Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Historie Mierlo

Voor de herkomst en betekenis van de naam worden een aantal verklaringen genoemd. Enkele daarvan zijn: "Mier" kan verwant zijn aan "moeras" of wijzen naar het beekje "de Mierle" wat in de nabijheid van de nederzettingen stroomde. "Lo" is bos, of grasrijke en met laag houtgewas begroeide plek in of bij een woud; ook een open plek in het bos bij een moeras, bos en waterloop, dorp aan de waterplas.
Volgens historicus Jean Coenen* (voetnoot)?: moeras bij een (hooggelegen) bos. Plaatsnamen eindigend op "lo" worden algemeen als vroegmiddeleeuws aangeduid.

Behalve Mierlo zijn er nog 8 schrijfwijzen bekend voor het benoemen van ons dorp. De oudst bekende naam, Merloe kwam voor in 1256. De naam die wij hebben gekozen als naam voor onze Heemkundekring, Myerle (uitgesproken als Mierle) kwam voor in 1335. Hoelang deze naam in gebruik is geweest is niet bekend.

Klik voor meer informatie.


Annexatie en fusie:

Mierlo-Hout is op 1 januari 1968 geannexeerd door Helmond en werd de wijk 't Hout. Door de annexatie halveerde het inwoneraantal van de gemeente Mierlo. Op 1 januari 1995 is ter voorkoming van een nieuwe en nu volledige annexatie van Mierlo, Brandevoort aan Helmond afgestaan.
Op 1 januari 2004 is de gemeente Mierlo gefuseerd met Geldrop en heet voortaan gemeente Geldrop-Mierlo.

Sinds 2005 heeft de wijk 't Hout in Helmond haar oorspronkelijke naam weer teruggekregen. Dus naast Mierlo ligt (gelukkig) weer Mierlo-Hout. Mierlo-Hout heeft inmiddels ook weer een (officieus) wapenschild.

Wapenschild Mierlo-Hout sinds 2005


Voor een uitgebreidere beschrijving van de historie van Mierlo, klik hier.

Klik voor meer informatie over het kasteel.
Kasteel Mierlo
omstreeks 1650


Olieverfschilderij van de oude kerk midden in de velden.
Oude Kerk
Olieverf op doek, 1950




Dit stukje komt uit het boekwerkje:
A.C. Brock
Historische beschrijving van de Meijerij.

Dit handschrift, dat geschreven is rond 1825, is een
uitgave van het Streekarchivariaat "Langs Aa en Dommel"
Gevestigd te Veghel.
Hierin staat een aardige beschrijving van het dorp.
Als u op de hier klikt krijgt u de inhoud daarvan.

Een andere historische beschrijving is te vinden in het
Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden
van A.J. van der Aa uit 1839.
Als u hier klikt krijgt u de inhod daarvan.




Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees