Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Heksenmonoloog Baetken Baten

inleiding Baetken Baten is de dochter van Marie Baten en kleindochter van Baetken Simons. Op 18-9-1633 sterft Erasmus van Grevenbroeck, 81 jaar oud. Ze durft dan pas vrijuit te spreken. Haar oma en moeder werden beiden voor heks aangezien. Wat dat betrof liep ze sowieso al risico. Ze hield zich gedeisd al die jaren. Ze is nu vooral opgelucht en kijkt terug.
locatie toelichting De tuin van de pastorie: De Mierlose pastoor Verrijt speelde een rol in de heksenprocessen, niet alleen omdat zijn huishoudster één van de beschuldigden was, maar ook door zijn slechte band met de Heer van Mierlo. De pastoor heeft niet de kans genomen om op te komen voor de beschuldigde vrouwen, hoewel hij elders deed voorkomen van wel. Hij waste zijn handen in onschuld.
regie aanwijzing Mag in toenemende mate tipsy gespeeld worden. Bij wordt gedronken uit het wijnglas. Tussen haakjes staan in de tekst gedragsaanwijzingen.
auteur (c) Lia van Heugten 2017; bron: Johan Otten, Duivelskwartier
gezelschap Toneelgroep De Koffieleutjes
première Mierlo, in de tuin van de pastorie, 2 september 2017, door Merie van Genugten

Proost!! De rotzak is dood. Eindelijk! Uitgerekend op de dag dat jij 5 onschuldige vrouwen hebt verbrandt, uitgerekend op die verschrikkelijke 18de september, brandt jij in de hel, Erasmus Grevenbroeck! Proost op de vrijheid! Mij maak je niet bang meer. Ik kan eindelijk vrijuit praten, stuk verdriet! Je had het ook op mij gemunt hè? Ik ben immers de dochter en kleindochter van Marie Baten en Baetken Simons. Maar wij zijn geen heksen, wij hebben geen macht. Hadden wij die wel gehad dan hadden we jou toch zeker morsdood getoverd! Dan was je geen 81 jaar geworden! Maar wat ik me eigenlijk al die jaren afgevraagd heb, kon je nog wel slapen Grevenbroeck ? Of krijsten die vrouwen in je dromen? Spookten zij rond in de uithoeken van je ziel? Of staarden ze je aan in de donkere krochten van je geest?

Drinkt glas leeg, schenkt opnieuw in al zeggende:

Kom Baetken Baten neem er nog eentje. Proost op de toekomst! Straatarm bleven we achter, maar daar lag jij niet wakker van. Ik moest voor mijn broertjes en zusjes zorgen en we hadden geen cent! 12 december 1595, die datum zal ik ook nooit vergeten. Toen kwam je met een rekening, of ik even kost en inwoning van ons moeder wilde betalen! Ze had immers een week op jouw zak geleefd, in een kasteel nog wel! Schurk! Jouw naam is een poort naar de dood. Ik moest noodgedwongen al mijn bijen verkopen, we hadden niets meer om van te leven.
Zelden zo’n goeie wijn gedronken trouwens.
Het zit zo Erasmus Grevenbroeck; nood breekt wet! Wie honing wil eten moet lijden dat de bijen hem steken

Op een donkere avond, toen de pastoor iemand ging bedienen, ben ik de pastorietuin in geslopen. Daar ben ik door hetzelfde gat gekropen, dat jij gemaakt had, toen je een boom uit de pastorietuin hebt gejat om Lyncken aan vast te binden op de brandstapel. Ik zeg niet hoe maar het is me gelukt om je beste bijenvolk te stelen.

(Drinkt nog eens en kijkt aandachtig naar het glas, draait glas rond en ruikt. Grinnikt.)

Het is echt hele goede wijn
Op de terugweg werd ik helaas betrapt door de pastoor. Om een lang verhaal kort te maken; Ik kreeg maar een kleine penitentie.

(Heeft een beetje binnenpret)

Één weesgegroetje om precies te zijn én hij wou ieder jaar op 18 september een fles van de beste honingwijn want zo zei de pastoor: ‘Wraak smaakt zoet, Baetken, verstop die bijen goed’. En dat heb ik gedaan;

Proost! 

Echt een uitgelezen honingwijn! Gestolen goed gedijt prima!


  
vorige monoloog terug naar heksenprocessen 1595

Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees