Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
21 september 2014, Mierlo 70 jaar vrij
 




In 2014 is het 70 jaar geleden dat de geallieerden vanuit Eindhoven via Geldrop naar Mierlo en Mierlo-Hout trokken om ons heem te bevrijden van de verschrikkingen van ruim 4 jaar bezetting door de Duitsers. Sinds die tijd leven we in dit gedeelte van de wereld in vrijheid. De Gemeente Geldrop-Mierlo heeft besloten om dit onder de naam Bevrijdingsfeer met verenigingen en indivduele personen te vieren. Onze Heemkundekringheeft o.a. een bijdrage aan de expositie in het Kasteel in Geldrop verleend. Op 16 september trokken oude militaire voertuigen via Geldrop naar Mierlo en Mierlo-Hout. Op het Gemenebest oorlogskerkhof en bij het bevrijdingsmonument werd de bevrijding gevierd en werden de gevallen bevrijders geëerd. Verder op deze pagina treft u enkele foto's aan.

Bevrijdingsfeest in Mierlo op 20 en 21 september.
Op het Molenplein en omgeving in Mierlo werd in dit weekend een groots opgezet feest gehouden. De gemeente heeft dit festijn met Mierlo Promotion en verschillende verenigingen georganiseerd voor jong en oud om het feit dat we 70 jaar vrijheid kennen te vieren.


De Gemenebest begraafplaats Mierlo, bevrijdigingsdag 2014.


Vluchtelingen in de straten van Mierlo-Hout.

In het kasteel van Geldrop werd een expositie samengesteld waarin in de verschillende ruimtes van het kasteel speciaal voor deze gelegenheid verzameld materiaal tentoongesteld werd. De Heemkundekring Myerle was mede organisator van deze expositie.
De thema’s van de expositie waren:

  • de mobilisatie;
  • de inval van Duitse troepen;
  • de bezetting '40 - '45;
  • D-day;
  • Market Garden;
  • en de bevrijding van Geldrop en Mierlo.
In de Groene Kamer was te zien hoe een gezin leefde tijdens de oorlogsjaren.
De expositie “70 jaar bevrijding Geldrop-Mierlo” werd op zaterdag 13 september 2014 door burgemeester Donders-de Leest officieel geopend. Velen uit Geldrop, Mierlo, maar ook van daarbuiten hebben de expositie bezocht.

Een impressie van de Market Garden tocht op 16 september door Mierlo en Mierlo-Hout.
(foto's (c) wo2actueel.nl)

Fietstocht

De heemkundekring heeft in 2009 samen met de Gemeente Geldrop-Mierlo en een aantal betrokken inwoners een fietstocht samengesteld die langs verschillende plekken in Geldrop en Mierlo voerde die een raakvlak hebben met de oorlog en de bevrijding.

Ter gelegenheid van Bevrijdingsfeer heeft de heemkundekring deze fietstocht opgepoetst en uitgebreid met een stukje dat loopt door Mierlo-Hout. Dat was tijdens de bevrijding immers een wijk van Mierlo.

Meer over de fietstocht vindt u als u op dit plaatje klikt.    fietsers

 


Militaire voertuigen op weg naar Helmond.


Amerikaanse para's van de 101ste Airborne in Mierlo op 19 september.

In de oorlog is met name in Mierlo-Hout sprake geweest van veel oorlogshandelingen. Dit had met name te maken met de strategische ligging van de wijk aan de spoorlijn van Eindhoven naar Helmond, de beide kanalen en de doorgaande weg vanuit Eindhoven. Mierlo-Hout was dus een knooppunt van transportwegen. Door de Duitsers een gebied dat ze graag wilden behouden en voor de geallieerden een gebied dat aangevallen moest worden. In de Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant van zaterdag 25 mei 1940 verscheen een artikel van een bombardement in Mierlo-Hout onder de titel "Vier dooden en een zwaargewonde te Mierlo-Hout". Klik hier als u het artikel wilt lezen.

Ooggetuige verslag:

"Dinsdag 19 september dachten we dat we bevrijd werden, Amerikaanse parachutisten kwamen als het ware schoorvoetend Mierlo binnengeslopen op bruine leren laarzen met gummizolen, wat een verschil met het laarzengekletter van de Duitsers, waar we in die vier jaar aan gewoon waren geraakt, dit geluid was zo sterk dat we er met name ’s nachts wakker van werden.
Wel was het zo dat de dag erna, ’s woensdags, de Duitsers weer in het dorp waren. Donderdagavond 21 september zagen we in Loeswijk Engelse tanks, schietend, vanaf Overakker Mierlo binnentrekken, naar men toen zei, namen ze de spoorlijn in Mierlo-Hout en Helmond onder vuur .
Zodoende was Mierlo twee keer bevrijd. nl. op 19 en 21 september. Mierlo was dus wel vrij maar een echte vreugdestemming was er niet, want op den Brand was een granaat op een schuilkelder terecht gekomen en alle inzittenden, naar ik meen tien, vonden de dood. Daarnaast werd er nog stevig gevochten in Mierlo-Hout en Helmond. De Duitsers hadden de twee nog resterende bruggen over de Zuid Willemsvaart opgeblazen en hielden stand aan de andere kant van het kanaal. Het duurde nog 3 dagen voordat de daar verjaagd waren.
"
(Bron: De Loop)

Een ander ooggetuige verslag kunt u hier bekijken in het filmpje waarin Arnoud-Jan Bijsterveld met zijn vader Frans herinneringen ophaalt aan de bevrijding.

Het drama dat zich op 21 september 1944 op den Brand voltrok, betrof een granaat die op de daar gevestigde schuilkelder viel. Allen die in die schuilkelder verbleven - 13 personen in totaal - vonden de dood. Hierbij was het gezin van Marinus Sloots (51 jaar) en zijn vrouw Maria van Oosterhout (48 jaar). Samen met hun kinderen Anna (19 jaar), Riek (16 jaar), Theo (13 jaar), Gerard (12 jaar) en Martien (9 jaar) zijn ze begraven op het kerkhof van Mierlo. U ziet hiernaast de grafsteen.


Molen Mierlo 1944

 

 

 

Voor alle omgekomenen is samen een gedachtenisprentje uitgegeven (hierop lijken 14 personen te staan, maar dat komt vanwege de extra komma bij de voornamen van de laatst genoemde).

Muziek had er in Mierlo in de oorlogsjaren niet veel gekloken, zeker geen feestelijke muziek. Met de bevrijding kwamen er natuurlijk ook liederen los. Hiernaast ziet u de hoes van misschien wel het meest bekende bevrijdingsliedje. Dit lied klonk o.a. in Geldrop op 13 september bij het concert door de Maastrichter Star en op 16 september op het oorlogskerkhof, vertolkt door de Geldropse sing a song writer Audrey Smits.
Daarnaast een afbeelding die verwijst naar een direct na de bevrijding populair Nederlands liedje. U kunt ze ook beluisteren en de tekst bekijken.

 


Klik hier voor de liedtekst.


Klik hier voor de liedtekst.

 


Mierlonaar Jantje van Lierop met de Daily Express.

Verhalen over de bevrijding.

Met het verstrijken van de jaren zijn er steeds minder mensen die nog een verhaal over de bevrijding uit eigen waarneming kunnen vertellen. We moeten het steeds meer doen met overleveringen. Om de verhalen van die tijd levend te houden willen we die verzamelen en bewaren. Dit geldt ook voor foto's en ander beeldmateriaal. Heeft u een mooi (of minder mooi) verhaal over de bevrijding of beeldmateriaal dat u aan ons beschikbaar wilt stellen. Laat het ons weten. We zullen de verhalen indien gewenst ook op deze site publiceren. Neem contact op met het secretariaat of vul het contactformulier in.


Net voor de bevrijding, werd op 28 augustus 1944, Mierlo en Mierlo-Hout nog ebombardeerd. Hieronder enkele foto's van huizen aan de Helmondseweg (tegenwoordige Mierlose weg).









Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees