Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Agenda 2017

eerst volgende activiteit(en)

Donderdag 19 januari 2017, 19.30 uur

Uitslagavond en prijsuitreiking Mierlo puzzel 2016

De antwoorden op de vragen worden besproken en de uitslag wordt bekend gemaakt. De prijzen worden aan de aanwezige prijswinnaars uitgereikt.

Locatie: Oude Raadhuis (1e verdieping)

Woensdag 1 februari 2017, 20.00 uur

Lezing: Klokken een spoor van Brons
 door Willy van Vlerken

De van oorsprong mierlonaar Willy van Vlerken ons alles vertellen wat hij weet over klokken weet. En dat is heel veel, want hij heeft jarenlang gewerkt in het klokkenmuseum van Nationaal Klok & Peel Museum in Asten. Willy is vooral gefascineerd door klokken omdat ze sinds eeuwenlang een communicatiemiddel zijn. Ook de Mierlose klokken komen deze avond aan bod.

Locatie: Partycentrum Den Heuvel, Mierlo

Februari, doorlopend

Foto expositie: Oud Mierlo
door Jos van der Vleuten

Jos laat beelden zien uit Mierloos verleden. Deze expositie heeft geen speciaal thema, vanalles komt voorbij. U kunt zowel personen, als gebouwen, straten als evenementen bekijken. U kunt alleen gaan kijken, maar ook samen herinneringen ophalen uit de goede oude tijd. Op verschillende momenten zal Jos ook aanwezig zijn om toelichting te geven.

Locatie: Atrium Bethanië

Zondag 12 Februari 14.00 - 16.00 uur
Zondag 19 maart 14.00 - 16.00 uur,
doorlopend elke donderdagavond (20.00 -21.30 uur) in feb en mrt

Expositie: Rondom het Oude Raadhuis.

We laten de locatie rondom het heemhuis zoals die vroeger was een beetje herleven. Met voowerpen uit de Johannesschool, de molen en onze eigen collectie.
Bij het sluiten van de Johannesschool zijn ons een aantal materialen geschonken die we graag laten zien. Mierlose molenaar Ronald Groothedde stelt een aantal attributen beschikbaar uit de molen. Jozef vd Boomen stelt materiaal beschikbaar van zijn broer Hein. Hein heeft 12 jaar in het Oude Raadhuis gewoond en gewerkt.

Locatie: Oude Raadhuis

Donderdag 23 maart, 19.30 uur

Algemene Ledenvergadering HKM

Het bestuur neemt u op de vergadering die om 20.00 begint mee door het verslag van het verenigingsjaar 2016 waarin alle activiteiten nogmaals de revue passeren. De penningmeester bespreekt de financiën over 2016 en de begroting van 2017. Na afloop van het officiële gedeelte is er tijd om bij te praten of buurten zoals we dat in Mierlo noemen. Voor een hapje en drankje wordt gezorgd.
De stukken voor de vergadering ontvangt u vooraf thuis of kunt u raadplegen via deze site

Locatie: Bibliotheek Mierlo, Dorpsstraat 13

 

Donderdag 6 apil, 20.00 uur

Lezing: Het Eindhovensch Kanaal
door Theo de Groof

In deze reprise lezing verhaalt Theo over de reden waarom het Eindhovensch kanaal gegraven werd, hoe het werd gebruikte en waarom het uiteindelijk ook weer gesloten werd voor de beroepsvaart. Het kanaal dat eigendom is van de gemeente Eindhoven heeft een belangrijke rol gespeeld in Mierlo en Mierlo-Hout, want het grootste gedeelte van het kanaal loopt door deze plaatsen. Theo gaat ook in op het huidige belang van het kanaal als natuur- en recreatiegebied. Als u hier klikt wordt u doorgelinkt naar de pagina van het Eindhovensch Kanaal op deze site.

Locatie: De Geseldonk in Mierlo-Hout

Zondag 9 april 14.00 uur opening
doorlopend tot eind juni elke donderdagavond (20.00 -21.30 uur) .

Expositie: Van Mierlose buurtwinkel tot supermarkt.

In deze expositie krijgt u een beeld van de ontwikkeling van deze winkels in Mierlo in de vorige eeuw. Hoe hebben de ondernemers deze stap ervaren en wat vonden de klanten ervan. Wij kijken voor, achter en onder te toonbank. Hoe werd omgegaan met klantenbinding? Wat betekende het hebben van een winkel voor het gezin? En wat als een klant niet direct kon betalen? Op deze ven vele andere vragen probeert deze expositie een antwoord te geven.

Locatie: Oude Raadhuis

Woensdag 12 april, 20.00 uur.

Lezing: XXL grote gezinnen
door Ad Rooms

Ad Rooms heeft zich verdiept in alles wat met grote (minimaal 8 kinderen) gezinnen te maken heeft. Vanavond komt hier hierover vertellen. Waar zijn ze gebleven? Hoe leefden ze? Waar sliepen al die kinderen in de relatief kleine huizen? Hoe kwamen de ouders aan de middelen om het gezin te voeden en te kleden?
De lezing gaat vergezeld van veel prachtig illustratiemateriaal.

Locatie: Partycentrum Den Heuvel

6 - 30 apil stemperiode Rabobank Clubkas Campagne

Financiële actie voor uw vereniging

Rabobank Peelland Zuid organiseert weer haar jaarlijkse actie waarbij u als lid van de Rabobank Peelland Zuid op ons kunt stemmen. Uw (twee) stemmen zijn voor ons veel waard, zowel in aandacht maar ook in de bijdrage die de Rabobank daaraan verbindt. Van harte aanbevolen dus. De actie was voorheen in oktober, maar de bank heeft besloten die naar het voorjaar te verplaatsen.
Wilt u nog even terugkijken hoe het in 2016 was, klik dan hier.
Begin juni is er een roadshow waarin de uitslag bekend gemaakt wordt.Donderdag 27 apil Koningsdag, 09.50 uur

Lezing: Meiboom, met onthulling schildje

In samenwerking met Badmintonvereniging Mierlo '76 wordt de meiboom onthult. Behalve het verenigingsschildje zal dit jaar ook een herinneringsschildje aan de meiboom prijken. Hiermee wil HKM een van haar overleden leden bijzonder herdenken.

Locatie: plein bij het Patronaat

Zaterdag 13 mei, 08.00 uur- ca. 21.30 uur

Dagexcursie voor leden en genodigden

Excursie naar een interessante plaats in Nederland, namelijk Culemborg en Kasteel De Haar in Haarzuilen.

In verband met de grote belangstelling verloopt de inschrijving dit jaar iets anders dan voorgaande jaren. Houd deze site en de nieuwsbrief goed in de gaten.

Zondag 21 mei, 12.00-16.00 uur

Kerken in de Peel

Fietstocht met bezoekmogelijkheid van verschillende kerk(torens) in de regio. De Heilige Luciakerk kan bezichtigd worden en de toren kan beklommen worden. Voor verdere informatie zie de Torendag 2017 of de site www.kerkenindepeel.nl. Dit jaar is er speciale aandacht voor achitekt Joseph Henri Hubert (Hubert) van Groenendael (1868 - 1942) die in Mierlo verantwoordelijk was voor de pastorie, het patronaat, het voormalige klooster en de calvarieberg op de begraafplaats.

Locatie: H.Lucia kerk, Mierlo

Zondag 11 juni, 13.00 uur

Fiets-fotopuzzeltocht in en rond Mierlo
Vertrek vanaf het Oude Raadhuis

Voor iedereen die leuk een stukje (ca. 25 km) wil fietsen en ondertussen ook nog gezellig wil puzzelen is deze tocht zeer geschikt. Ook aan de kinderen wordt gedacht, dus het wordt een echte familietocht. Rien Romonesco en Jan Raaijmakers organiseren deze tocht.

Als u vooraf al wat wil oefenen is deze tocht misschien wel iets voor u!

Dinsdag 29 augustus, 20.00 uur

Lezing: Heksenprocessen in Mierlo en omgeving
door Wim Steenbakkers

Hoe kwam het toch dat Erasmus van Grevenbroeck (Heer van Mierlo) en Bernard van Merode (Heer van Asten) zo medogenloos veel slachtoffers maakten, door ze te bestempelen als heks en te veroordelen tot de brandstapel. Lag het aan de slechte economische omstandigheden of was het een vervolg van de kettervervolgingen en waren het echte bruiden van de duivel? Waarom bekenden die meestal vrouwelijke heksen dat ze met de duivel dansten en het vee betoverden?

Wim Steenbakkers zal proberen op deze vragen een antwoord te geven in deze interessante lezing. Als vervolg op deze lezing organiseren we op 2 september een fietstocht.
De lezing is gebaseerd op het boek Duivelskwartier van Johan Otten. In dit boek beschrijft Otten op uitgebreide wijze de vervolgingen in onze regio waarbij 23 vrouwen het leven lieten. Op Netflix is de film Bruid van de duivel te zien. Deze film uit 2016 gaat over de heksenvervolgingen op een Fins eiland in 1666. Met grote overeenkomsten met de vervolgingen in onze regio.

Zie ook de nieuwsbrief en het artikel uit de Mierlose Krant.

locatie: Partycentrum Den Heuvel

Zaterdag 2 september, starten tussen 13.00 en 13.45

Fietstocht langs historische locaties van de heksenprocessen
door Eveline van der Linden.

Als vervolg op de lezing van 29 augustus gaan we actief kijken waar een en ander heeft plaatsgevonden. De fietstocht gaat via het vroegere gehucht Stipdonk, het Oude Goor, Lierop en de Strabrechtse Heide naar de kerk in Mierlo. Op verschillende locaties worden door leden van de toneelgroep “de koffieleutjes” uit Mierlo de historie tot leven gebracht in treffende monologen.

Voor leden van Heemkundekring Myerle en kinderen tot 13 jaar is de deelname gratis. Niet-leden van 13 jaar en ouder betalen € 2,00 per persoon.
Zie ook de informatie bij 29 augustus hierboven.

Vertreklocatie: Oude Raadhuis Mierlo (u ontvangt hier de route en achtergrondinformatie.)

Donderdag 28 september, 19.30 - 22.00 uur

Open avond.

Bent u lid van HKM of denkt u erover om lid te worden? Kom dan eens langs op deze avond. U kunt kennis maken met de mogelijkheden voor informatie op alle gebieden waarmee HKM zich bezighoudt. Natuurlijk kunt u ook het Oude Raadhuis bekijken, op zich een gebouw wat de moeite waard is. Ook kunt u onze permanente expositie bezoeken. Vanzelfsprekend is er koffie of thee en de mogelijkheid om op zolder andere leden van de vereniging te ontmoeten.

Locatie: Oude Raadhuis (ingang achterzijde)

Oktober, Maand van de geschiedenis

Dinsdag 17 oktober AFGELAST

overdaglezing: Hoe maken we onze kinderen gelukkig?
door: Stephanie van Baggem

Opvoeding door de eeuwen heen is aan veranderingen onderhevig. Grote gezinnen, hoge kindersterfte, kinderarbeid. Het zijn slechts luttele voorbeelden over het gezinsmodel van vroeger. In de opvoeding werd weinig tot geen ruimte gemaakt voor geluk, of het geluk van het kind. Een kanteling zorgde er echter voor dat het kind zo lang mogelijk kind moest zijn en vooral gelukkig moest zijn. Er bestaan tegenwoordig talloze boeken over opvoeden en het geluk van kinderen. Maar wat is eigenlijk geluk? En hoe zien we dit terug in de geschiedenis? Bibliotheek Dommeldal heeft deze lezing georganiseerd in samenwerking met Heemkundekring Myerle in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2017; het grootste historische evenement van Nederland, met altijd een interessant thema, dit jaar: ‘Geluk’.
Aan het eind van de lezing geeft Heemkundekring Myerle een toelichting op “de Mierlose kermis en het kleine geluk”. Een doe-activiteit voor jong en oud dat op 26 oktober a.s. plaatsvindt.

Stephanie van Baggem (27) is historica en werkzaam als congresmanager. Ze behaalde haar bachelor geschiedenis in Utrecht waarna ze een master Oudheidstudies afrondde in Nijmegen. Tijdens haar opleidingen heeft ze veel gewerkt in de culturele sector en zich beziggehouden met kennisoverdracht. Haar interesse in de geschiedenis is breed, maar ze is met name geïnteresseerd in de positie van vrouwen en kinderen.

Locatie: Bibliotheek Mierlo
Toegang tot de lezing € 5,-,
voor leden van HKM en leden van de bibliotheek € 3,-

Donderdag 26 oktober 15.00 - 17.00 uur

De Mierlose kermis en het kleine geluk.

Het woord geluk heeft twee verschillende betekenissen: gelukkig zijn en geluk hebben. Geluk in de betekenis van geluk hebben is veel ouder dan de uitleg van geluk als een situatie waarin men volmaakt tevreden is. Deze twee betekenissen zijn de uitkomst van het denken over geluk in de loop der eeuwen. In de kermis komen deze beide aspecten samen.

In een inspirerende bijeenkomst willen we de Mierlose kermis weer tot leven wekken. Dat doen we aan de hand van drie periodes. Oude krantenartikelen laten zien hoe het er op de kermis aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw aan toe ging. Voor de kermis in de vijftiger en zestiger jaren van de 20e eeuw doen we een beroep op uw geheugen. Voor de kermis van nu nodigen we kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar uit om ons te vertellen waar zij plezier aan beleven. Kermisachtige activiteiten en een kleine fototentoonstelling zorgen ervoor dat het uitwisselen van ervaringen tussen de jongeren van toen en de jeugd van nu heel spontaan verloopt.

Vindt u het ook leuk om oude herinneringen op te halen en deze te delen met de huidige jeugd? Of komt u liever samen met uw kleinkind(eren) in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar? Laat het ons weten via info@heemkundekringmyerle.nl. Aanmelden hoeft niet, maar wordt in verband met het organiseren van de bijeenkomst wel zeer op prijs gesteld.

Locatie: Jongerencentrum Loesje Mierlo
Toegang € 2,-,
voor leden van HKM en voor jeugdigen gratis

Woensdag 15 november, 19.30 uur

Kraaknacht in het Oude Raadhuis

In samenwerking met Bibliotheek Dommeldal Mierlo zijn er weer spannende bloedstollende verhalen te horen in het Oude Raadhuis. Maar misschien heb je zelf ook wel zo'n verhaal om te vertellen. Kom in ieder geval naar het Oude Raadhuis.

Deze activiteit is voor kinderen van 10 t/m 12 jaar.

Locatie: Oude Raadhuis


Woensdag 8 november, 20.00 uur

Lezing: Bijgeloof op oude gebouwen
door Marc Robben

Op oude gebouwen, in muren, op dagen, in vensters of attributen vinden we tal van tekens en symbolen terug. Marc Robben gaat in deze lezing in op de betekenis van deze tekens. Is er sprake van technisch vernuft, bittere ernst of is het slechts versiering. In ieder geval is er sprake van bijgeloof. Vanavond kunt u bijna vergeten bijgeloof-logica herontdekken.

Locatie: Partycentrum Den Heuvel

Donderdag 7 december, 20.00 uur

Jaarlijkse foto- en video-avond
door werkgroep beeldcollectie

Ook dit jaar is er weer een avond met film en fotomateriaal uit het Mierlo van weleer. De inhoud van de avond is altijd een verrassing waar de leden van de werkgroep beeldcollectie druk mee bezig zijn. Ongetwijfeld zal er weer meer dan voldoende materiaal zijn om u een ontspannende avond te bezorgen.

Locatie: Partycentrum Den Heuvel

Half december 2017

Mierlo puzzel 2017

In de Mierlose Krant en op onze website verschijnt weer de jaarlijkse puzzel. U kunt uw kennis over Mierlo en over 2017 weer etaleren.

Wilt u een voorproefje kijkt dan eens in de Mierlo puzzel 2016.


   Publicatie De Kardinaal en het Apostelhuis ten doop gehouden

   Zaterdag 9 december is deze publicatie, die in samenwerking tussen de heemkunderkring Helmont en heemkundekring Myerle tot stand is gekomen, gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in café De Koning in Mierlo-Hout. In het boekje wordt aandacht besteed aan Kardinaal van Enckevoirt die gediend heeft onder de enige Nederlandse paus die er ooit geweest is, te weten Adrianus VI. Uit de nalatenschap van de Kardinaal is in het Mierlo van toen een instituut opgericht voor 12 behoeftige mannen, het Apostelhuis. Ook dit komt in het boekje aan de orde. Klik hier voor de aankondiging. Het boekje is verkrijgbaar bij HKM, zie publicaties.

 

   Gezelllige foto avond Mierlo

   Donderdag 7 december kwamen zoals gewoonlijk veel Mierlonaren en ook belangstellenden van buiten ons dorp naar zaal Denheuvel voor de jaarlijkse foto-avond. Rinie Weijts wist met vele foto's en bijbehorende verhalen weer te boeien. De toon van de avond werd ook gezet door Jan van de Zanden. Toen Rinie memoreerde dat Jan wel 3 keer de wereld rond gelopen heeft, vroeg Jan aan de zaal of ze wisten hoe hij dat gedaan had. Zijn eigen antwoord was heel nuchter: "Door gewoon door te lopen!". Aan het einde van zijn presentatie vroeg Rinie ook nog aandacht voor een tweetal burgerslachtoffers die te betreuren waren ten gevolgen van een splinterbom die in oktober 1944 viel in de nabijheid van de Wilhelminastraat (toen Lindenstraat). Zie ook het artikel hierover in de Myerlese Koerier.
De traditionele loterij mocht rekenen op een warme belangstelling, zodat er veel aanwezigen met een prijsje naar huis konden en de kas van de vereniging gesterkt werd. Na afloop was er voor de liefhebbers nog tijd om wat gezellig na te praten.Op naar volgende keer!

 

   Goed bezochte foto avond Mierlo-Hout

   Donderdag 23 november was weer de avond waarop Rinie Weijts zijn toehoorders mee mocht nemen door het Mierlo-Hout van weleer. Ruim 100 aanwezigen hadden de juiste keuze gemaakt voor deze donderdag avond, namelijk de keuze om naar de Geseldonk te komen. Rinie had, samen met de werkgoep beeldherkenning Mierlo-Hout, vele foto's uitgezocht en die samen gebracht in een mooie presentatie. Met anekdotes en vele wetenswaardigheden vermaakte hij de aanwezigen. Er werd gelachen en geluisterd, de ideale en gehoopte combinatie voor deze avond. De traditionele loterij mocht weer rekenen op een warme belangstelling, zodat er veel aanwezigen met een prijsje naar huis konden en de kas van de vereniging weer gesterkt werd. Op naar volgende keer!

 

   De Mierlose kermis en het kleine geluk

   Donderdagmiddag 26 oktober; jongerencentrum Loesje vulde zich met 17 senioren en 26 kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar Plus Mierlo; bedankt voor de sponsoring.voor de bijeenkomst “De Mierlose kermis en het kleine geluk”. Dankzij de goede samenwerking tussen het jongerenwerk van de LEVgroep en de heemkundekring Myerle kunnen we terugblikken op een geslaagde middag. Bruna Mierlo; bedankt voor de sponsoring. Nadat Corry Bombeeck iets verteld had over de geschiedenis van de kermis in Nederland en in Mierlo, kon de jeugd zich samen met de senioren uitleven bij spellen zoals koek happen, ballonnen, ballen gooien en mens erger je niet. Hema Mierlo; bedankt voor de sponsoring.Tussen de bedrijven door vertelden senioren over hun belevenissen op de kermis vroeger. Het gevecht tegen de beer,  fietsers tegen steile wanden, zuurstokken, kermisattracties en de belerende vinger van de pastoor passeerden de revue. Dankzij de Mierlose middenstand hebben kinderen en senioren niet alleen veel plezier beleefd, maar hebben zij ook geluk gehad. Alle kinderen gingen met een zak snoep uit grootmoeders tijd (Plus) naar huis, met Bacio Mierlo; bedankt voor de sponsoring.een “geluksdubbeltje” (Bruna) op zak, en een stuk speelgoed (Hema) of een ballon (particulier) rijker. Enkele geluksvogels wonnen een waardebon voor een ijsje of chocolade (Bacio).
U ziet hieronder enkele sfeerbeelden van de middag. Klik op een foto voor de vergrote weergave.


 

 

   Heksenprocessen in Mierlo en omgeving

   Dinsdag 29 augustus en zaterdag 2 september waren er twee bij elkaar behorende activiteiten. Op dinsdagavond was er een geweldige opkomst bij de lezing van Wim Steenbakkers over de heksenprocessen in Mierlo, zoals die aan het einde van de 16e eeuw hebben plaatsgevonden. Wim vertelde in het algemeen over de processen in Peelland en specifiek over wat er met de 5 vrouwen uit Mierlo gebeurde die in opdracht van Erasmus van Grevenbroeck door de schepenen van Mierlo werden berecht. Hun lot was onafwendbaar. De gruweldaden kwamen aan de orde. Ook werd er nog een blik geworpen op de ontwikkelingen daarna in het tweede gedeelte van de heerlijkheid van van Grevenbroeck, te weten Lierop.
Op zaterdag had een werkgroep van leden van HKM samen met de toneelgroep de Koffieleutjes een fietstocht uitgezet naar historisch interessante plekken in Mierlo en Lierop die met de processen te maken hadden. Op deze plekken werden monologen gehouden door leden van de Koffieleutjes en ook WIm Steenbakkers had nog een bijdrage. Ongeveer 60 mensen hebben op deze mooie dag de tocht gefietst en ze hebben genoten van de voordrachten. De kennis over de heksenprocessen is mooi aangevuld. Op deze pagina vindt u meer informatie over de heksen aan de hand van de fietstocht. Hier treft u artikelen uit de krant aan.

 

   Lezing Eindhovens Kanaal

   Donderdag 6 apil werd in De Geseldonk in Mierlo-Hout door Theo de Groof de lezing over de ontwikkeling, de bouw, het gebruik en het einde daarvan en de periode daarna, betreffende het Kanaal van Eindhoven naar de Zuid-Willemsvaart gehouden. De opkomst was weer fraai en de aanwezigen konden genieten van het verhaal van Theo, vergezeld van mooie foto's in zijn presentatie. Ook wat er voldoende gelegenheid om onderling verhalen uit te wisselen en de discussiëren over de mogelijke geschilpunten. Als u de lezing gemist hebt is het zeer waarschijnlijk nog een mogelijkheid in 2018 bij IVN Geldrop. Houdt onze agenda voor 2018 in de gaten.

 

   Quintet De Klos

   Donderdag 23 februari bij de sleuteloverdracht van de gemeente Geldrop-Mierlo aan de Prinsen van de verschillende carnavalsverenigingen, te gast bij de jubilerende Spruwejagers, kwam het college van B en W samen met de secretaris op een verrassende manier te voorschijn:


(met dank aan het Eindhovens Dagblad)

 

   Over klokken en klokkenspelen

   Woensdag 1 februari beloofde een mooie avond te worden ondanks het regenachtige weer. Willy van Vlerken was vanuit Asten naar Mierlo gekomen om te vertellen over klokken in de breedste betekenis van het woord en had daarbij volop aandacht voor de klokken van Mierlo en Mierlo-Hout. Na een ludieke opening waarin hij de verschillende betekenissen van de woorden klokken en klokkenspel de revue liet passeren was er voor de pauze aandacht voor de klok als uurwerk. Willy vertelde over de periode dat de tijd alleen nog door de luidklok werd aangegeven tot de huidige (grote) uurwerken. Hij legde uit waarom de klokken vroeger maar één wijzer hadden en nam de aanwezigen met foto's mee naar het oude uurwerk zoals dat nu staat in de voormalige gemeentehuis. Na de pauze kwamen de luidklokken aan de orde. Van de kleine klokjes uit de Romeinse tijd (er zijn klokjes in de peel gevonden) tot de grote beiaards tegenwoordig. De verschillende betekenissen van de klokken in de torens werden besproken en er was bijzondere aandacht voor de klokken zoals die in de toren van de H. Luciakerk hangen. Het werd een heel informatieve avond. De techniek liet de aanwezigen enigszins in de steek waardoor Willy een aantal filmpjes niet kon laten zien. Om die toch nog te kunnen bekijken kunt u gebruik maken van de onderstaande links.

Dit is ook een klokkenspel: ga naar de video
De klokken in de toren van de H.Lucia Kerk: ga naar de video
Rosemarie Seuntiëns (stadsbeiaardier Helmond) speelt Danse Macabre: ga naar de video.
 

   Uitslag en prijsuitreiking Mierlo puzzel 2016


De prijswinnaars.


   Donderdag 19 januari stroomde het Oude Raadhuis vol met mensen die vol spanning af kwamen op de uitslag van de Mierlo Puzzel 2016. De vraag was: Hoeveel antwoorden heb ik juist? of Waarom had ik dat antwoord niet goed?. Hans Verhees nam de aanwezigen mee door de puzzelvragen en de uitslag. Ook tracteerde hij nog op enkele bijzondere puzzels en oplossingen. Het was weer een gezellige avond waarop ieder kreeg waarop hij recht had, mogelijk niet op wat hij gehoopt had. Als je niet in de prijzen viel dan was het credo: In 2017 gewoon weer meedoen en hopen op beter! Klik hier voor een de antwoorden, uitslag en enkele foto's.

   Marianne van der Zwan: 30 ste Mierlose Mens (2017)


De 29ste en 30ste
Mierlose Mens


   Vrijdag 6 januari tijdens de Mierlose nieuwjaarsbijeenkomst in Partycentrum Den Heuvel werd wederom een lid van de heemkundekring tot de Mierlose Mens 2017. Deze eretitel, die voor het 30ste keer werd toegekend, werd uitgereikt aan Marianne van der Zwan - van der Vleuten.
Muzikaal, cultureel, sociaal geëngageerd, sterk organisatorisch en bestuurlijk en praktisch ingesteld zijn de woorden waarmee burgemeester Link de keuze motiveerde. Wederom is de Stichting Mierlose Mens er in geslaagd een prima keuze te maken. HKM feliciteert Marianne van harte met deze uitverkiezing.

  Oude jaargangen Rond de Toren worden gedigitaliseerd

   Donderdag 5 januari.
Eind 2014 verscheen het laatste nummer van Rond de Toren, na meer dan 50 jaar informatie verspreid te hebben in Mierlo, viel het doek voor dit populaire weekblad. De beleidsgroep van Rond de Toren heeft het archief veiliggesteld. Van vrijwel alle uitgaven die er geweest zijn, is nog een exemplaar. De beleidsgroep heeft zich afgevraagd hoe met dit waardevolle bezit om te gaan, zodat het toegankelijk blijft voor Mierlonaren en niet verloren gaat. Het archief wais opgeslagen in een stalen kast op een veilige plaats in Mierlo, dicht bij de kerk. De kans dat het verloren gaat is misschien niet zo groot, maar toegankelijk was het niet echt. Door contacten met de Heemkundekring Myerle is een oplossing gevonden. De heemkundekring zorgt voor digitalisering van alle nummers van Rond de Toren en zal die bestanden gaan beheren. Daarnaast streeft HKM er naar om via de website het archief te ontsluiten zodat iedereen kennis kan nemen van wat er in de vele ‘torens’ gestaan heeft. De kerngroep van de geloofsgemeenschap H. Lucia heeft ingestemd met het overdragen van het archief van Rond de Toren aan de Heemkundekring. Het digitaliseren is een omvangrijke klus want het zijn meer dan 2000 uitgaven en het zal dan ook nog wel even duren voordat u weer in Rond de Toren kunt kijken, ook al zijn het dan exemplaren van jaren terug. De samenwerking tussen de beleidsgroep Rond de Toren en Heemkundekring Myerle zorgt ervoor dat een mooi stukje geschreven historie van het dorp bewaard zal blijven en voor iedereen die daar belang in stelt te bereiken is. Als de edities van Rond de Toren digitaal toegankelijk zijn zal dat natuurlijk vermeld worden op deze site en die van van de geloofsgroep H. Lucia. Ook zal het via de Mierlose Krant worden aangekondigd.

  Foto- en filmavond 2016

   Donderdag 8 december liep zaal Den Heuvel vol. De hoeveelheid stoelen die klaar stonden waren ruim voor de aanvang allemaal bezet, dus moesten er worden bijgezet. Uiteindelijk waren er ruim 160 belangstellenden aanwezig. Een prachtige opkomst, waarmee het bestuur van HKM erg blij is. En dan niet alleen vanwege de succesvolle loterij in de pauze, maar met name omdat deze avond kon rekenen op een warme belangstelling. Voor de pauze werd een film gedraaid die door Henk Wasser was samengesteld uit beelden gemaakt door dokter Kerssemakers. Hierbij waren enkele nog niet eerder vertoonde beelden. Na de pauze leidde Rinie Weijts de aanwezigen door een groot aantal foto's van Mierlonaren en Mierlose plaatsen en activiteiten. Bij deze foto's had hij natuurlijk een goed verhaal en dat werd vanuit de zaal ook nog regelmatig aangevuld. Bijzonder was de aandacht door de slachtoffers van Den Brand, die aan het einde van de oorlog vielen doordat een afgezwaaide mortier op de schuilkelder terecht kwam waarin zij hun veiligheid hadden gezocht. Nog niet eerder was er in Mierlo op zo'n manier aandacht voor deze slachtoffers. Zie ook de pagina van 70 jaar bevrijding op deze site.

 
   
   
   

Voor het totaaloverzicht van de activiteiten van de heemkundekring: Jaarprogramma 2017

Noteer de data's op uw kalender of in uw agenda!

 
Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees