Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
De audio en virtuele dorpswandeling Mierlo

Virtuele wandelroute door Mierlo.

  

In 2015 heef HKM zich ingeschreven voor de erfgoedprijs van Peelnetwerk en die ook gewonnen zodat er een bedrag beschikbaar is gesteld om een audio wandeling door de kern van Mierlo te maken. Doelstelling was om een wandeling te ontwerpen die zowel via de smartphone ondersteund wordt, als een virtuele wandeling zou zijn die thuis vanachter de computer kan worden gemaakt.

logo Peelnetwerklogo X-Cited Events & Promotions

Met inspanning van verschillende leden van de heemkundekring is, in samenwerking met de medewerkers van de mini-onderneming X-Cited van Summa College, dit doel behaald en kon op 30 juni 2016 de wandeling officieel geopend worden door wethouder Renée Hoekman van de gemeente Geldrop-Mierlo.


Wethouder Renee Hoekman
  

In haar toespraak prees de wethouder HKM voor het genomen initiatief waardoor historische cultuur op een moderne manier wordt gepresenteerd en waardoor een nieuwe doelgroep kan worden bereikt. Ook het feit dat er door jongeren is meegewerkt aan de route en dat er bij de opening leerlingen van de basisschool betrokken zijn geven volgens de wethouder een extra dimensie aan het project.De voorzitter van de heemkundekring, Theo de Groof is vooral erg te spreken over het bereikte eindresultaat en dat iedereen nu met hun eigen smartphone heel veel over de historie van Mierlo te weten kan komen. Hij bedankte in zijn toespraak iedereen die vanuit de vereniging zijn of haar bijdrage geleverd heeft aan de route. Ook bedankte hij het Peelnetwerk, want door de erfgoedprijs die zij in 2015 beschikbaar gesteld hebben aan HKM, kon dit project mede gerealiseerd worden. Het feit dat X-Cited de heemkundekring ondersteunt heeft bij het uitwerken en bouwen van de route had volgens Theo een dubbel effect. Enerzijds konden de medewerkers van deze mini-onderneming van het Summa College live ervaren hoe een dergelijk project kan worden aangepakt en anderzijds zijn jonge mensen bezig geweest met de historie van Mierlo.

Zie ook het krantenartikel in het Eindhovens Dagblad.

Jaarlijks vormen studenten van de opleiding Marketing en Communicatie van Summa Zakelijke dienstverlening mini-ondernemingen om in een half jaar tijd te ervaren hoe het is om projecten te verwerven en uit te voeren voor echte opdrachtgevers. In 2015-2016 was één van deze mini-ondernemingen X-Cited Events & Promotions. Van HKM ontvingen ze de opdracht om samen met leden van de vereniging de audio en virtuele wandeling uit te werken in de App Izi-Travel. De medewerkers van X-Cited hebben er hard aan getrokken om dit project tijdig en goed af te werken. Volgens directeur Rens (rechtsboven op de foto links) hebben veel geleerd uit dit project onder andere dat het maken van een planning één ding is, maar het realiseren van die planning niet zo maar gaat. Ook is vastgesteld dat communicatie een wezenlijk punt is om het project goed uit te kunnen voeren. De studenten hebben niet alleen veel geleerd over het aanpakken en uitvoeren van een project maar ook nog over Mierlo en haar historie. Op de foto's rechts X-Cited met de wethouder en met enkele basisschoolleerlingen die bij de opening betrokken waren.klik op een foto voor vergroting.
In de route zijn meer dan 40 interessante objecten in de kom van Mierlo opgenomen. We kijken naar gebouwen, monumenten, daken, bomen, beelden en genieten van vergezichten. Soms proberen we ons iets voor te stellen wat er gestaan heeft, maar er nu niet meer is. Van elk object zijn één of meerdere foto’s te zien en is een beschrijving te lezen of te beluisteren. Dit naar keuze. Met behulp van een Google Map kun je de route lopen en zie je op elk moment waar je precies bent. Je kunt beginnen waar je wilt en tussentijds afbreken en een volgende keer weer oppakken kan natuurlijk ook. Je hebt als het ware je eigen persoonlijke gids bij je. Nooit meer afhankelijk van een meneer of mevrouw, al of niet met paraplu, die op een vast moment met je door het dorp wandelt en een en ander vertelt. Je doet het wanneer het jou het beste uitkomt en je kunt het zo vaak beluisteren als je zelf wilt. Je kunt natuurlijk ook vooraf thuis de route al een keer bekijken en zo de meest interessante onderwerpen uitzoeken.
  
't stit ur nog
Naar begin pagina
gids   

De audiowandeling met de mobiele telefoon


De App op de smart telefoon installeren is zo gebeurd. Je zoekt dan even naar Mierlo en je kunt beginnen. Als je op datakosten wilt besparen kun je ook de route thuis via je eigen netwerk vooraf al downloaden en dan daarna offline lopen. Kortom je bent hiermee heel flexibel. Het mooie is ook als je je voor de route in Mierlo hebt voorbereid, je ook meteen toegang hebt tot de honderden andere routes in binnen en buitenland. Zowel in dorpen en steden als in musea.

Download de gratis izi.TRAVEL app op uw mobiele telefoon

download App Store download Google Store download Windows store

Als je de App op je telefoon hebt staan dan ga je als volgt te werk:
(de volgende beschrijving geldt voor de Apple App, maar op de andere platforms werkt het vergelijkbaar.)

  • Zoek de App op, op de telefoon en klik op het izi-Travel logo om de App te starten.
  • Tik op het vergrootglas bovenaan op het scherm in de grijze balk.
  • De zoekoptie verschijnt. Typ daar in Mierlo en selecteer "Mierlo tour" met de afbeelding van het Oude Raadhuis.
  • Op het scherm verschijnt de afbeelding zoals hier rechts staat weergegeven.
  • Je kunt nu kiezen voor "Doorgaan" om direct met de route te beginnen. Dan verschijnt de Google Map met de objecten. Je kunt zelf kiezen bij welk object(-nummer) je de route wilt starten.
  • Je kunt ook kiezen voor "Voorvertoning" om de route op de telefoon vooraf te bekijken. Dit lijkt om de route bekijken op de computer zoals hieronder wordt beschreven.
  • Je kunt kiezen voor het downloaden van de route op de telefoon. De route wordt dan in het geheugen van de telefoon geplaatst zodat je die beschikbaar hebt zonder dat je een dataverbinding hoeft op te zetten. Downloaden gaat via het meest rechtersymbool op de afbeelding.
Naar begin pagina

Izi App voor Iphone met Mierlo Tour.
 
logo izi_Travel

De virtuele rondwandeling via het internet

Via deze link open je een nieuw tabblad en kun je de route bekijken op de computer thuis. Je krijgt dan het onderstaande scherm en je kunt in de eigen omgeving, zonder buiten te komen toch door Mierlo wandelen. Natuurlijk zie je alleen maar plaatjes (en video’s) en mis je de ervaring van de werkelijke omgeving. Maar als je niet zo goed ter been bent, of het is een regenachtige dag, of je wilt je terdege voorbereiden op het werkelijk lopen van de route dan is het een prima oplossing. Op dezelfde manier als via de app op de telefoon, ga je van object naar object en kun je de afbeeldingen bekijken en de teksten lezen of luisteren. Een ware beleving. En heb je genoeg van Mierlo gezien dan kun je ook nog een kijkje nemen op vele andere plaatsen in de wereld, terwijl je gewoon thuis op je eigen stoel zit.


 


  

Het bestuur van HKM wenst u heel veel plezier met de virtuele of audiorondwandeling en nodigt u uit om een reactie is ons gastenboek achter te laten. Je kunt natuurlijk ook een recensie en beoordeling geven bij izi-Travel.
Naar begin pagina


Heeft u opmerkingen of tips voor ons dan kunt u ook gebruikmaken van het contactformulier.

Foto's opening


Hier kunt u binnenkort foto's van de opening van de route verwachten.

Naar begin pagina

Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees