Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

 

Pater Gisbert Jaspers 

23 jan 1871 - 14 aug 1900

Missionaris in de orde van het Onbevlekt hart van Maria,

Missionaris van de congregatie van Scheut-Sparrendaal,

Scheutist


Heel veel weten we niet van pater Jaspers. Hij werd geboren als zoon van geneesheer, heel- en verloskundige J. Jaspers uit Geldrop. Hij is opgegroeid aan de Kleine Heuvel, het huis van dokter Jaspers stond op het terrein waar nu het St. Annaziekenhuis staat. Hij heeft net als Frans van Vlerken dat enige jaren later zou doen, na de basisopleiding in St. Michielsgestel, zijn seminarie opleidingen gevolgd, op 30 mei 1896 werd hij priester gewijd. Gisbert Jaspers is na zijn noviciaat in het kooster van Scheut in september 1898 als missionaris van Scheut naar de missie in zuidwest Mongolië vertrokken. Hij diende daar onder mgr. Ferdinand Hamer uit Nijmegen. Hij was na mgr. Hamer de tweede priester, die tijdens de bokseropstand werd gedood door de Chinese opstandelingen. En er zouden er nog meer volgen.

Chinese priesterstudenten (1900)
Chinese priesterstudenten in 1900, bewapend en bereid om de vesting
te verdedigen tegen de aanvallen van Bokser en Mongolen.

De dood van pater Jaspers

Begin augustus 1900 hadden 15 priesters en 342 gelovigen zich terug getrokken in de vesting Klein-Brugge (Siao Kiao Pan). De vesting van ongeveer 350 meter lang en 250 meter breed, had muren die aan de basis 6 meter breed waren en 9 meter hoog. De residentie leek een goede bescherming te bieden aan de inwonende Chinese christenen en de missionarissen. De Belgische priester Edmond Vereenooghe schreef in zijn verslag over de belegering: “Wij hadden de beschikking over 9 Albini-geweren, 6 Winchesters, waarvan 1 met kogels en 5 met cartouchen (d.w.z. voorladers met kruit) en een paar jachtgeweren. Hiermee kon ik in zes oogpinken, zes schoten lossen. En daarmee, laat ze maar komen, ik ben gereed. Wij baden dagelijks het Heilig Hart van Jezus Christus om in alle mogelijke lotgevallen aan zijn wil onderworpen te blijven, de Heilige Michael opdat hij onze aanvoerder zou zijn tegen Stan en zijn helse machten en de zieltjes van het vagevuur opdat zij in onze rangen met ons en voor ons zouden komen strijden.” (uit Soldaten van God, Harry Knipschild 2008).
Hiermee en met de nodige moed konden ze zich verweren tegen de Boksers en Mongolen. De eerste aanval van de Mongolen werd met heldhaftig optreden van de priesters afgeslagen, ze hebben een uitval uit de vesting gedaan en een tiental belagers gedood. Volgens de overlevering hadden dit er veel meer kunnen zijn. Op 11 augustus kwamen de Mongolen met hun sterke paardjes terug naar de muren. Het waren goede vechters, niet zo ongeorganiseerd en wild als de Boksers, maar systematisch en voorzichtig. Zo wisten ze tot een huis vlak bij de grote poort door te dringen en begonnen van daaruit een geweervuur op de stenen muurtjes boven de vestingwal. Drie dagen en nachten aan één stuk duurde de aanval. Pater Jaspers hield in de morgen van 14 augustus de wacht. Terwijl hij door een schietgat, van nauwelijks 10 centimeter doorsnee, de bewegingen van de vijand gadesloeg werd hij door een kogel vlak in het aangezicht getroffen en viel van de muur naar beneden. Overste pater Alfons Bermijn kon hem nog juist op tijd het H. Oliesel toedienen. Enige minuten later was hij in de Heer overleden om in de schone hemel zijn martelaarskroon te ontvangen en ginder onze verdediger te zijn. Zo stierf pater Gisbert Jaspers, terwijl hij streed voor de verdediging van de christenen en van zijn weeskinderen.
Dagblad van Noord-Brabant 9 dec 1900.

 

Uitvaart in Geldrop

Op 5 december 1900 was er in de kerk van Geldrop een plechtige uitvaartmis voor pater Jaspers. Heel het dorp was uitgelopen om deze mis bij te wonen. Pater Raaijmakers van het Missiehuis Sparrendaal hield een lijkreden waarin hij in treffende woorden Jaspers herdacht. Hij gaf daarin aan dat door de beschikking Gods pater Jaspers slecht twee jaar mocht werken op het veld waarvan hij zich zoveel had voorgesteld en waarin hij heldendaden verricht had.

Monument

portret Jaspers, monument Hamer
Reliëf Jaspers op monument Hamer.
(foto: Willem Nabuurs, 6-8-2010)

In Nijmegen aan het Keizer Karelplein bij de ingang van de Bisschop Hamerstraat staat een beeld ter nagedachtenis van mgr. Ferdinand Hamer. Deze bisschop werd in China op een beestachtige manier gemarteld en vermoord. Hij had zijn priesters opgedragen te vertrekken en zich zo in veiligheid te brengen. De bisschop zelf bleef op zijn post om zijn christenen te ondersteunen. Hij werd door de opstandelingen gevangen genomen, zijn ledematen werden afgehakt en hij werd ondersteboven als een toorts op een plein gezet en levend in brand gestoken. Op het beeld van mgr. Hamer, gemaakt door Bart van Hove, worden ook 3 priester, mede-martelaren, herdacht. Eén daarvan is Gisbert Jaspers. Van ieder van hen staat een beeltenis op de sokkel alsmede een gedachtenissteen.

Inscriptie pater Jaspers

Meer lezen

Uit de Analen van de congregatie in 1901 een necrologie van Pater Jaspers.

Over het leven van bisschop Ferdinand Hamer is een site gemaakt.

Raam Hamerhuis
Gebrandschilderd raam in het mgr. Hamerhuis in Nijmegen van de bisschop (boven) met drie van zijn omgekomen priesters. (rechts pater Jaspers).
(c) Foto Looi 2006

Terug naar Pater van Vlerken


Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees