Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

Mierlo puzzel 2020
Aan het einde van een jaar is het onze gewoonte om terug te kijken. Misschien is 2020 niet een jaar waar je met plezier op terugkijkt, maar met de 9e Mierlo puzzel met vragen over het voorbije jaar en daarvoor, word je daar toch voor uitgenodigd. Een leuk tijdverdrijf in deze dagen waarin we gevraagd worden om thuis te blijven en onze sociale contacten te beperken. Het gaat er bij de Mierlo puzzel niet om alles goed te hebben, maar vooral om op een leuke manier bezig te zijn met geschiedenis en cultuur van ons Mierlo.

Weet je de antwoorden niet direct, dan kun je de bronnen over Mierlo, zoals de Myerlese Koerier, de Sprokkelingen, Mierlo van Oorsprong tot Heden, 200 jaar Oude Raadhuis maar ook bijvoorbeeld de Mierlose Krant, het Eindhovens Dagblad, Bij ons in Mierlo en diverse internetbronnen raadplegen. Natuurlijk kun je ook proberen of buren, familie, vrienden en kennissen je vooruit kunnen helpen. Het is allemaal toegestaan. Bestuursleden van de HKMyerle zijn uitgesloten van deelname en zullen je de juiste antwoorden ook niet geven.

Je kunt de puzzel tot en met zondag 10 januari 2021 insturen om mee te dingen naar één van de vele, mooie prijzen die beschikbaar zijn gesteld door diverse Mierlose ondernemers zoals je die hiernaast ziet staan. Je hoeft niet alle antwoorden te weten om de oplossing in te sturen !

Je kunt op twee manieren de puzzel invullen:
  1. Je maakt de puzzel via deze site. Let op: je dient deze in één keer in te vullen. Als je dit niet doet, kun je het beste de antwoorden opschrijven en later invullen. Weet je een antwoord niet, maak dan toch een keuze. Je kunt de puzzel namelijk alleen insturen als alle vragen zijn ingevuld.
  2. Je maakt de puzzel op papier. Gebruik daarvoor de pagina uit de Mierlose Krant of het adrukbestand van deze website. Omcirkel de juiste antwoorden of vul antwoorden in. Lever de ingevulde pagina in in de brievenbus op Hulsbos 5 of bij het secretariaat van HKMyerle: Burg. van Lokvenstraat 135. Vergeet niet je persoonlijke gegevens in te vullen.

Het bestuur van HKM vormt de jury. De antwoorden zoals vastgelegd door de jury zijn de antwoorden waarvan wordt uitgegaan. Over deze antwoorden en de uitslag van de puzzel wordt niet gecorrespondeerd. Door deel te nemen aan de puzzel stemt u hiermee in. Als je opmerkingen over de puzzel of adviezen voor ons hebt, stuur die dan gerust naar info@heemkundekringmyerle.nl.

Of je de puzzel hebt ingestuurd of niet: Ben je nieuwsgierig naar de uitslag en wie de winnaar is van de Mierlo Puzzel 2020? Houd dan de avond van donderdag 21 januari 2021 vrij. Op deze avond is de bekendmaking van de uitslag en vindt de prijsuitreiking plaats in het Oude Raadhuis. Naast deze bekendmaking vindt er ook een alternatieve quiz plaats die in teamverband wordt gespeeld. Ook voor deze quiz zijn diverse prijzen beschikbaar zodat alle aanwezigen een win-kans hebben. Twijfel dus niet en kom die avond naar het Oude Raadhuis toe, de koffie en thee staan klaar! Dit alles natuurlijk onder het voorbehoud dat de richtlijnen in verband met de corona pandemie deze avond toelaten.

HKMyerle bedankt alle rechthebbenden op de foto’s, zoals de Mierlose Krant, het Eindhovens Dagblad en diverse internetbronnen, voor het gebruik. Met het oog op de bepalingen uit de AVG denkt HKMyerle een gerechtvaardigd belang te hebben om de afbeeldingen te gebruiken in de Mierlo Puzzel. Mocht je daar anders over denken dan horen we dat graag en zullen daar dan in de toekomst rekening meer houden.

pdf-afdrukbestand

Wil je puzzelen op papier?
Hier vind je een pdf-bestand met de puzzelvragen, dat je kunt afdrukken.

 

Wij wensen je veel plezier en succes met de Mierlo puzzel.
(Vergeet niet je naam en emailadres in te vullen!)in samenwerking met
Het wekelijkse nieuwsblad voor groot Mierlo, in een oplage van 12.500. Wekelijkse verspreiding huis aan huis op donderdag/vrijdag in geheel Mierlo, Brandevoort en Mierlo-Hout.

met ondersteuning van:

PLUS wil een plek zijn waar u zich thuis en prettig voelt. Ons deskundige en vriendelijke personeel heet u graag welkom en helpt u bij het doen van uw dagelijkse boodschappen.

De Grootste Pretwinkel van Mierlo.

Hubo is een zaak waar je van op aan kunt. Persoonlijk, vakkundig, informatief en professioneel zijn de pijlers waar  Hubo op steunt. Wil je graag extra advies of wil je graag vakkundige hulp bij je klus? Geen enkel probleem. Hubo onderscheidt zich in precies die klussen waar waarbij extra advies welkom is, of waarbij je artikelen op maat nodig hebt.

De sfeervolle winkel van Eigenwijzz bloemen & meer biedt een ruim assortiment bloemen, planten, vazen, woonaccessoires en cadeau artikelen. Voor iedere bloemen gelegenheid ben je bij Eigenwijzz bloemen & meer aan het juiste adres.

Welkom bij Natuurlijk van der Leest. Wij zijn uw versspecialist op het gebied van groente, fruit en belegde broodjes!

Nederlands grootste boekhandel vind je om de hoek én op bruna.nl.

Uw drank en wijnspeciaalzaak in Mierlo

Samen bij Ellen is een winkel vol verrassingen waar voor iedereen wel een mooi kado te vinden is. Een winkel met ruim 20 bijzondere ondernemers uit Mierlo en omgeving onder één dak met mooie en smaakvolle producten.

Naam: (verplicht)
(vul in: voornaam achternaam)
E-mail adres: (verplicht)
(vul in: e-mail adres, voorbeeld: xxx@mijnmail.nl)
Telefoonnummer: (niet verplicht)
(vul in: vast of mobiel nummer)


vraag 1

In 1957 werd op Den Heuvel een nieuwe brandweerkazerne gebouwd met bijbehorende slangentoren. Een actueel woord kwam op die toren te staan.
Welk woord was dat?

a.Brandweer
b.Europa
c.Oranjekazerne
d.De rode haan
vraag 1

vraag 2
vraag 2

Geldrop-Mierlo kende dit jaar een wethouder waarvan wel beweerd werd dat hij het pluche belangrijker vond dan zijn politieke binding. Anderen dachten daar overigens heel anders over. In ieder geval verliet hij de partij waarvoor hij eerder gekozen had. Deze politieke partij heeft een aantal vertegenwoordigers in de gemeenteraad.
Wie is de hoogst geplaatste vrouw in de vertegenwoordiging van die partij in de raad.

a.Eliane Bourassin
b.Miranda Verdouw
c.Monica Leenders
d.Irene Neele-Janssen

vraag 3
Het Mierloos dialect kent vele mooie woorden.

In het regionale dialect zei Drika tegen Janus: “Kom doe us een aander boks an.”
“Wurrum zo’k dè doe”
, zi Janus, “t’is swèrres!

Janus wilde geen andere broek aandoen omdat:

a.het door de week was.
b.het te zweterig weer was.
c.zijn broek nog niet vuil was.
d.hij het nergens voor nodig vond.
vraag 3

vraag 4
vraag 4

Jos van der Vleuten was naast een zeer gewaardeerd lid van Heemkundekring Myerle meer dan 70 jaar lid van een andere vereniging in Mierlo/Mierlo-Hout.
Welke vereniging was dat?

a.Gilde St. Catharina en St. Barbara
b.Mifano
c.Handboogvereniging de Vriendschap
d.Handboogschutterij Houts Welvaren

vraag 5
vraag 5

Bier drinken is gezond!

Mag deze uitspraak in onze tijd discutabel zijn, vroeger was dat zeker niet het geval. Bij gebrek aan schoon water was bier eigenlijk de enige drank waarvan men zeker wist dat er, indien het althans niet bedorven was, geen ziektekiemen in zaten. Op ’t Hout lagen diverse herbergen met mooie namen, waaronder De Blouwte Erm, waarvan hiernaast een foto.
Welke herbergen waren er op 't Hout al in de 18e eeuw?

a.De Valk, De Kroon, De Gelderse Koe
b.De Gelderse Koe, De Zwaan, De halve Maan
c.De Koelewiet, De Zwaan, De Valk
d.De Valk, De Rode Leeuw, De Kroon

vraag 6

Op het Engelse Kerkhof is bij de ingang een bordje geplaatst dat er een Nederlands oorlogsgraf ligt. Dit omdat tussen de soldaten van het Gemenebest één Nederlandse soldaat begraven ligt. Hij werd in Noord-Brabant dodelijk gewond bij een oorlogsactie.
Waar vond die actie plaats ?

a.Geldrop
b.Son en Breugel
c.Mierlo-Hout
d.Oirschot


vraag 6

vraag 7
vraag 7

De Mierlose Zwarte is een officieel erkend kersenras. Er is ook een parabel over de Mierlose Zwarte die een verklaring geeft voor de heerlijk zoete smaak van deze kers.
Waar gaat die verklaring vanuit?

a.De aanleg van een proeftuin in 1913 in de Kerkstraat.
b.De aanwezigheid van een bijzondere leemsoort in de Mierlose bodem.
c.De gastvrijheid van een Mierlose boer en zijn vrouw.
d.Het onderzoek van de Mierlose bierbrouwer Th. Prinsen naar de juiste bemesting voor een zoete kers.

vraag 8
vraag 8

Mierlo en Mierlonaren kwamen in 2020 in het nieuws waarbij een relatie met het buitenland kan worden gelegd. Aan jou nu de vraag om aan de hand van het nieuws uit 2020 de naam te koppelen aan het betreffende land. Steeds past er één land het beste bij het betreffende nieuwsartikel.
Plaats de letter zoals die bij het land staat voor het bijbehorende nieuwsitem.

A.  Australië C.  Filipijnen E.  Frankrijk G.  Spanje
B.  Engeland D.  Finland F.  Noorwegen
Joanne Verhoeven in actie voor dieren
Dak Heilige Luciakerk gerenoveerd
Jacques van Veen en Margot le Roux zouden gaan wandelen
Erik van der Vleuten wint in Juni Grand Prix
14 nieuwe Pinguins in Dierenrijk
Janneke Berghuis was heel zenuwachtig
Elroy Lemmens op avontuur

vraag 9

Een van de bekendste Houtse verenigingen is handboogschutterij “Houts Welvaren”.
Wie was in 1914 de beschermheer van deze vereniging?

a.Pastoor Elsen
b.Jhr. E. Wesselmann van Helmond
c.Burgemeester Verheugt
d.Wethouder. A. van Gennip
vraag 5

vraag 10

vraag 10

De collectie van deze Mierlose Piet is weer thuis!

Welke van de volgende uitspraken is NIET juist.

a.Hij werd opgeleid als wever bij de Koninklijke textielfabrieken J.A. Raymakers & Co, gevestigd in Helmond.
b.Zijn vader was voorman bij J.A. Raymakers & Co, terwijl zijn moeder weefster was bij De Haes in Mierlo.
c.Toen hij in 1986 overleed schonk zijn vrouw Fien de collectie aan het Weverij Museum in Geldrop.
d.Neven en nicht zijn ook in de textiel terecht gekomen en zijn nu (mede-)eigenaar van textielzaken.

vraag 11
vraag 11

De donorregistratie is vanaf 2020 veranderd. Er is al veel jaren actie gevoerd om meer donoren te krijgen. Zo belde in 2012 BM’er Frank Lammers vanaf het Rembrandtplein in Amsterdam met de Gemeente Geldrop-Mierlo.
Wat was het resultaat van deze actie.

a.Hij kreeg burgemeester Rianne Donders te spreken en die vertelde dat ze al geregistreerd donor was.
b.Hij vroeg naar de burgemeester maar kwam bij wethouder Ton Steenbakkers uit. Die zegde toe de actie in de gemeente onder de aandacht te brengen.
c.Zowel burgemeester Donders als wethouder Steenbakkers waren afwezig, maar hij kreeg de toezegging dat één van hen zou terugbellen.
d.Hij kreeg Ans van Zon aan de lijn. Zij was nog geen donor maar wou zeker overwegen om dat te gaan worden.

vraag 12
vraag 12

Mierlo heeft een nieuwe fotografe. Zij heeft in 2020 een bijzonder project gemaakt als afstudeerproject. Hiernaast zie je een foto uit de serie die ze gemaakt heeft.
Wat was de naam van dat afstudeerproject?

a.Mierlo achter glas ten tijde van Corona.
b.Een ontmoeting tussen opa’s en oma’s en de kleinkinderen.
c.Spelen met spiegeling, licht, compositie en styling.
d.Mierlose mensen bij elkaar gebracht dankzij Corona.

vraag 13

Driekske ging wandelen door Mierlo. Hij kwam op de kruising Spechtlaan/Patrijslaan terecht, voor het Wolfsven (zie foto). Hij dacht: “ik loap us um dizze kemping hinne.” Hij deed dat via de vrij toegankelijke wegen en (zand)paden zo dicht mogelijk bij de afrastering.
Hoever had hij hierbij gelopen toen hij weer terug was op de genoemde kruising?

a.2,6 km
b.3,2 km
c.4,0 km
d. 5,2 km
vraag 13

vraag 14
vraag 14

Ter gelegenheid van de 76ste viering van de bevrijding werd door onze burgemeester het bevrijdingsvuur ontstoken op de Britse Erebegraafplaats, van waaruit het verspreid werd over het Peelgebied. Het vuur kwam even daarvoor via Eindhoven uit het Franse Bayeux in Mierlo aan en heeft daar overnacht.
Waar overnachtte het vuur in Mierlo?

a.Voormalige gemeentehuis
b.Oude Raadhuis
c.H. Luciakerk
d. Bevrijdingsmonument Mierlo

vraag 15

Wie was het kortste kapelaan in de parochie Mierlo-Hout.

a.Arnoldus van Thiel
b.Josephus Boelaars
c.Andreas Brouwers
d. Jacobus Schepens
vraag 15

vraag 16

A. vraag 16

B. vraag 16

C. vraag 8

D. vraag 16

E. vraag 16

 

 

Veel activiteiten waren in 2020 niet toegestaan, maar wandelen en fietsen gelukkig nog wel, zij het in kleine groepjes.

Als je door Mierlo wandelt of fietst dan kun je veel zien. Zo ook onze wandelaars die de bijgaande foto’s hebben gemaakt. Er horen er steeds twee bij elkaar omdat die op korte afstand, binnen een straal van ongeveer 200 meter, van elkaar gemaakt zijn. De opdracht is: zoek uit welke twee foto's bij elkaar horen.

Koppel ze aan elkaar. Plaats de letters van de bij elkaar horende afbeeldingen in de vakjes hieronder.
Als je op een afbeelding klikt, dan krijg je een vergroting.

koppel 1:      
koppel 2:      
koppel 3:      
koppel 4:      
koppel 5:      

F. vraag 16

G. vraag 16

H. vraag 16

I. vraag 16

J. vraag 16


vraag 17
vraag 17

Mierlonaren zijn slechte schutters. Een Mierlose burgemeester klaagde bij de commissaris van de Koningin dat hij wel 30 vergunningen afgegeven had om konijnen te schieten, maar dat er geen 10 houders waren die een konijn konden raken.
Welke burgemeester was die klager?

a.Burgemeester Panken
b.Burgemeester Verheugt
c.Burgemeester Krol
d. Burgemeester Van Kuik

vraag 18

Begin 2020 verscheen een roman over het leven van Maria en Piet van den Eijnden.
De roman speelt zich af in Mierlo en wel met name:

a.Op ’t Broek
b.Op den Brand
c.In de Marktstraat
d. Op de Trimpert
vraag 18

vraag 19
vraag 19

Frank Lammers heeft de corona tijd aangegrepen om een eigentijdse bijzondere film te maken. De poster en belangrijkste afbeelding uit de film zijn ontworpen door een Mierlose grafisch ontwerper (m/v), namelijk:

a.Angie Gratton
b.Rolf Janssen
c.Jurre Latour
d. Chantal Loverbos

vraag 20

Op de historische kadastrale kaart 1832 van Mierlo wordt in het toponiem Luchen een perceel aangewezen als woonhuis met erf van vroedmeester van Stekelenborgh.
Hoe oud was deze vroedmeester toen hij kwam te overlijden?

a.62 jaar
b.67 jaar
c.68 jaar
d. 81 jaar
vraag 20

vraag 21

Op één van de Mierlose kinderspeelplaatsen staat dit speeltoestel.
Wie heeft dit speeltoestel ontworpen?

a.Madelon de Louw
b.Mandy van Dijk
c.Petra van Dijk
d. Katja van den Eijnden
vraag 21

vraag 22
vraag 22

Vlak na de 1e Wereldoorlog lieten drie Helmondse ondernemers een vliegveld aanleggen op Molenheide. Tegen betaling kon men een parachutesprong of een vliegtocht van enkele minuten maken. Weinigen durfden, want “dèh ding moes is no beneeën valle!”.
Welke Mierlo-Houtenaar vloog op 21 september 1919 op kosten van zijn vrienden toch boven Mierlo?

a.Jan van Diepen
b.Joost Wijnen
c.Jan van Veghel
d. Cor van der Vorst

vraag 23
vraag 22

Op wiens graf stond de spreuk:
Ik heb een huis gebouwd ter ere van den Heer en de heerlijkheid zijner woonplaats bemind.
Mijn dierbaar volk vergeet mij niet en bid voor mij.

a.Pastoor Elsen
b.Pastoor van Eert
c.Pastoor Strijbosch
d. Pastoor Vissers

vraag 24

In 2019 verscheen een kinderboek van een Mierlose schrijfster. Het boek gaat over twee meisjes die slachtoffer zijn van een hevige schipbreuk. Eén van de meisjes spoelt aan en wordt gevonden door de dieren die op een eiland wonen. Het andere meisje wordt gevonden door een familie. De meisjes gaan op zoektocht. Tijdens het avontuur komen de meisjes erachter wie ze werkelijk zijn en waar ze vandaan komen.
Wie was de schrijfster?

a.Mariolande Kennedy
b.Marianne Canters
c.Lianne Knapen
d. Linda Swinkels
vraag 24

vraag 25
vraag 25

Op 9 mei 1959 opende burgemeester Krol bungalowpark Heidepark. Precies 60 jaar later werd het park heropend. De beide penanten bij de ingang van de Nachtegaallaan waren gerestaureerd en de gedenkplaten met opschrift vernieuwd.
Wie waren de initiatiefnemers van deze restauratie?

a.Steven Arnold en Bart van Doorn
b.Maria Verheugen en Maria van Hout
c.Liesbeth Beermann en Annie Koolen
d. Rob Jansen en Louis van Winkel

vraag 26

Heemkundekring Myerle werkt in 2021 voor het eerst met een jaarthema.
Wat is dat jaarthema?

a.Brand
b.Canon van Mierlo
c.Het bekijken waard
d. Mierlo zoals ut was
vraag 26

vraag 27

Tot slot mag u nog een zoekplaatje oplossen.

Hiernaast ziet u een Mierloos mondkapje. Het is opgesierd met delen van het logo van 17 ondernemingen/organisaties uit Mierlo, Mierlo-Hout of Brandevoort of die daar werkzaam zijn. De delen van de logo’s staan in de oorspronkelijke positie, ze kunnen wel groter of kleiner zijn dan in het origineel. Kunt u het mondkapje uiteenrafelen en de 17 organisaties benoemen. Minder dan 17 mag natuurlijk ook!

Als u op de afbeelding klikt, dan krijgt u een grotere afbeelding.

Als u het echt niet weet dan kunt u het vakje leeglaten.

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
vraag 27, klik voor vergroting.


 Veel puzzelplezier!    (U kunt de antwoorden alleen insturen als alle vragen zijn beantwoord. Deze verplichting geldt niet voor vraag 27)!!! Insturen is mogelijk tot en met 10 januari 2021 !!!


 Het bestuur van Heemkundekring Myerle wenst u
fijne Kerstdagen en een heel voorspoedig 2021


2020 was een heel bijzonder jaar. Met name voor hen die getroffen zijn door het virus, maar ook voor iedereen die er beroepsmatig of als vrijwilliger mee te maken kreeg. Daarom bieden we je hieronder een video aan die gemaakt is door het Catharina Ziekenhuis bij de vorige jaarwisseling. Als reminder hoe het was voor corona en als waardering voor alle medewerkers in de zorg en andere beroepen die zoveel te maken hebben gehad met de gevolgen ervan. Het Catharina Ziekenhuis ondersteunt het gebruik van de video.

Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees