Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

Mierlo puzzel 2021
Aan het einde van een jaar is het onze gewoonte om terug te kijken. Misschien is 2021 geen jaar waar je met plezier op terugkijkt, maar met de
10e Mierlo puzzel
word je daar toch voor uitgenodigd. Een leuk tijdverdrijf in deze dagen waarin we weer gevraagd worden om thuis te blijven en onze sociale contacten te beperken. Het gaat er bij de Mierlo puzzel niet om alles goed te hebben, maar vooral om op een leuke manier bezig te zijn met geschiedenis en cultuur van ons Mierlo. Onder Mierlo verstaan we in deze puzzel het ‘oude’ Mierlo zoals dat bestond tot en met 1967.

Weet je de antwoorden niet direct, dan kun je de bronnen over Mierlo, zoals de Myerlese Koerier, de Sprokkelingen, Mierlo van Oorsprong tot Heden, 200 jaar Oude Raadhuis maar ook bijvoorbeeld de Mierlose Krant, het Eindhovens Dagblad, Thuis in Mierlo, de website van Heemkundekring Myerle en diverse andere internetbronnen raadplegen. Natuurlijk kun je ook proberen of buren, familie, vrienden en kennissen je vooruit kunnen helpen. Het is allemaal toegestaan. Bestuursleden van de HKMyerle zijn uitgesloten van deelname en zullen je de juiste antwoorden ook niet geven.

Je kunt de puzzel tot en met woensdag 5 januari 2022 insturen om mee te dingen naar één van de vele, mooie prijzen die beschikbaar zijn gesteld door diverse Mierlose ondernemers zoals je die hiernaast ziet staan. Je hoeft niet alle antwoorden te weten om de oplossing in te kunnen sturen!

Je kunt op twee manieren de puzzel invullen:
  1. Je maakt de puzzel via deze site. Let op: je dient deze in één keer in te vullen. Als je dit niet doet, kun je het beste de antwoorden opschrijven en later invullen. Weet je een antwoord niet, maak dan toch een keuze. Je kunt de puzzel namelijk alleen insturen als alle vragen zijn ingevuld.
  2. Je maakt de puzzel op papier. Gebruik daarvoor de pagina uit de Mierlose Krant of het afdrukbestand van deze website. Omcirkel de juiste antwoorden of vul antwoorden in. Lever de ingevulde pagina in in de brievenbus op Hulsbos 5 of bij het secretariaat van HKMyerle: Burg. van Lokvenstraat 135. Vergeet niet je persoonlijke gegevens in te vullen.

Het bestuur van HKM vormt de jury. De antwoorden zoals vastgelegd door de jury zijn de antwoorden waarvan wordt uitgegaan. Over deze antwoorden en de uitslag van de puzzel wordt niet gecorrespondeerd. Door deel te nemen aan de puzzel stem je hiermee in. Als je opmerkingen over de puzzel of adviezen voor ons hebt, stuur die dan gerust naar info@heemkundekringmyerle.nl.

Of je de puzzel hebt ingestuurd of niet: Ben je nieuwsgierig naar de uitslag en wie de winnaar is van de Mierlo Puzzel 2021? Uiterlijk op de avond van donderdag 20 januari 2022 is de uitslag bekend. Via onze website laten we weten hoe we zullen handelen. Wordt er een uitslagavond georganiseerd of kan dat niet in verband met de RIVM-richtlijnen van de overheid? En als er geen uitslagavond is, hoe kom je dan aan je prijs. Wij weten het nog niet, maar zodra we het weten, zetten we het op de website. Inzenders zullen ook via de mail geïnformeerd worden.

HKMyerle bedankt alle rechthebbenden op de foto’s, zoals de Mierlose Krant, het Eindhovens Dagblad en diverse internetbronnen, voor het gebruik. Met het oog op de bepalingen uit de AVG denkt HKMyerle een gerechtvaardigd belang te hebben om de afbeeldingen te gebruiken in de Mierlo Puzzel. Mocht je daar anders over denken dan horen we dat graag en zullen daar dan in de toekomst rekening mee houden.

pdf-afdrukbestand

Wil je puzzelen op papier?
Hier vind je een pdf-bestand met de puzzelvragen, dat je kunt afdrukken.

 

Wij wensen je veel plezier en succes met de Mierlo puzzel.
(Vergeet niet je naam en emailadres in te vullen!)in samenwerking met
Het wekelijkse nieuwsblad voor groot Mierlo, in een oplage van 12.500. Wekelijkse verspreiding huis aan huis op donderdag/vrijdag in geheel Mierlo, Brandevoort en Mierlo-Hout.

met ondersteuning van:

PLUS wil een plek zijn waar u zich thuis en prettig voelt. Ons deskundige en vriendelijke personeel heet u graag welkom en helpt u bij het doen van uw dagelijkse boodschappen.

De Grootste Pretwinkel van Mierlo.

Hubo is een zaak waar je van op aan kunt. Persoonlijk, vakkundig, informatief en professioneel zijn de pijlers waar  Hubo op steunt. Wil je graag extra advies of wil je graag vakkundige hulp bij je klus? Geen enkel probleem. Hubo onderscheidt zich in precies die klussen waar waarbij extra advies welkom is, of waarbij je artikelen op maat nodig hebt.

De sfeervolle winkel van Eigenwijzz bloemen & meer biedt een ruim assortiment bloemen, planten, vazen, woonaccessoires en cadeau artikelen. Voor iedere bloemen gelegenheid ben je bij Eigenwijzz bloemen & meer aan het juiste adres.

Welkom bij Natuurlijk van der Leest. Wij zijn uw versspecialist op het gebied van groente, fruit en belegde broodjes!

Nederlands grootste boekhandel vind je om de hoek én op bruna.nl.

Uw drank en wijnspeciaalzaak in Mierlo

Samen bij Ellen is een winkel vol verrassingen waar voor iedereen wel een mooi kado te vinden is. Een winkel met ruim 20 bijzondere ondernemers uit Mierlo en omgeving onder één dak met mooie en smaakvolle producten.

Naam: (verplicht)
(vul in: voornaam achternaam)
E-mail adres: (verplicht)
(vul in: e-mail adres, voorbeeld: xxx@mijnmail.nl)
Telefoonnummer: (niet verplicht)
(vul in: vast of mobiel nummer)


vraag 1

Terwijl de eerste sneeuw sinds tijden viel, werd heel Mierlo kookt gehouden. Er waren 138 deelnemers aan dit nieuwe evenement. De deelnemers kregen een pakket met producten aan de hand waarvan een aantal mooie gerechten kon worden gemaakt.
Wat zat er NIET in dat pakket.

a.chioggia bietjes
b.mandarijnen
c.linzen
d.sjalotten
vraag 1

vraag 2
vraag 2

Op 13 november 2021 had onze burgemeester een belangrijke taak te vervullen. Hij mocht met een aantal kinderen op bezoek bij Sint Nicolaas tijdens de jaarlijkse intocht. Natuurlijk nam hij een mooi cadeau voor de Sint mee.
Wat was dat voor cadeau?

a.Een peperkoek gevuld met pepernoten en speculaas.
b.Een nieuwe Sinterklaasvlag gemaakt in het Weverijmuseum.
c.Een peperkoek gemaakt met Mierlose kersen.
d.Een pakket met Mierlose kersenkroketten voor Sint en Piet.

vraag 3
Het Mierloos dialect kent vele mooie woorden.

In het regionale dialect zei Drika tegen Janus toen ze bij de familie op bezoek waren: “Verdimme Janus, wa zitte naw tòch wir te pielieje!

Waarom zei Drika dat?

a. Omdat Janus zat op te scheppen over de goede daden van de kinderen.
b.Omdat Janus het weer eens niet eens was met zijn schoonzuster, zoals dat wel vaker het geval was.
c.Omdat Janus de kookkunsten van de gastvrouw/gastheer blijkbaar niet zo kon waarderen gezien zijn eetgedrag.
d.Omdat Janus het hoogste woord had over zijn politieke voorkeur.
vraag 3

vraag 4
vraag 4

Op de Heilige Lucia begraafplaats ligt het graf zoals dat op de afbeelding staat. Het is het graf van een burgemeester. In het in memoriam dat August Sassen schreef staat: “toch mag er wel eens aan worden gedacht of het niet een plicht van dankbaarheid zou zijn in het raadhuis van Mierlo een steen te plaatsen met een in vorm zo eenvoudig mogelijke herinnering aan de nooit verzaakte plichtsbetrachting van deze nauwgezette en rechtschapen ambtenaar."

Hoelang was deze burgemeester in functie in Mierlo?

a.Bijna 22 jaar
b.31 jaar
c.Bijna 34 jaar
d.Bijna 50 jaar

vraag 5
vraag 5

De volgende tekst zou zo maar uit een liedje afkomstig kunnen zijn:

Mierlo is the place for me
Mierlo this lovely city
You can go to France or America,
India, Asia or Australia
But you must come back to Mierlo city.

Oorspronkelijk is het voor een andere stad geschreven.
Wie was de uitvoerende artiest van het originele nummer.

a.Honest Jon
b.Lord Kitchener
c.Paul Kelly
d.Paddington

vraag 6

De brandbestrijders in Mierlo hebben in de loop der jaren verschillende brandweerkazernes (of ruimte die daarvoor doorging) in gebruik gehad.
Welke heeft het langste dienst gedaan?

a.Kazerne aan de Bijenkorf
b.Kazerne Europa aan de Dorpsstraat
c.Oude Raadhuis aan de Dorpsstraat
d.Kazerne aan de Vesperstraat
vraag 6vraag 7
vraag 7

In het ED konden we lezen dat Mierlo zomaar drie horecazaken minder had gekregen. In het betreffende artikel werden 3 horecazaken genoemd.
Welke werd er NIET genoemd.

a.Backstage Barberpub
b.Café De Boemel
c.Culi-café Ons Restaurant
d.Eetcafé Soulmates

vraag 8
vraag 8

Het Mierlose Brandweerkorps heeft in de periode van 1939 tot en met 2003 zes commandanten gehad. Hun namen waren:

A.  Jan Ehrismann C.  Jan van Leuken E.  Tinus Verbruggen
B.  Ad van Haandel D.  Sjef Verbruggen F.  Frans van der Vleuten

Koppel ze aan hun periode door de letter voor de periode te zetten:

1939-1946 1988-1992
1946-1974 1992-2002
1974-1988 2002-2003

vraag 9

De wegwijzer zoals je die hiernaast ziet heeft in de jaren 50 in Mierlo gestaan.
Waar stond die?

a. Op ’t Hout bij de spoorwegovergang aan de Hoofdstraat.
b.Bij de Almhütte op de kruising Heuvel/Dorpsstraat.
c.Op de kruising Bekelaar/Marktstraat.
d.Bij de Goorsebrug aan het Eindhovensch Kanaal.
vraag 9

vraag 10

Geldrop-Mierlo kent tegenwoordig als wervingsslogan: “verweeft en vermaakt”. Toch waren er begin vorig eeuw ook al textielfabrieken in Mierlo.
Welke 3 textielfabrieken vestigden zich het eerste in de voormalige gemeente Mierlo?

a.Firma Ign. de Haes, Milo en Gebroeders van der Sanden.
b.Tijken en Tentlinnenweverij Holland, firma W. Swinkels en firma Ign. de Haes.
c.N.V. Baekers & Raijmakers Textielfabrieken, Th. Vreeze en Gebroeders van der Sanden.
d.N.V. Baekers & Raijmakers Textielfabrieken, Milo en firma W. Swinkels

vraag 10

vraag 11

Een Mierlose burgemeester kwam in conflict met de pastoor omdat diens voorganger een testament nagelaten had waarin hij geld schonk aan de armen van Mierlo. Maar was dit nu bestemd voor het kerkelijk of het burgerlijk armbestuur? Beiden hadden daar andere gedachten over.
Wie was de pastoor die het oneens was met de burgemeester?

a.pastoor Van Lierop
b.pastoor Vissers
c.pastoor De Winter
d.pastoor Van Eert
vraag 11

vraag 12
vraag 12

In 1921 woedde in de Marktstraat een hevige brand die de aandacht van het hele land en ver daarbuiten trok. In de rij van huizen die afbrandden kon één huis niet meer in het vuur opgaan, omdat het acht weken eerder al afgebrand was.
Van wie was dat huis?

a.A. Dijsselblom
b.H. Gooris
c.J. van Kol.
d.H. van Vlerken

vraag 13

Driek den Booi was meer dan 25 jaar postbode op ’t Hout.
Wat was de werkelijke naam van deze man?

a.Hendrikus Keijzers
b.Henricus Smeulders
c.Driek van de Vorst
d. Dirk van de Westerlo
vraag 13

vraag 14
vraag 14

Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog lag op Molenheide een vliegveld waar veel vliegdemonstraties gegeven zijn. Tienduizenden mensen kwamen naar Mierlo om de acrobatische toeren te bekijken.
Welke 3 vliegeniers kwamen hun kunsten in 1932 tonen?

a.Ludwig Maier, Heinrich Moog en Albert Diedrich
b.Fritz Schindler, Alfred Kerzmann en Herman Hess
c. Georg Straszer, Ludwig Maier en Albert Duchereux
d. Henri Farman, Gabriel Voisin en Hedy Schumann

vraag 15

In 1884 werd bij de hulpkerk in Mierlo-Hout het kerkhof plechtig ingezegend.
Welke Houtse of Houtenaar werd daar als eerste begraven?

a.Petrus van de Ven
b.Helena Gruijters
c.Henrica Kolenburg
d. Henricus Swinkels
vraag 15

vraag 16

vraag 16

vraag 16

vraag 8

vraag 16

vraag 16

vraag 16

 

 

Sinds de vorige Mierlo puzzel zijn er veel krantenberichten verschenen. Deze hebben in een aantal gevallen leuke titels en mooie foto’s. Hier tref je een aantal foto’s (sommige iets aangepast) aan en een aantal (fragmenten van) krantenkoppen dat erbij hoort.
Aan jou de opdracht om deze aan elkaar te koppelen.

Zet de letter, die bij de foto staat, bij de juiste kop.

Als je op een afbeelding klikt, dan krijg je een vergroting op het scherm te zien.

Aandoenlijke knuffelbeer en gevaarlijke gek
Alleen de korte broek is weg
De coronacrisis hakt er meer in dan de oorlog
De giraf en de stip op de horizon
………… echt geen 1 april grap
Eerst Kroegbaas, nu dakdekker
Geen coupe maar cover …………
Heel Mierlo achter de potten en pannen
Nog éven wachten op de Mierlose Zwarten
…………ode aan ouders en zus
We vinden het fijn om van alles samen te doen
Vakantie duurde véél te lang

vraag 16

vraag 16

vraag 16

vraag 16

vraag 16

vraag 16


vraag 17
vraag 17

De Elderse Molen heeft vele molenaars en eigenaars gekend.
Wie hoort er in dit rijtje niet thuis?

a.L. van Driel
b.J. Coolen
c.A. van der Lande
d. Th. Smits

vraag 18

Straatnamen blijven vaak lang in stand. Toch komt het voor dat een straat een andere naam krijgt. Minder vaak krijgt die straat later de eerdere naam weer terug.
Welke straat in Mierlo heeft enkele jaren een andere naam gehad en daarna zijn oorspronkelijke naam weer teruggekregen?

a.Hertenkampstraat
b.Wilhelminastraat
c. Boterstraat
d. Slegersstraat
vraag 18

vraag 19
vraag 19

Als je met passie werkt…… dan proef je dat.

Welke Mierlonaar maakte van zijn hobby zijn beroep en bereidt al meer dan 20 jaar als chocolatier de lekkerste bonbons.

a.Wim van de Ven
b.Hans van der Putten
c.Ruben Janssen
d. Jan van Ham

vraag 20

Godefridus Verhees woonde in Mierlo begin van de 19e eeuw wellicht het dichtste bij wat nu de Strabrechtse Heide heet. In 1806 is hij overleden. Zijn 20 jaar jongere weduwe, Maria van Berenbroek, overleefde hem bijna 36 jaar en woonde met hun 6 kinderen op de boerderij. In 1832 is vastgesteld welke kadastrale percelen deze weduwe in eigendom had.
Hoeveel waren er dat?

a.7
b.17
c.27
d. 37
vraag 20

vraag 21
vraag 21

Ondanks corona heeft de werkgroep Meiboom van HKMyerle in april de meiboom geplaatst bij het Patronaat. Er was geen verenigingenschildje dit jaar, maar een bijzonder jaar schildje. Toch heeft de meiboom het niet zo heel lang uitgehouden, In de eerste week van mei was die namelijk alweer weg.
Waarom was dat?

a.De gemeente Geldrop-Mierlo was het niet eens met de plaatsing en heeft verzocht de meiboom te verwijderen.
b.Door de wind was de constructie instabiel geworden, waardoor de meiboom gevaarlijk werd voor de omgeving.
c.Er was protest tegen de keuze voor het jaarschildje waarop besloten is de boom weg te halen.
d.De meiboom trok zoveel aandacht dat het te druk werd op het plein, waardoor niet meer voldaan werd aan de regelgeving en de meiboom moest wijken.

vraag 22

Corona legt op dit ogenblik een zware druk, ook op de Mierlose samenleving. Bijna 100 jaar geleden, in 1926, heersten in Mierlo ook besmettelijke ziekten. Er werden 12 gevallen van roodvonk en 14 van tyfus gemeld. Vier dorpsbewoners overleden aan de gevolgen.
In welk deel van Mierlo heerste de tyfus toen?

a.op de Bekelaar
b.op ’t Hout
c.in de omgeving van de H. Lucia kerk
d. in de Marktstraat
vraag 22

vraag 23

vraag 22

In 2010 ontsnapte Mierlo op het nippertje aan een brandramp. De gevolgen zouden met name voor het zuidwestelijke deel van het dorp ernstig geweest kunnen zijn.

Wat voorkwam die gewisse ramp?

a.De inzet van militairen
b.b. Het kroonvuur
c.c. De opschaling naar een hoger brandniveau
d. d. De wind

vraag 24

Vanuit de Jordaan naar Mierlo stond in het voorjaar in verschillende kranten. Dit had te maken met een buiten-Mierlonaar, die zich in Mierlo vestigde.
Maar waarop had het precies betrekking?

a.De nieuwe eigenaar van de zwemschool die vindt dat de insteek van zwemles en voetballes hetzelfde is.
b.Rechercheur Ad Verhorevoort ruilt zijn hectische baan bij de politie in voor de relatieve rust in Mierlo.
c.Nils Kalf neemt het stokje over van Jos Verschuren en hoopt dat mensen meer op kwaliteitsschoenen gaan lopen.
d. Twee Letten wonen al een aantal maanden in een hutje in het bos bij Mierlo, gebouwd door een gemeenteraadslid. Eén van hen vertoefde hiervoor in portieken in Amsterdam.
vraag 24

vraag 25
vraag 25

Op deze foto zie je een bekende Mierlonaar. Zo bekend dat hij met de foto waaruit deze uitsnede komt de pers haalde.
Wat is het bijbehorende verhaal?

a.Samen met zijn wandelmaat maakt hij geregeld uitstapjes naar het bos. Omdat ze niet meer de snelste zijn, bood hij zijn verontschuldigingen aan de andere wandelaars aan.
b.Hij heeft veel onderzoek gedaan naar het onderduikerskamp op Moorsel in Lierop. Hij kreeg hiervoor een welverdiend bedankje.
c.Hij mocht als bekende inwoner van het Hof van Bethanië de tentoonstelling over Brand en Brandweer in Mierlo openen.
d. Hij genoot bijzonder van de geboortegolf die in het Hof van Bethanië plaatsvond, hoewel hij die niet veroorzaakt had.

vraag 26

Tot slot van deze 10e Mierlo puzzel kijken we echt om. En de mondkapjes zijn ook weer terug. Daar heb je misschien wel een beetje last van bij deze opdracht. Op onderstaande afbeeldingen merk je dat. De opdracht is om - ondanks de mondkapjes - er achter te komen wie, wat of waar dit is. Vul je antwoord zo volledig en duidelijk mogelijk in, in het vakje onder de betreffende afbeelding. Als je er een paar niet weet laat je die gewoon open, let erop dat je de omschrijving bij de juiste afbeelding zet.

Misschien helpt het als je weet dat alle afbeeldingen in eerdere Mierlo puzzels zijn voorgekomen.

Als je op een afbeelding klikt, dan krijgt je daarvan een grotere weergave.

 

vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.vraag 26, klik voor vergroting.

.

vraag 26, klik voor vergroting.
Het bestuur van Heemkundekring Myerle wenst u fijne Kerstdagen en een heel voorspoedig 2022. Veel puzzelplezier!    (U kunt de antwoorden alleen insturen als alle vragen zijn beantwoord. Deze verplichting geldt niet voor vraag 26)!!! Insturen is mogelijk tot en met 5 januari 2022 !!!
Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees