Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

 

Aflevering XI. Kerk en School van Mierlo-Hout

mgr. W. van de Ven
Z. D. H. Monseigneur W van de Ven,
bisschop van 's-Hertogenbosch
(Kathollieke Illustratie 1891)

Zoals we reeds aankondigden, geven we vandaag uit "Het Nieuws van de Week" verslag van de intocht van Z. D. H. Mgr. W. van de Ven, en de Consecratie van de Nieuwe Kerk op t Hout te Mierlo op 5 juni 1897.

"Zoodra de tijding der Kerkconsecratie de ronde deed, sloegen allen de handen aan ‘t werk. Bloemen en chronicums werden gemaakt alsof ze uit de mouwen geschud werden. Door de hoogwelgeboren heer Jhr. C. F. Wesselmam van Helmond was zijn mastbosch ter beschikking gesteld en zo verrezen een viertal erebogen, de een al mooier dan de ander; vooral die aan de kerk, in de vorm van de toren, waarop het wapen van Mgr. prijkte, waren magnifiek. Langzamerhand kwam er leven In de brouwerij. Zondag reeds vroeg na de middag formeerden zich de verschillende corporatiën, die aan de optocht zouden deelnemen, tijdens de intocht van onzen doorluchigen Kerkvorst Z. D. H. Mgr. W van de Ven. Van elders kwamen karren en rijtuigen aan met gasten en feestbezoekers om daar met vrienden en bekenden het grootsche feest flink te komen meevieren. De woelige drukte groeide aan, naarmate het uur naderde, waarop Z. D. H. verwacht werd. Hoe wapperden de vlaggen met bisschoppelijken wimpel vroolijk van elk huis, hoe klein ook, en wat stonden de alom aangebrachte versieringen daar uitnoodigend aan de algemeene feestvreugde, die overal heerschte. De optocht was samengesteld uit de volgende corporatiën:

  1. Bereden politie.
  2. De Gilde van St. Antonius, (te paard met standaardrijder aan het hoofd).
  3. Eene afdeeling gardes d'honneur.
  4. De handboogschutterij "Houts Welvaren".
  5. De gilde van St. Ambrosius, (op praalwagen).
  6. De Kruisboogschutterij "De Batavieren", waarop verschillende gecostumeerd en allen voorzien van zware baarden.
  7. Het Kaartgezelschap "Geen moed verloren" (op praalwagen).
  8. De Fanfare "De Vooruitgang" uit Nuenen.
  9. De Handboogschutterij "St. Sebastiaan."
  10. De H. Lucia, Patrones der Kerk en Parochie, zinnebeeldig voorgesteld door een meisje op een praalwagen tusschen herderinnetjes.
  11. De schoolkinderen.
  12. De Kruisboogschutterij "De Eensgezindheid."
  13. De Gilde van St. Jozeph.
  14. Het rijtuig van Z. D. H. Mgr. W. van de Ven, omstuwd door eene eerewacht te paard.
  15. Het Kerkbestuur.
  16. Het Gemeentebestuur met de edelachtbare Heer Burgemeester, omhangen met de teekenen zijner waardigheid.
  17. De Feestcommissie.
  18. Eene afdeeling gardes d'honneur en eindelijk
  19. Bereden politie.
De vroolijke toonen van Nuenen's Fanfare, onder directie van haren verdienstelijken directeur, de heer P. van de Ven aldaar, verhoogden niet weinig de feestvreugde. Circa 6 uur was Z. D. H. genaderd tot de grens Mierlo—Helmond, alwaar een grote menigte de geliefden Kerkvorst verbeidde. Een luid hoera uit de mensenmassa was de eerste welkomstgroet. Hierna trad de heer Smulders, Hoofd der School en president der feestcommissie tot bij Mgr. en hield een uit het hart gevloeide toespraak, welke door Mgr. met zijne eigenaardige gewone minzaamheid werd beantwoord.
st. lucia
Heilige Lucia van Syracuse, maagd en martelares,
waarschijnlijk 283-304

Aan de pastorie genaderd, daalde het meisje, dat de H. Lucia, Patrones der Parochie voorstelde, van de wagen en sprak Mgr. in kinderlijke taal toe. Z.D.H. bedankte de kleine en de feestelingen voor de treffende ontvangst, waarna de stoet ontbonden werd en de feestelijkheden onderling werden voortgezet. ‘s Anderendaags 's morgens verrichtte Z. D. H. de plechtige consecratie, hierin bijgestaan door de zeereerwaarde heer J. van Eert, pastoor te Mierlo, een neef van Mgr. en de zeereerwaarde zeergeleerde Heer J. Pompen, professor van het Seminarie, IIe afd., een neef van de zeereerwaarde heer N. F. Elsen, pastoor van de feestvierende Parochie ‘t Hout.

Na deze verheven plechtigheid werden de deuren geopend en stroomden in heiligen eerbied de Parochianen en vele vreemdelingen het thans aan God geheiligde kerkgebouw binnen.
Met assistentie van de weleerwaarde heer Sloots, kapelaan te Hilvarenbeek en van Mierlo geboortig, en van de weleerwaarde heer J. A. van Beers, kapelaan te Beers, tevens een neef van de zeereerwaarde heer pastoor, droeg thans voor de eerste maal Hout's geliefde Herder, in het nieuwe geconsacreerde Godshuis, de H. Mis op. Het koor voerde de Mis uit van de weleerwaarde broeder Leonorius der Onbevlekte Ontvangenis alhier, welke Mis wij enige weken geleden, bij hét gouden jubilee van onze weleerwaarde Broeder Overste reeds bewonderden en die, in aanmerking genomen de weinige repetities, verdienstelijk werd gezongen. Na de H. Mis werd de Feestcantate, woorden van professor J. A. de Kroon en muziek van de beroemden componist prof. W. H. van Besouwen, gezongen en tot slot het hartverheffende "Alleluia".
Onder de feestmaaltijd werd Mgr. door de kinderen der Zustersschool een aardige ovatie gebracht. 's-Namidags ten 4 ure vormde zich de optocht weer op dezelfde wijze als daags te voren, waarna Z.D.H. ongeveer te 5 ure uitgeleide werd gedaan."

*

mgr. W. van de Ven
St. Alphonsusgesticht of St. Alphonsusklooster,
Hoofdstraat 176, collectie Zusters van Liefde, Schijndel
Het was niet anders te verwachten of de nieuwe herder van de parochie zou zijn zorgen na zijn kerk allereerst laten uitgaan naar de school. Reeds zeer spoedig slaagde de Zeereerwaarde erin een liefdegesticht tot stand te brengen met daaraan verbonden meisjesscholen. Door het R. K. Kerkbestuur van de Parochie "Het Hout" werden op 19 december 1889 aanbesteed het bouwen van een Liefdegesticht met scholen en aanbehorende werken, waarvan tekeningen en bestek waren gemaakt door de Helmondse bouwkundige J. W. van der Putten. Het liefdegesticht zou volgens de correspondent van de Helmondsche krant niet alleen de parochie maar de gehele gemeente tot sieraad strekken. Doordat er niet alleen onderwijs zou worden gegeven, maar ook een gasthuis en oude mannenhuis werd opgericht, werd er in een grote behoefte voorzien. De zusters van Schijndel zouden zich met de leiding en verpleging belasten. Deze arriveerden op donderdag 25 april om op 1 mei 1890 de scholen en het gasthuis te openen.
Met de nodige voortvarendheid werd de bouw van het liefdegesticht en bijbehorende werken begonnen. Als de kroon op ‘t werk gold de kapel, die op 23 maart 1893 door de zeereerwaarde heer pastoor plechtig werd ingewijd.

Was op deze wijze dus voorzien in het bewaarschoolonderwijs en in het gewoon lager onderwijs aan de meisjes, het zou nog tientallen jaren duren, voordat de openbare Jongensschool in een bijzondere werd omgezet. Door de steeds toenemende bevolking van de nieuwe parochie waren uitbreiding van de scholen voor meisjes en jongens meermalen nodig.

Dit alles ligt echter nog vers in het geheugen, dat we daarvan de geschiedenis nog niet behoeven te schrijven, en we deze reeks hiermede gevoeglijk kunnen besluiten.

naar de editie van De Zuid-Willemsvaart

 


Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees