fietsroute Geldrop-Mierlo
Dit project is een samenwerking van:
toelichting routepunt 12 |
||||
Nazarethschool en noodbegraafplaats
In de oorlogsjaren werden scholen door de militairen gebruikt en daarom gevorderd. De meisjesschool was als eerste aan de beurt. Daarom werd het onderwijs geconcentreerd op de Nazarethschool. Om de scheiding te waarborgen kregen de jongens 's morgens les en de meisjes in de middaguren. Toen de Duitsers enige tijd later ook de Nazarethschool vorderden werd het onderwijs aangeboden in allerlei beschikbare ruimtes in het dorp.
De ene klas zat in een oude winkel op de Heuvel (de Veda), een andere klas in het Vincentiusgebouw in de Langstraat of in de showroom van garage Vlemmings op de Nieuwendijk of in de Boerenbond. Kortom, alle ruimte die beschikbaar was, werd benut. De ingebruikneming door de Duitsers duurde tot 21 juli 1944. Maar toen was het nog niet over.Tijdens en kort na de bevrijding in september 1944 werden alle NSB-ers en andere Duitsgezinden opgepakt en tijdelijk ondergebracht in de school. Later werd in de Helze in een oude textielfabriek een kamp ingericht voor deze oorlogsgevangenen. Daarna werd de Nazarethschool wederom gevorderd, maar nu door de Britse bevrijders die er een (nood-)hospitaal vestigden.
Zowel burgers als militairen die in de omgeving bij gevechten gewond geraakt waren, werden er behandeld en verzorgd. Deze situatie duurde tot oktober 1945. Daarna was de school, als laatste school in Geldrop, weer beschikbaar voor het lagere onderwijs. Dat is zo gebleven tot 22 december 1983 toen de onderwijsbestemming van het gebouw werd opgeheven. Daarna is de school in gebruik geweest door de volksuniversiteit en tegenwoordig heeft het een woonbestemming.Noodbegraafplaats
In een oorlog vallen altijd slachtoffers te betreuren. Militairen en burgers worden gewond of gedood bij acties die worden uitgevoerd. In de Nazarethschool was een noodhospitaal gevestigd voor de gewonden. Hier werden zowel militairen als burgers behandeld door Britse militaire artsen en hospiks. De zwaargewonde patiënten overleefden het niet zo gemakkelijk, dus er waren verschillende doden te betreuren. Net zoals bij gevechsthandelingen is er vaak geen gelegenheid voor een begrafenis op een kerkhof. Vaak krijgen militairen die sneuvelen een (tijdelijk) 'veldgraf'. Ook voor de doden uit het Nazareth-hospitaal werd een tijdelijke begraafplaats ingericht, die in gebruik was van september tot en met november 1944. Het grafveld lag in een grasveld schuin tegenover de school, rechts naast het huis met nr. 40, thans Wilhelminastraat. Ook soldaten die sneuvelden in actie in en nabij Geldrop werden daar ter aarde besteld. Toen in 1945 de Gemenebest Erebegraafplaats aan de Geldropseweg in Mierlo (zie routepunt 15) gerealiseerd werd, werden de stoffelijke overschotten van de Britse militairen daarnaartoe overgebracht. Op de erebegraafplaats zijn ze herbegraven, in de eerste 6 rijen (vakken I en II).