Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Heksenmonoloog Jenneken Gordtkens

inleiding Jenneken is 2 dagen gemarteld en heeft zo veel mogelijk gezwegen. Van alle beschuldigden heeft zij de beul het beste weerstaan.
locatie toelichting Galgenberg op de Strabrechtse Heide: Over de locatie waar de van hekserij beschuldigde vrouwen zijn verbrand, is in de processtukken niets terug te vinden. Mogelijke locaties: de Hoenderboom, de gerechtspaal ten westen van het Beuven of de Galgenberg. De Galgenberg voldoet aan de voorwaarde dat het een zichtlocatie is. Indertijd konden van hieruit de kerktorens van alle dorpen rond de heide waargenomen worden. Over de heide liepen paden die de verschillende dorpen met elkaar verbonden. Iedereen kon al van grote afstand zien dat er iemand aan de galg hing.
regie aanwijzing De monoloog is gebaseerd op de video die de Candese Amanda Todd in 2012 op YouTube plaatste waarin zij op indringende wijze via briefjes verteld over het pesten dat haar is overkomen. Amanda pleegde een maand later zelfmoord.
De tekst van de monoloog wordt op platen geschreven en getoond aan het publiek. Uit respect voor het zwijgen van Jenneken en voor Amanda Todd wordt dit stuk in volledige stilte gespeeld.
auteur (c) Lia van Heugten 2017; bron: Johan Otten, Duivelskwartier
gezelschap Toneelgroep De Koffieleutjes
première Mierlo, Strabrechtse Heide 2 september 2017, door Lia van HeugtenBeweeg de cursor over de cijfers:

= een
= twee
= drie
= vier
= vijf
= zes
= zeven
= acht
= negen
= tien
= elf
= twaalf
= dertien
= veertien

  
vorige monoloog terug naar heksenprocessen 1595 volgende monoloog

Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees