan de Linge. Op deze rivier die van Doornenburg naar Gorichem loopt, maken we vandaag een boottocht.

In verband met de grote belangstelling verloopt de inschrijving dit jaar zoals vorig jaar. Houd deze site en de nieuwsbrief goed in de gaten.


Zondag .. mei 2021 12.00-16.00 uur

Middeleeuwse Torendag

Op de Torendag presenteren o.a. de heemkundekringen uit de regio 14 locaties waar nog de middeleeuwse kerk te zien is, of kerklocaties waar alleen nog maar een toren staat of op een andere manier bewijzen dat er een kerk is geweest. Deze locaties worden door middel van een fietstocht aan elkaar verbonden. In Mierlo is de aanwezigheid van de toren van de voormalige kerk binnen de toren van de huidige kerk de reden dat wij voor de negende keer al weer meedoen met het project. De kerktoren kan weer worden beklommen voor een goed zicht op de luidklokken, de gewelven boven de kerkruimte én een mooi uitzicht over Mierlo en verre omgeving. Leden van onze Heemkundekring zijn aanwezig voor uitleg. Zie ook kerkenproject.

Locatie: Heilige Luciakerk Mierlo


Zondag 12 september 2021, 12.00 - 17.00 uur

Monumentenfestival met fietstocht

door Hans Klink

De fietstocht van HKMyerle staaqt dit jaar in het teken van de monumenten in Mierlo en Geldrop. Veel monumenten zijn ook open en te bezoeken. Je kutn ook deelnemen aan een fotowedstrijd. In de nieuwsbrief van september kun je er over lezen. De fietstocht is ruim 15 km. Zowel leden als niet leden zijn van harte welkom. Het Oude Raadhuis is ook open en daar kun je meer te weten komen over Mierlo en onze heemkundekring.

Locatie: vertrek vanaf het Oude Raadhuis


Maandag 27 september 2021, 09.30 uur
Maandag 25 oktober 2021, 09.30 uur
Maandag 29 november 2021, 09.30 uur
Maandag 20 december 2021, 09.30 uur

Presentaties op 't Hout

door Rinie Weijts

In plaats van de foto-herkennings-ochtenden organiseren we dit seizoen bijeenkomsten waarbij Rinie aan de hand van een presentatie met ongetwijfeld bekende en minder bekende foto's wetenswaardigheden over met name Mierlo-Hout verteld. Er is natuurlijk de gelegenheid om mee te praten en Rinie zo nog wijzer te maken dat dat hij nu al is. Het wordt zeker weer een gezellige bijeenkomst.

Locatie: De Geseldonk


oktober 2021

Rabobank ClubSupport

Rabobank Peelland Zuid

Natuurlijk doen we dit jaar ook weer mee aan deze actie. Leden van de Rabobank kunnen in oktober stemmen uitbrengen en in november wordt de uitslag bekend gemaakt. Clubs en verenigingen maken de leden, de buurt en de lokale samenleving sterker. Het is de plek waar de leden samenkomen, talenten worden ontplooid én benut. Rabobank ondersteunt dat zodat zij kunnen blijven doen wat ze nu al doen. Onze wereld, buurt voor buurt, beter en sterker maken.

Het doel van HKMyerle voor 2021 is: Wij willen de canon van Mierlo gaan samenstellen, met en voor de bevolking van Mierlo. Als de canon, bestaande uit de meest belangwekkende historische zaken die Mierlo betreffen, gereed is, willen we de canon breed bekend maken. Zowel digitaal als ook in gedrukte versie.

Ben je nog geen lid van Rabobank Peelland Zuid, dan is de actie misschien wel een heel goede reden om dat te worden. Het bestuur vraagt alle Rabobank Peelland Zuid-leden op om op HKM te stemmen onder het motto: Hoe meer stemmen, hoe meer vreugd!


12 september tot eind oktober

Tentoonstelling Brand in Mierlo

in samenwerking met Brandweer Mierlo

In het kader van het jaarthema heeft de werkgroep tentoonstellingen in overleg met de brandweer een mooie foto- en atributenuitstalling samengesteld. U ziet vele bekende brandweermannen, verschillende foto's van branden in Mierlo maar ook van brandweermateriaal. Ook staat er brandweermateriaal zoals pakken en helmen die je kunt bekijken. Kortom het atrium van Zorgcentrum Bethanië ziet er anders uit dan je gewend bent.

Deze activiteit is doorlopend toegankelijk

Locatie: Atrium Hof van Bethanië


Maandag 18 oktober 2021, 20.00 uur

Lezing en powerpointpresentatie "De Kop van Jut

Rinie Weijts zal aan de hand van veel kleurige foto’s en authentieke afbeeldingen een interessante presentatie geven over traditionele kermisattracties en speciaal ‘De kop van Jut’. Dit is een van de attracties die al vele jaren op de kermisterreinen in Mierlo en elders in het land verschijnt.
In de presentatie wordt uitvoerig ingegaan op de kermis en het ontstaan en gebruik van het apparaat: Kop van Jut. Je hoort en ziet de verrassende geschiedenis van een van Nederlands oudste kermisattracties, waarin met slagkracht moet worden gepoogd een bel te luiden. De kop van Jut zijn wordt ook gebruikt als zegswijze om aan te duiden dat iemand het slachtoffer of zondebok is.
Veel minder bekend is dat zowel de uitdrukking als de kermisattractie hun naam danken aan een persoon die echt geleefd heeft, namelijk de moordenaar Hendrik Jut. Die na een sensationeel proces tot “slechts” levenslang werd veroordeeld, omdat de doodstraf net was afgeschaft. In 1876 haakte een kermisuitbater in op de gebeurtenis door zijn attractie "kop-van-jut" te noemen. Tegenwoordig wordt ook vaak wel een elektronische variant gebruikt.

Locatie: Partycentrum Den Heuvel


Woensdag .. november 2021, 19.00-20.30 uur

De "Kraaknacht"

in samenwerking met bibliotheek Dommeldal locatie Mierlo

Ook voor dit jaar zeggen we onze medewerking toe aan de Kraaknacht, georganiseerd door Bibliotheek Mierlo. Een ruimte in het Oude Raadhuis wordt omgetoverd tot een spannende omgeving waarin misschine wel een gruwelijk verhaal wordt verteld.

Deze activiteit is voor kinderen van 10 t/m 12 jaar.

Locatie: Oude Raadhuis


Zaterdag 27 november 2021, 14.00 uur

Op verzoek van het museum geannuleerd !

Excursie naar Jan Visser Museum Helmond

in het kader van het jaarthema Brand in Mierlo

In het Jan Visser Museum staat een van de oude brandweerspuiten van Mierlo. Deze spuit gaan we bekijken en natuurlijk dan ook de rest van het museum. Nader informatie volgt.

 

Locatie: Jan Visser Museum
Adres: Keizerin Marialaan 5 Helmond


9 december 2021, 20.00 uur

Jaarlijkse foto- en video-avond: Mierlo in woord en beeld

Presentatie door Rinie Weijts en de werkgroep beeldcollectie

Ook dit jaar is er weer een avond met film en fotomateriaal uit het Mierlo van weleer. De inhoud van de avond is altijd een verrassing waar de leden van de werkgroep beeldcollectie druk mee bezig zijn. Ongetwijfeld zal er weer meer dan voldoende materiaal zijn om u een ontspannende avond te bezorgen.

Locatie: zaal 't Mierles Huukske


Half december 2021

Mierlo puzzel 2021

Op onze website verschijnt voor de tiende keer de jaarlijkse Mierlo puzzel. Waarschijnlijk tref je die ook weer aan in de Mierlose Krant. Je kunt jouw kennis over Mierlo, haar geschiedenis en over 2021 weer etaleren.
Noteer ook meteen de uitslagavond op .. januari 2022 in uw agenda!

Wil je een voorproefje kijkt dan eens in de voorgaande edities van de Mierlo Puzzel.Verslagen 2021


Meiboom 2021, wel een meiboom, geen verenigingsschild.

27 april 2021

De Meiboom 2021Na een jaar van afwezigheid is de meiboom weer opgericht op zijn vertrouwde plek bij het Patronaat. In 2020 moesten we besluiten om de meiboom niet te plaatsen in verband met de gevolgen van de Covid-19 besmettingen. Ook voor 2021 leek het erop dat dit weer te gebeuren stond. In overleg met de gemeente Geldrlop-Mierlo heeft HKMyerle toch de mogelijkheid gezien om de boom - weliswaar in stilte - te plaatsen. Omdat een feestelijke onthulling van een nieuw verenigingsschild niet kon is gekozen voor een herdenings-schild Corona, met als tekst "Terug naar toen".

Helaas was de meiboom 2021 maar een kort leven gegund. In de nacht van 3 op 4 mei waaide het nogal hard. De meiboom is daar goed tegen bestand, maar door de beweging van de boom is de ondergrondse stabiliteitsbuis gescheurd. Daardoor werd de meiboom erg instabiel en gevaarlijk voor omstanders. In overleg tussen de werkgroep meiboom en de gemeente Geldrop-Mierlo is besloten de boom te verwijderen. Je moet het dus nu doen met de afbeelding van de boom op deze site. We hopen op betere omstandigheden in 2022.

Wil je meer lezen over de meiboom klik dan hier.


Palmpasen 2021, stille viering.

28 maart 2021

De laatste zondag van de vastentijd is de eerste zondag van wat in de christelijke kerken de goede week wordt genoemd. Deze zondag noemen we ook wel palmpasen, waarbij de intocht van Jesus in Jeruzalem wordt herdacht. In onze H.Lucia kerk wordt bij de vieringen een palmtakje gezegend en uitgereikt. Vroeger werden die palmtakjes, die feitelijk buxustakjes zijn, mee naar huis genomen om achter het kruisbeeld te steken. Ook werden ze op schuren en akkers geplaatst om heil af te roepen. Een traditie die met palmpasen ook wel voorkwam was het optocht met de palmpaasstokken. Wil je er wat meer van lezen klik dan hier.


Mierlo puzzel 2020 een mooi resultaat

21 januari 2021

De uitslagavond in de trouwzaal van het Oude Raadhuis kon dit jaar niet doorgaan. Daarom hebben leden van de werkgroep op 20 januari een aantal inzenders van de puzzel verrast met een huisbezoek. Er waren dit jaar een mooi aantal inzenders en de puzzel is goed gemaakt. De meeste inzenders hadden veel antwoorden goed. Twee van hen hadden zelfs helemaal geen fouten gemaakt. Zij zijn hiermee samen op de eerste plaats geëindigd. Verder waren er 3 inzendingen die 1 punt misten, voor hen was de derde plaats. Zoals gewoonlijk zijn er ook weer prijzen die verloot worden onder degenen die hebben ingezonden, waarbij het resultaat niet bepalend is. Of je daar bij zat kun je lezen op de pagina over de uitslag. Daar zijn ook de antwoorden te vinden, zodat je kunt controleren hoe je het ervan afgebracht had, ook als je niet hebt ingestuurd. Alle deelnemers en sponsoren bedanken we hartelijk. En nu op naar de 10e editie einde van dit jaar.


HKMyerle verrast leden en relaties

31 december 2020

Het bestuur van HKMyerle heeft het corona-jaar 2020 afgesloten met een bijzondere actie. We - alle leden van onze vereniging - hebben elkaar dit jaar maar weinig kunnen treffen. Dat geldt zeker ook voor de activiteiten van onze vereniging omdat die grotendeel zijn afgelast. Niet dat we hebben stilgezeten. De werkgroepen hebben in belangrijke mate doorgedraaid, de Myerlese Koerier en de nieuwsbrief is verschenen. We zijn betrokken geweest bij de opgravingen aan de Burg. Termeerstraat en op Luchen. We hebben enkele buitenactiviteiten kunnen opzetten, denk daarbij aan de fietsroute door Geldrop-Mierlo in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding, de Lucas Gassel wandeling in Helmond en de gezinsfietstocht in september. Ook de tentoonstelling in het atrium van het Hof van Bethanië heeft in sept-nov veel bezoekers getrokken. Daar is het bestuur heel blij mee en dankt iedereen die aan die activiteiten heeft meegewerkt. Toch hebben we ook veel moeten laten schieten, onze lezingen en excursies zijn grotendeels afgelast of doorgeschoven naar 2021. We hopen van harte dat die dan wel doorgaan. Om de verbinding met de leden en relaties te behouden heeft het bestuur een setje van 6 ansichtkaarten laten maken en die verspreid in de eerste week van 2021 onder de leden en relaties. We hopen dat jullie ze net zo mooi vinden als wij. Mocht je geen lid zijn dan heb je ze dus gemist. Vandaar dat we de afbeeldingen hier opnemen. Kun je ze toch nog bekijken en is het een reden om lid te worden. Dat kan eenvoudig via het aanmeldingsformulier.

Oude Raadhuis dec 2020
Meiboom 2014
Karrewiel. opgraving Luchen 2020
Brughoofden trambrug
Eindhovensch kanaal
De oogst in de jaren 50
Na de grote brand Markstraat 1921

Opgraving fase III Luchen

  decemer 2020

Als er gebouwd gaat worden of infra-structuur wordt aangelegd, wordt de ondergrond verstoord. In die ondergrond kunnen interessante zaken zitten die ons meer kunnen leren over het gebruik van het gebied in het verleden. Daarom is wettelijk vereist dat er Inventariserend Archeologisch Veldonderzoek (IVO, vaak via de methode van proefsleuven) plaatsvindt, waarbij de vraag is of diepgaander onderzoek nodig is. In 2008 is in het uitbreidingsplan Luchen een IVO geweest waarbij enkele archeologische interessante stukken zijn aangewezen. Na enkele eerdere opgravingen was nu het gebied tussen het Weteringspark en Luchen aan de beurt. (het groen getekende gebied op het kaartje). Hier werden enkele waterputten en bewoningssporen verwacht. Bij het opgraven werden meer putten gevonden dan verwacht. Meer informatie leest u hier.


Het kasteel van Mierlo

klik hier voor meer informatie over het kasteel van Mierlo
 

 

 


Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees