Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Heksenmonoloog van de vrouw van Matthijs de Smet

inleiding Lijs (spreek uit Lies) Cuypers is beschuldigd door de vrouw van Thijs de Smet die we Anna noemen. Anna doet haar beklag aan haar personeel en beschuldigt daarbij ook meteen Lyncken (spreek uit Lienken) Pastoirs. Anna is bezorgd om het welbevinden van haar man Thijs en de kinderen.
locatie toelichting Gehucht Ten Boomen: Hier woonde de secretaris van Lierop. Hij was in die functie aanwezig bij de ondervraging van de Lieropse vrouwen die van hekserij verdacht werden. Ook was hij ervan overtuigd dat een van de Lieropse ‘heksen’ zijn koe betoverd had.
regie aanwijzing Anna ligt op een strozak, ze is ziek, kortademig, kuchen, moe m.a.w. ze lijd aan hartfalen. Gaat moeizaam op haar zij liggen naar haar publiek  toe.  Tussen haakjes staan in de tekst gedragsaanwijzingen.
auteur (c) Lia van Heugten 2017; bron: Johan Otten, Duivelskwartier
gezelschap Toneelgroep De Koffieleutjes
première Mierlo, ten Boomen (lierop), 2 september 2017, door Irma Coolen

(Happend naar lucht)

Ik heb jullie hier bij elkaar geroepen als getuigen. Ik, Anna de Smet ben ten dode opgeschreven. Mijn hart begeeft het. Het smelt in mijn borst.

(Hijgend)

Geen kracht meer. Dat het toverij is mij wel duidelijk. En nu wil onzen Thijs met alle geweld Lyncken Pastoors hierheen halen om mij te onttoveren.

(Kreunt van pijn, grijpt naar haar borst)

Ik heb Lyncken altijd verdacht van hekserij. Maar er is mij zojuist verteld dat ze heeft hulp gehad. En jullie raden nooit van wie…… LIJS CUYPERS!! Die aan de Markt woont. Die schijnt nog erger te zijn dan Lyncken. Èn ze heeft alles bekend! Daar kon ze niet onderuit toen ze bleef drijven in de molenwiel van Stipdonk. Ze zeggen dat, toen Baetken Simons de pijp uit ging, de smeerpot naar Lijs ging. Die smerige, duivelse zalf! Het schijnt dat ze daardoor kunnen vliegen.
Jaha….., onzen Thijs heeft gisteren na de Heilige Mis het een en ander opgevangen. Lijs schijnt ooit naar Lierop gevlogen te zijn om te dansen en te toveren!

(Klagend)

Zij maar dansen op het Oude Goor en ik kan geen meter meer lopen. Ze schijnt alles geleerd te hebben van Baetken Simons, die gemene heks. Blij dat het loeder dood is! De beul, meester Hans moet die Lijs en Lyncken eens hard aanpakken, hij moet er die leugens en toverij uit ranselen.

(Hoestend)

En dan nog iets…die koe van Goert Vlicheleers? Dat is geen zuivere koffie als je het mij vraagt. Die geeft water in plaats van melk. Het is algemeen bekend dat heksen haren in dieren en mensen toveren! En weet je wat ze gevonden hebben in die dode koeien? HAREN!! En raad eens wie erin de wei stond te dansen precies op de graven van die koeien? Lyncken Pastoors! En nou wil onzen Thijs naar de heer van Grevenbroek om Lyncken te halen. Maar ik wil die heks hier niet binnen! Dadelijk betovert ze de kinderen nog. Of onzen Thijs! Of ze tovert nog meer haren in mijn hart. Want dat hebben die twee gedaan, dat weet ik zeker! En ik weet ook nog wanneer. Het was vorig jaar met Pasen, net voor de mis begon. Toen keek Lyncken heel lang naar mij met zo’n strakke blik. En Lijs… die zat er langs! Vanaf toen werd ik ziek. En die Lyncken moet mij onttoveren? Dacht het niet! Ik heb onzen Thijs op het hart gedrukt om uit de buurt te blijven van het kasteel van Grevenbroeck. Dat is verboden terrein! Èn ik wil dat die toverij ontmaskert wordt. Ik eis, en jullie allen zijn mijn getuige, dat na mijn dood mijn hart wordt nagekeken door een echte dokter! Dan zullen jullie allemaal zien wat voor duivelse en kwaadaardige groeisels erin getoverd zijn door Lyncken en Lijs!

(Drukt putjes in haar handen en benen)

Moet je eens zien wat een vocht, ik kan niets meer. Ik ben doodmoe. Gaan jullie maar, ik heb nu rust nodig.

(Draait kreunend om en gaat slapen)


  
vorige monoloog terug naar heksenprocessen 1595 volgende monoloog

Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees