Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Heksenmonoloog Anneken Boons

inleiding Pastoor Verrijt schrijft een brief naar Anneken Boons de schoonzus van Lyncken, zijn huishoudster, om haar in kennis te stellen van haar overlijden. Anneken leest de brief voor en geeft daarbij haar commentaar. Anneken woont in Leuven.
locatie toelichting De Trimpert: De daar aanwezige plaquette schetst een beeld van het voormalige kasteel van Mierlo. In dit kasteel woonde Erasmus van Grevenbroeck, de aanstichter van de heksenvervolgingen in Mierlo, Mierlo-Hout en Lierop. In het kasteel werden de vrouwen die van hekserij beschuldigd werden, gemarteld om bekentenissen af te dwingen.
regie aanwijzing De tekst in het Vlaams spelen, de brief met licht accent lezen mag, maar duidelijk verschil laten horen tussen tekst brief en emotionele reactie Anneken. In haar emotie reageert ze in haar moedertaal; het Vlaams.
auteur (c) Lia van Heugten 2017; bron: Johan Otten, Duivelskwartier
gezelschap Toneelgroep De Koffieleutjes
première Mierlo, nabij de Swanenweijer op de Trimpert, 2 september 2017, door Riki van Seggelen

Eindelijk weer nieuws van Lyncken? Het is een brief van pastoor Verrijt. Wat zullen we nu krijgen?

(Slaakt een kreet van ontzetting)

Mijn Lyncken?? Onmogelijk!!

(Klagend)

Geweigerd? Hoezo geweigerd!! Wat is dat voor een pastoor?

Och mijn arme Lyncken, och meiske toch. Heb je geweten dat de pastoor aan je onschuld twijfelde?

Je zou die pastoor toch wat aan doen, hij maakt zich drukker om zijn boom dan om Lyncken !

Oh mijn geliefde Lyncken, och meiske, wat een onrecht is jou aangedaan.
Wat een eenzame strijd tegen deze gemene valsheid. Geen troost van vrienden of van de pastoor noch van mij je enige familie. In de steek gelaten, gemarteld. Je arme handen die altijd gewerkt hebben voor een ander; stukgeslagen, vastgeboeid. Je lippen die altijd heilzame gebeden prevelden, voorgoed het zwijgen opgelegd door schroeiend vuur.
Wat moet je geleden hebben, jij, die met je grote hart anderen hielp waar het kon.
Och mijn arme Lyncken, mijn geliefde schoonzus Lyncken, zo vroom, deugdzaam, eerbaar en trouw, ten prooi gevallen aan de wrede heer van Grevenbroeck, nooit zal ik jou vergeten!

Ik, Anneken Boons zweer bij alles wat mij lief is, dat mijn ziel niet zal rusten voordat jouw naam in ere is hersteld!


  
vorige monoloog terug naar heksenprocessen 1595 volgende monoloog

Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees