Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

Wapen van Mierlo

Het wapen is geherdefinieerd op 20 augustus 1959 en kent de volgende blazoenering (dit is de officiƫle term van de beschrijving van een wapen)

Van azuur, beladen met Sint Lucia, houdende in de rechterhand een palmtak en in de linkerhand een brandende olielamp, alles van goud en ter wederzijde vergezeld van een schildje van hetzelfde, beladen met drie molenijzers van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.

In deze beschrijving worden heraldische kleuren gebruikt, dit zijn (l)azuur (blauw), keel (rood) en goud (geel).

Voor het wapen van 1959 had Mierlo een ander wapen. Dit is per 1817 gedefinieerd. Dit wapen had nog geen kroon.

Van azuur, beladen met Sint Lucia, houdende in de rechterhand een palmtak en in de linkerhand een brandende olielamp, alles van goud en ter wederzijde vergezeld van een schildje van hetzelfde, beladen met drie molenijzers van azuur.

Opvallend is dat de molenijzers in het oude wapen in blauw zijn opgenomen. Dit zou je niet verwachten, wetende dat deze molenijzers afkomstig zijn uit het wapen van de Heren van Rode, de eerste heren van Mierlo. Ook latere heren van Mierlo gebruiken die molenijzers in hun wapens en gewoonlijk was dat in het rood.


Het wapen van Mierlo van 1959 tot 2004 Het wapen van Mierlo van 1817 tot 1959



Het wapen van de heren van Rode


Wapen van Geldrop-Mierlo:

Geschiedenis van het wapen
Bij Koninklijk Besluit van 21 december 2004 werd het wapen aan de Gemeente Geldrop-Mierlo verleend. Dit wapen is een samenvoeging van elementen van de wapens van de voormalige gemeente Geldrop en gemeente Mierlo. Uit Geldop komen de harten en uit Mierlo de kroon en de molenijzers.

Beschrijving van het wapen
Een gevierendeeld schild met in de kwadranten I en IV in een azuur achtergrond drie meerbladeren van goud en in de kwadranten II en III in een gouden achtergrond drie molenijzers van keel. Het schild is gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Het wapen van Geldrop-Mierlo


Gemeentevlag
Uit het wapen is een gemeentevlag afgeleid. De vlag bestaat uit twee banen van afwisselende kleuren blauw en geel met aan de broekzijde op het blauwe (azuur) vlak een geel (gouden) meerblad en op het gele vlak een rood (keel) molenijzer. De vlag is van grote afstand herkenbaar door de eenvoudige vormgeving.
Gemeentevlag Geldrop-Mierlo

Wapenschild Mierlo-Hout

Het wapenschild toont op de rechterhelft het wapen van Mierlo. Op de linkerhelft staat het wapen van Helmond. Het blauw gekleurde vlak in het midden is in perspectief getekend en staat synoniem voor het Eindhovensch kanaal dat de groene grens vormt tussen Mierlo-Hout (Helmond) en Mierlo. De goudkleurige vaandels symboliseren de drie bruggen, die een historisch een verbinding vormen tussen Mierlo en Mierlo-Hout. Het betreft de "nieuwe brug" in de Geldropse weg, de Kiezelbrug en de Goorsebrug. Het wapenschild is op initiatief van enkele burgers sinds 2006 in gebruik.

Wapenschild Mierlo-Hout


Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees