Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

Mierlo puzzel 2019
Het is december dus is het, alweer voor de achtste keer, tijd voor de Mierlo Puzzel van de Heemkundekring Myerle. Vorig jaar waren er 19 inzendingen die streden voor de eer maar ook voor de mooie prijzen. Om de juiste antwoorden te vinden, mag u gebruik maken van alle bronnen, zoals het Heemblad de Myerlese Koerier, de Mierlose Krant en het boek van Jean Coenen ‘Mierlo van Oorsprong tot Heden’ maar natuurlijk ook van de diverse internetbronnen. Mocht u de antwoorden daar niet vinden dan bent u vanzelfsprekend van harte welkom op donderdagavond van 20.00-22.00 uur in het Oude Raadhuis om bronnen in onze bibliotheek te raadplegen. Bestuursleden van HKM zijn uitgesloten van deelname en zullen u de juiste antwoorden helaas niet verstrekken.

U kunt de puzzel tot en met zondag 5 januari 2020 insturen om mee te dingen naar één van de vele, mooie prijzen die beschikbaar zijn gesteld door diverse Mierlose ondernemers zoals u die hiernaast ziet staan. U hoeft niet alle antwoorden te weten om uw oplossing in te sturen !
U kunt op twee manieren de puzzel invullen:

  1. U maakt de puzzel via deze site. Let op: u dient deze in één keer in te vullen. Als u dit niet doet, kunt u het beste de antwoorden opschrijven en later invullen. Weet u een antwoord niet, maak dan toch een keuze. U kunt de puzzel namelijk alleen insturen als alle vragen zijn ingevuld.
  2. U maakt de puzzel op papier. Gebruik daarvoor de pagina uit de Mierlose Krant. Omcirkel de juiste antwoorden of vul antwoorden in. Lever de ingevulde pagina in op het Oude Raadhuis (op donderdagavond) of bij het secretariaat van HKM: Burg. van Lokvenstraat 135. Vergeet niet uw persoonlijke gegevens in te vullen.

Het bestuur van HKM vormt de jury. De antwoorden zoals vastgelegd door de jury zijn de antwoorden waarvan wordt uitgegaan. Over deze antwoorden en de uitslag van de puzzel wordt niet gecorrespondeerd. Door deel te nemen aan de puzzel stemt u hiermee in. Als u opmerkingen over de puzzel of adviezen voor ons hebt, stuur die dan gerust naar info@heemkundekringmyerle.nl.

Of u de puzzel heeft ingestuurd of niet: Bent u nieuwsgierig naar de uitslag en wie de winnaar is van de Mierlo Puzzel 2019? Houd dan de avond van donderdag 16 januari 2020 vrij. Op deze avond is de bekendmaking van de uitslag en vindt de prijsuitreiking plaats in het Oude Raadhuis. Naast deze bekendmaking vindt er ook een alternatieve quiz plaats die in teamverband wordt gespeeld. Ook voor deze quiz zijn diverse prijzen beschikbaar zodat ook alle andere aanwezigen een win-kans hebben. Twijfel dus niet en kom die avond naar het Oude Raadhuis toe, de koffie en thee staan klaar!

HKM bedankt alle rechthebbenden op de foto’s, zoals de Mierlose Krant, het Eindhovens Dagblad en diverse internetbronnen, voor het gebruik. Met het oog op de bepalingen uit de AVG denkt HKM een gerechtvaardigd belang te hebben om de afbeeldingen te gebruiken in de Mierlo Puzzel. Mocht u daar anders over denken dan horen we dat graag en zullen daar dan in de toekomst rekening meer houden.

pdf-afdrukbestand

Wilt u puzzelen op papier?
Hier vindt u een pdf-bestand met de puzzelvragen, dat u kunt afdrukken.

 

Wij wensen u veel plezier en succes met de Mierlo puzzel.
(Vergeet niet uw naam en emailadres in te vullen!)


in samenwerking met
Het wekelijkse nieuwsblad voor groot Mierlo, in een oplage van 12.500. Wekelijkse verspreiding huis aan huis op donderdag/vrijdag in geheel Mierlo, Brandevoort en Mierlo-Hout.

met ondersteuning van:

PLUS wil een plek zijn waar u zich thuis en prettig voelt. Ons deskundige en vriendelijke personeel heet u graag welkom en helpt u bij het doen van uw dagelijkse boodschappen.

De Grootste Pretwinkel van Mierlo.

Hubo is een zaak waar je van op aan kunt. Persoonlijk, vakkundig, informatief en professioneel zijn de pijlers waar  Hubo op steunt. Wil je graag extra advies of wil je graag vakkundige hulp bij je klus? Geen enkel probleem. Hubo onderscheidt zich in precies die klussen waar waarbij extra advies welkom is, of waarbij je artikelen op maat nodig hebt.

De sfeervolle winkel van Eigenwijzz bloemen & meer biedt een ruim assortiment bloemen, planten, vazen, woonaccessoires en cadeau artikelen. Voor iedere bloemen gelegenheid ben je bij Eigenwijzz bloemen & meer aan het juiste adres.

Welkom bij Natuurlijk van der Leest. Wij zijn uw versspecialist op het gebied van groente, fruit en belegde broodjes!

Nederlands grootste boekhandel vind je om de hoek én op bruna.nl.

Uw drank en wijnspeciaalzaak in Mierlo

Samen bij Ellen is een winkel vol verrassingen waar voor iedereen wel een mooi kado te vinden is. Een winkel met ruim 20 bijzondere ondernemers uit Mierlo en omgeving onder één dak met mooie en smaakvolle producten.

Naam: (verplicht)
(vul in: voornaam achternaam)
E-mail adres: (verplicht)
(vul in: e-mail adres, voorbeeld: xxx@mijnmail.nl)
Telefoonnummer: (niet verplicht)
(vul in: vast of mobiel nummer)


vraag 1

In 2019 vierde Mierlo 75 bevrijding, hierbij werd speciaal aandacht besteed aan de burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Uit het prentje van één van de slachtoffers is de volgende tekst afkomstig: “Teergeliefde ouders, ziet, ik sterf ver van u verwijderd, in een vreemd land, maar mijn hart was steeds bij u”.
Wiens prentje was dat?

a.Antoon Manders
b.Piet Manders
c.Martien Louwers
d.Graarda Roefs (zuster Josiana)
vraag 1

vraag 2
vraag 2
Toon Bekx

Op 7 juni 2019 overleden, een markante BM’er.
Wat is over Toon NIET juist.

a.Toon ontving van de H.Lucia parochie de bronzen legpenning voor bijzondere verdiensten, hij was meer dan 60 jaar collectant in deze kerk en voorzitter van de fondsenwerving bij de restauratie van kerk en orgel.
b.Toon was ruim 56 jaar lid van het gilde St. Catharina en St. Barbara, Gildekoning in 1992 en hij had vele jaren de leiding van dit gilde als het naar buiten trad.
c.Toon was voorzitter, commissaris en beschermheer van de harmonie St. Lucia. Bij de harmonie werd hij beschouwd als trouwste supporter, de oefenruimte in het Loesje heet niet voor niets Toon Bekxzaal.
d.Toon was een carnavalsvierder in hart en nieren. Prins Toon den Uurste bij de Kersepitten in 1977 en meer dan 25 jaar tonproater in de rol van Geminteboi. Hij schreef ‘Hoe skon is dè Mierle’ het officieuze Mierlose volkslied.

vraag 3
Het Mierloos dialect kent vele mooie woorden.

In het regionale dialect zei Mina tegen Driekus: “Ut is nauw toch wa, dè kan ik an min taand nie vèèle”.
Wat moest Driekus daaruit begrijpen?

a.Dat Mina ergens een enorme hekel aan had.
b.Dat Mina kiespijn had, maar niet naar de tandarts durfde.
c.Dat Mina last had van het drinken van koude dranken.
d.Dat Mina jaloers was op iets of iemand.
vraag 3

vraag 4
vraag 4
Het Katoenpad lag in 1832 tussen Geldrop en Mierlo en werd door thuiswevers gebruikt om hun grondstoffen op te halen en eindproducten af te leveren aan de fabrikeurs. In 2018 is het pad opnieuw geopend. Ook is er een boek over geschreven.
Wie illustreerde dat boek?
a.Marianne Canters
b.Marjan Kanters
c.Coen Blankenwaard
d.Giel Kantelberg

vraag 5
vraag 5

In 2016 werd er een opgraving gedaan op het terrein waar het Kasteel van Mierlo heeft gestaan.
Wat was de voornaamste reden voor deze opgraving?

a.te zoeken naar waardevolle middeleeuwse voorwerpen.
b.te achterhalen of ondergrondse fundamenten beschadigd kunnen worden tijdens werkzaamheden op het boerenbedrijf.
c.te onderzoeken of de gemeente meer grondoppervlak aan het archeologisch monument moest toevoegen.
d.te onderzoeken of de fundamenten voldoende stevig zijn om ooit het kasteel weer (deels) op te bouwen.

vraag 6

Maestro

Maestro verkiezingen zijn populair.
Wie was de Brandevoortse Maestro bij Fanfare Unitas 2019?

a.Jos van Baars
b.Mary-Ann Bosman
c.Tim Kuijpers
d.Jet Uijen

vraag 7
vraag 7

In de H. Luciakerk staat een beeld van de H. Franciscus.
Wat ligt er bij de voeten van deze heilige?

a.een schaap
b.een slang
c.een buidel met geld
d.een schop

vraag 8

A. vraag 8

B. vraag 8

C. vraag 8

 

 

Door Mierlo fietsend zag ik de schoorstenen zoals die op de foto’s staan. Drie daarvan zag ik vanuit dezelfde straat, de anderen zag ik in elders. De straten waardoor ik fietste waren:

1. Jutland
2. Kapelweg
3. Koren
4. Vlinderlaan

Koppel ze aan elkaar. Plaats het cijfer van de juiste straat voor de letters zoals die bij de schoorstenen staan.

A.
B.
C.
D.
E.
F.

D. vraag 8

E. vraag 8

F. vraag 8


vraag 9
Marc Jeuken drukt de hand van Ben Goede omdat hij:
a.Ben bedankt voor de knipbeurt die hij heeft ondergaan in het kader van de sponsoractie van het centrum- en lintenmanagement Mierlo voor Samenloop voor Hoop.
b.Ben feliciteert voor de bemoeienis van het centrum- en lintenmanagement Mierlo bij de viering van 75 jaar bevrijding in Mierlo.
c.Via Ben de derde KVO ster uitreikte aan het centrum- en lintenmanagement Mierlo.
d.Het centrum- en lintenmanagement Mierlo gelukwenste met de nieuwe cadeaubon Geldrop-Mierlo die in beide kernen in tal van winkels kan worden ingewisseld.
vraag 5

vraag 10
vraag 10

In de vorige eeuw stond in Mierlo, op ‘t Hout een steenfabriek van de firma Van der Meeren & Co.
Wat was de (latere) naam van die fabriek?

a.De Leemkuijlen
b.De Briketterie
c.De Nijverheid
d.De Steenoven

vraag 11

Onder welke burgemeester kwam het recreatieplan Molenheide van de grond?

a.H.M. van Kuik
b.J.J.F. Krol
c.M.N Panken
d.J.C.J. Verheugt
vraag 11

vraag 12
vraag 12

Hein Romonesco en Toon Bekx hadden niets tegen het feit dat Mierlo een Europese gemeente was, maar wel tegen de kans dat Mierlo een Helmondse wijk zou worden.

Wanneer is deze foto gemaakt?

a.1967
b.1968
c.1990
d.1991

vraag 13

Op de grens van Mierlo en Nuenen begint langs de spoorlijn een fietspad dat doorloopt tot aan de Zuid-Willemsvaart nabij de Cacaofabriek.
Op hoeveel kruisingen in dit fietspad moet je als fietser mogelijk stoppen voor kruisend verkeer?

a.geen enkele
b.1
c.2
d. 3

vraag 14

Jos Lenssen heeft zijn droom gerealiseerd. Het voetbalmuseum Fanatic is in Mierlo geopend. Zo blijkt met sponsoring en geld veel mogelijk te zijn. Bij de Duitse club Red Bull Leipzig speelde dat ook in het competitiejaar 2016-2017. In een voetbaltelevisieprogramma werd dat besproken en daar werd toen Mifano genoemd als voorbeeldclub waarbij dat in Nederland ook zou kunnen.

Wie deed toen in dit kader de uitspraak “Als ik veel geld heb, koop ik Mifano op.”

a.Hans van Breukelen
b.Louis van Gaal
c.Frank Lammers
d.Jos Lenssen
vraag 14

vraag 15
levensverwachting in jaren 2018vraag 15

Volgens het CBS was in 2018 de levensverwachting voor een pasgeborene in Nederland 81,8 jaar. Voor iemand met de leeftijd van 65 jaar was dat 85,3 jaar. In alle gevallen geldt dat de levensverwachting voor een vrouw wat beter is dan die voor een man.

Hoe zit dat eigenlijk voor onze eigen gemeenschap?

a.Aangezien wij een landelijke gemeenschap zijn, zijn onze cijfers in beide gevallen gunstiger.
b.Volgens de overlijdensgegevens van de H. Lucia parochie over de periode nov 18 - nov 19 blijkt de gemiddelde sterfteleeftijd iets onder de 85 jaar te zijn.
c.De cijfers over Geldrop-Mierlo over 2013-2016 geven aan dat we in beide gevallen iets onder het landelijk gemiddelde zitten.
d. Opvallend is dat voor Geldrop-Mierlo geldt dat de levensverwachting van een vrouw bij de geboorte iets lager is dan die van een man.

vraag 16

In de 15e eeuw stonden er op ’t Hout een tiental hoeven. Welke daarvan was omgracht?

a.Hoeve Berenbroek
b.Hoeve Ganzenwinkel
c.Hoeve Hoeschot
d. Hoeve Ter Kelre

vraag 17
vraag 17

Deze foto stond in de krant in 2019. Welk bijschrift stond bij deze foto?

a.De warme herfst laat paardenbloemen nog laat bloeien in Mierlo.
b.Oma trots op kleinzoon die voor het eerst foto’s maakt met een echt fototoestel.
c.Ondanks alle hitte blijft het onkruid groeien bij de Sprinkhorst.
d. Zelfs deze bloem was te zien op Bloem en Tuin 2019.

vraag 18

De St. Luciakerk in Mierlo-Hout kreeg in 1906 een kruisweg. Wie schilderde de staties?

a.Frans van Beers
b.Charles Grips
c.Emmanuel Perey
d. Theodor Kohl

vraag 19
vraag 19

In het verhaal dat Antje vertelt over Luchen, waar zij in de Bronstijd met haar familie woonde, spreekt ze over een, van lange dunne takken gevlochten, hekje.

Hoe noemt ze zo’n hekje?

a.ekkeske
b.stakerij
c.hekkeslag
d. willigske

vraag 20

In 1594 hebben in Helmond gelegerde soldaten een eikenboom opgehaald bij de Apostelhoeve. Waarvoor werd die boom gebruikt?

a.meiboom
b.afrastering
c.stookhout
d. om meubilair van de maken
vraag 20

vraag 21

Op enig moment in de geschiedenis stond in het jaarverslag dat de bedrijvigheid in Mierlo bestond uit: Zie afbeelding hiernaast.

In dat zelfde jaarverslag stond ook de telling op 31 december van de bevolking, alsmede de verdeling. Hoe was die verdeling?

a.1143 mannen en 1039 vrouwen
b.1602 mannen en 1648 vrouwen
c.2823 mannen en 2901 vrouwen
d. 3226 mannen en 3116 vrouwen
vraag 21

vraag 22
vraag 22

Hiernaast ziet u een afbeelding van de eerste automobielen die begin vorige eeuw in Nederland rondreden. Deze Darracq Perfecta reed waarschijnlijk ook wel in Mierlo rond, aangezien de eigenaar in Geldrop woonde.

Wat was zeer waarschijnlijk het kenteken van deze auto?

a.50
b.N-83
c.G-50
d. N 15 07

vraag 23
vraag 23

Erasmus van Grevenbroeck was Heer van Mierlo en werd door de bevolking niet heel erg gewaardeerd. Hij heeft verschillende Mierlonaren beschuldigd, vervolgd en terechtgesteld.

Van wie is de uitspraak geweest zoals u die hierboven ziet?

a.Anna, de vrouw van Mathijs de Smet
b.Anneken Boons
c.Lucia Fransen
d. Jenneken Gordtkens

vraag 24

Wie was er in de 20e eeuw het langste wethouder in Mierlo?

a.J. Peters Rit
b.N. van den Boomen
c.H. van Kuik
d. H. van den Boogaard

vraag 25

Tot slot mag u nog een zoekplaatje oplossen.

Wie hadden er afgelopen jaar een kijk op Mierlo of waren om wat voor reden dan ook in het (Mierlose) nieuws. U ziet in de afbeelding van 11 personen hun ‘ogenblik’. Noteer bij de nummers de naam wiens ogen het volgens u betreft: Kunt u het plaatje uiteenrafelen in de 11 personen die u aankijken? Minder dan 11 mag natuurlijk ook!

Als u op de afbeelding klikt, dan krijgt u een grotere afbeelding.

Let erop dat u de juiste naam invult, bij het juiste nummer. Als u het echt niet weet dan kunt u het vakje leeglaten.

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
10.
11.
vraag 25, klik voor vergroting.


 Veel puzzelplezier!    (U kunt de antwoorden alleen insturen als alle vragen zijn beantwoord. Deze verplichting geldt niet voor vraag 25.)!!! Insturen is mogelijk tot en met uiterlijk 5 januari 2020 !!!


 Het bestuur van Heemkundekring Myerle wenst u
  fijne Kerstdagen en een heel voorspoedig 2020


Kerstkaart 1843
Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees