Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

Mierlo puzzel 2018


Aan het einde van het jaar is het gewoonte om terug te kijken. Een van de mogelijkheden is de Mierlo Puzzel, met vragen over het voorbije jaar en daarvoor. Een leuk tijdverdrijf voor de puzzelaar en ook nog eens een gezellige uitslagavond in januari. Het gaat niet alleen om alles goed te hebben, maar vooral om op een leuke manier bezig te zijn met geschiedenis en cultuur van ons Mierlo.

Weet u de antwoorden niet direct, dan kunt u de bronnen over Mierlo, zoals de Myerlese Koerier, de Sprokkelingen, Mierlo van Oorsprong tot Heden, 200 jaar Oude Raadhuis, Opt Hout maar ook bijvoorbeeld de Mierlose Krant, het Eindhovens Dagblad, Mooi GeldropMierlo en deze website en andere internetbronnen raadplegen. Als u de  gedrukte uitgaven over Mierlo niet bezit kunt u ze inzien in de bibliotheek of in het Oude Raadhuis op de donderdagavond (clubavond). Maar natuurlijk kunt u ook proberen of buren, familie, vrienden en kennissen u vooruit kunnen helpen. Het is allemaal toegestaan. Bestuursleden van de Heemkundekring Myerle zijn uitgesloten van deelname en zullen u de juiste antwoorden ook niet verstrekken.
Het bestuur van HKM vormt de jury. De antwoorden zoals vastgelegd door de jury zijn de antwoorden waarvan wordt uitgegaan. Over deze antwoorden en de uitslag van de puzzel wordt niet gecorrespondeerd. Door deel te nemen aan de puzzel stemt u hiermee in. De afbeeldingen in de puzzel zijn afkomstig van Heemkundekring Myerle, maar ook van de Mierlose Krant, Eindhovens Dagblad en verschillende websites. HKM bedankt alle rechthebbenden op de foto's voor het gebruik. Met het oog op de bepalingen uit de AVG denkt HKM een gerechtvaardigd belang te hebben om de afbeeldingen te gebruiken. Mocht u daar anders over denken dan horen we dat graag en zullen daar dan in de toekomst rekening meer houden.

U kunt puzzelen in de Mierlose Krant, maar ook via deze site invullen en insturen. Als u de puzzel niet in één keer invult en afwerkt dan kunt u het beste de antwoorden opschrijven en later invullen. U kunt de puzzel namelijk alleen insturen als alle vragen zijn ingevuld. Weet u een antwoord niet, maak dan toch een keuze. Natuurlijk kunt u ook op papier puzzelen en dan insturen. Gebruik daarvoor de pagina uit de Mierlose Krant. Omcirkel de juiste antwoorden of vul antwoorden in. Lever de ingevulde pagina in op het Oude  Raadhuis (op donderdagavond) of bij het secretariaat van de heemkundekring: Burg. van Lokvenstraat 135. Vergeet niet uw persoonlijke gegevens in te vullen.

U kunt de puzzel insturen tot en met zondag 6 januari 2019 om mee te dingen naar één van de prijzen. En als u dat gedaan hebt, houd dan ook meteen de avond van donderdag 17 januari 2019 vrij. Op die avond is de bekendmaking van de uitslag en de prijsuitreiking in het Oude Raadhuis. De te winnen prijzen zijn beschikbaar gesteld door onze begunstigers zoals u die hiernaast ziet staan. Naast de prijzen voor de beste puzzelaars is er ook een win-kans voor iedere aanwezige op de uitslagavond.

Als u opmerkingen over de puzzel of adviezen voor ons hebt, stuur die dan gerust naar info@heemkundekringmyerle.nl.

 


Wij wensen u veel plezier en succes met de Mierlo puzzel.
(Vergeet niet uw naam en emailadres in te vullen!)


In samenwerking met


met ondersteuning van:

PLUS wil een plek zijn waar u zich thuis en prettig voelt. Ons deskundige en vriendelijke personeel heet u graag welkom en helpt u bij het doen van uw dagelijkse boodschappen.

Da's nou het mooie van Multimate | Bouwmarkt |

De sfeervolle winkel van Eigenwijzz bloemen & meer biedt een ruim assortiment bloemen, planten, vazen, woonaccessoires en cadeau artikelen. Voor iedere bloemen gelegenheid ben je bij Eigenwijzz bloemen & meer aan het juiste adres.

De Grootste Pretwinkel van Mierlo.

Uw drank en wijnspeciaalzaak in Mierlo

Welkom bij Natuurlijk van der Leest. Wij zijn uw versspecialist op het gebied van groente, fruit en belegde broodjes!

Nederlands grootste boekhandel vind je om de hoek én op bruna.nl.

Samen bij Ellen is een winkel vol verrassingen waar voor iedereen wel een mooi kado te vinden is. Een winkel met ruim 20 bijzondere ondernemers uit Mierlo en omgeving onder één dak met mooie en smaakvolle producten.

Naam: (verplicht)
(vul in: voornaam achternaam)
E-mail adres: (verplicht)
(vul in: e-mail adres, voorbeeld: xxx@mijnmail.nl)
Telefoonnummer: (niet verplicht)
(vul in: vast of mobiel nummer)


vraag 1

In Mierlo is de trouwzaal van het oude Raadhuis enige jaren geleden gerenoveerd.
Wie waren de eerste gelukkigen die in de vernieuwde trouwzaal elkaar het ja-woord gaven?

a. Toos van den Berg en Marinus van Asseldonk
b.Trinet en John Jacobs
c.Femke en Twan Linnenbank
d.Maayke van Rooij en Wilfred Roefs
vraag 1

vraag 2
vraag 2
Het Katoenpad

Op 12 september dit jaar vond de opening plaats van het Katoenpad.
Wat is het Katoenpad?

a.Een pad waarover Geldropse wevers naar Helmond liepen om te gaan weven of hun geweven producten naar de fabrikeurs te brengen.
b.Een pad waarover Mierlose wevers naar Geldrop liepen om daar in de fabrieken te gaan werken.
c.Een pad waarover Mierlose thuiswevers liepen om hun geweven producten naar de fabrikeurs in Geldrop te brengen.
d.Een pad dat door de hei liep waar in de 17e eeuw katoen verbouwd werd.

vraag 3

Het Mierloos dialect kent vele mooie woorden.

Weet u ook wat ze betekenen!
Wat betekent: “waoge”?

a. Waarzeggen
b. Durven
c.Weegschaal (bascuul)
d.Wegje tussen twee stukken akkerland of grasland in
vraag 3

vraag 4
Bij de Brabantse Dag in Heeze werd de eerste prijs gewonnen door vriendengroep Hopeloos met de uitbeelding van de Mierlose Heksenprocessen. Een van de door Erasmus van Grevenbroeck in 1595 beschuldigde heksen werd niet veroordeeld tot de brandstapel, maar wel een tijdje opgesloten op het kasteel van Mierlo.
Wie was dat?
a. Griet Mijnsheren
b.Lyncken Pastoirs
c.Lucia Fransen
d.Judith van Dorren
vraag 4

vraag 5
vraag 5

In 2018 kon u de volgende uitspraken lezen over een bekende Mierlose:

“Het is super om een bijdrage te leveren aan de maatschappij” is voor haar een belangrijke drijfveer.

“Betrokkenheid bij mijn eigen woon- en leefomgeving” is wat haar aanspreekt.

Ze reist graag. Enthousiast vertelt ze over de grootste reis van haar leven, net na haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Het werd een reis in twee delen, eerst naar Zuid-Amerika, Kerstmis vieren thuis in Mierlo en dan naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Over wie hebben we het dan?

a.Linda van Impelen
b. Natalie Fentener-van Vlissingen
c.Irene Neelen-Janssen
d.Michelle van Sinten

vraag 6

Mierlo in de wereld

Vanuit Nederland zijn veel mensen de wereld over getrokken om zich te vestigen “in den vreemde”. Voor zover bekend was hij de eerste Mierlose landverhuizer naar Noord-Amerika. Hij vertrok in 1849. Wat is zijn naam?

a.Antonius van Grootel.
b. Johannes van der Heijden.
c.Joost Manders
d.Ambrosius Sanders
vraag 6

vraag 7
vraag 7

Hoewel het in de periode dat deze foto gemaakt is nog niet zo druk was op de wegen, viel het blijkbaar toch niet mee om deze vrachtwagen op de weg te houden. In ieder geval was het oude raadhuis flink beschadigd. Wanneer is de betreffende vrachtwagen op kenteken gezet?

a.Eind jaren 30 van de vorige eeuw.
b.Direct na het einde van de tweede wereld oorlog.
c.Begin jaren 50 van de vorige eeuw.
d.In de jaren 1965-1968.

vraag 8
vraag 8
De volgende namen hebben een verband met de termen die hieronder genoemd worden. Koppel ze aan elkaar. Plaats de letter zoals die bij de naam staat voor de bijbehorende term.
A.  Jan Eijsbouts C.  Marianne van de Laan E.  Ronald Otter
B.  Lisa van Gerven D.  Laurens van Lieshout F.  Peter van Vlerken
Arrièrre de la course
Kul
Mierlo van boven
De moedermoordenaar
Nooit meer Stilstaan
Samen Sterk

vraag 9
Welke molenaar vestigde zich in de jaren 30 van de vorige eeuw in de Kerkstraat met zijn maalderij?
a.Nijs
b.Van den Bosch
c.Branten
d.Van Vught

vraag 10
vraag 10

Op 16 december 1897 is in Mierlo de Boerenleenbank opgericht. Uit welke behoefte is de Boerenleenbank ontstaan?

a.Zodat de bank aan de boeren leningen kon verstrekken wat een winst opleverde die weer onder de leden verdeeld kon worden.
b.Uit het streven om de plattelandsbevolking te beschermen in tijd van nood onder het motto: “je helpt de mensen het beste door ze te helpen zichzelf te helpen”.
c.Om zo de (grote) boerenbedrijven te versterken die via de gewone banken niet aan voldoende krediet konden komen.
d.Als (katholieke) concurrent van de Nederlandse Christelijke Boerenbondsbank.

vraag 11
Mierlo in het nieuws!

Welke kop stond in 2018 NIET in het Eindhovens Dagblad?

a.Dikke duim of waarschuwing in verkeer Mierlo.
b. De plastic ballon gaat in de ban.
c. Meer plantsoen bij Santheuvel.
d. Mierlo kan vierde super best aan.
vraag 11

vraag 12
vraag 12

Frank Lammers heeft in één van zijn tv programma’s een uitvinding bestempeld als gedaan te Mierlo. Frits van de Kimmenade was dit volledig met hem eens en schreef de uitvinding aan zijn vader toe.

Waar hadden ze het toen over?

a.De ‘kurzenstreuf’
b. De spijkerbalk
c. De ‘kromme erm’
d. De nagellak op oliebasis

vraag 13

Omstreeks 1500 bezat de familie De Rover in Mierlo een viertal hoeven. Welke hoorde daar NIET bij?

a.Hoeschot
b. Sneppenscheut
c. Merevoort
d. Ganzewinkel


vraag 14

Op 3 oktober 2018 overleed plotseling pastoor Jacques Kloeg van de geloofsgemeenschap Heilige Lucia. Voordat pastoor Kloeg naar Mierlo kwam was hij kapelaan in een andere parochie.

Welke parochie was dat?

a.Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming
b. Nicasius
c. Lambertus
d. Caecilia
vraag 14

vraag 15
vraag 15
foto: Gerard Slegers (Images by Gerard)

Begin juli van dit jaar overleed de laatste burgemeester van het zelfstandige Mierlo.
Wat is NIET juist?

a.Ze was een 23-jarige onderwijzeres op de Mulo toen ze gekozen werd als eerste vrouwelijke raadslid in de gemeenteraad van Deurne.
b. Ze wilde eigenlijk helemaal geen burgemeester worden, want ze woonde met haar man op een boerderij in Deurne en had geen zin om te gaan verhuizen.
c. Zowel als voorzitter van de KPJ gewest Tilburg, als raadslid in Deurne en als gedeputeerde, heeft ze als vrouw ervaren dat het best moeilijk is om je te handhaven in zo’n mannenbolwerk.
d. Ze werd min of meer per ongeluk burgemeester van Mierlo omdat daar een waarnemer gezocht werd voor een periode van een paar jaar en ze de gok wel wilde wagen.

vraag 16
vraag 16
Puzzelwerk.

U ziet een aantal termen staan. Deze hebben iets te maken met de getallen die daaronder staan. Weet u wat? Koppel ze aan elkaar!

Plaats de letter zoals die bij de term staat voor de bijbehorende code.
A.  Appelbloesem D.  De Houtduif G. ’t stet er nog
B.  Ecrin E.  Libelle H.  Tessie
C.  Heejereest F.  Kiek in ’t veld I.  De witakkers
51.4439,5.6144,01
51.4641,5.6345,04
51.4363,5.6141,06
51.4400,5.6202,08
51.4309,5.6363,09
51.4555,5.6395,15
51.4283,5.6190,20
51.4476,5.6134,20
51.4327,5.6154,27

vraag 17

Bij het kersenfeest was onze kersenkoningin getuige van de wedstrijd kersenpitspuwen. Het Mierlose record staat op:

a.8,60 meter
b. 11,72 meter
c. 12,76 meter
d. 28,51 meter
vraag 17, klik voor vergroting.

vraag 18
vraag 18

Ten tijde van de Rode Loop (pest) epidemie werden te Mierlo vanaf de preekstoel een aantal richtlijnen gegeven.  Wat moest je volgens die afkondiging zeker niet eten als je de Rode Loop had:

a.kool, noten en zuurbrood
b. peentjes, suiker en melk
c. witbrood bedruipt met boomolie
d. verse eieren gerold in rauw papier en gedoopt in Franse brandewijn

vraag 19

Omstreeks 1865 deed Paus Pius IX een oproep aan alle gelovigen om zich als zouaaf aan te melden bij het Pauselijk leger.  Zo meldde Mierlo-Houtenaar Gijsbert Konings zich in 1870 aan, amper 12 dagen later verliet hij Rome weer en keerde terug naar Mierlo.
Zijn dorpsgenoot Wilhelmus van den Berk had zich al eerder (in 1866) aangemeld, hij keerde in 1867 terug naar Mierlo. Beide heren werden voor betoonde moed beloond met de Pauselijke onderscheiding “Bene Merenti”. Wilhelmus van den Berk kreeg echter nog een onderscheiding meer.

Welke onderscheiding was dit?

a.Bene Merenti  in Aeternum
b. Het Mentana kruis
c. Orde van het Gulden Spoor
d. Pro Ecclesia et Pontifice
vraag 19

vraag 20
vraag 20

In het schip van de H. Luciakerk staan aan de epistelzijde in de ramen mannelijke heiligen afgebeeld.

Welke heilige staat daar NIET bij?

a.H. Isidorus
b. H. Nicasius
c. H. Sebastianus
d. H. Willibrordus

vraag 21
vraag 21
Op de kadastrale kaart van de gemeente Mierlo 1832 worden wegen, gebouwen en percelen weergegeven. Hierboven ziet u een gedeelte van deze kaart.

Wat is juist met betrekking tot het perceel dat met de blauwe pijl wordt aangegeven?
a.Het heeft de bestemming boomgaard en grenst aan het weiland van Jan Verhuijzen.
b. Het ligt aan de Marktstraat in het toponiem Het Dorp.
c. Het is de boomgaard grenzend aan het woonhuis van Raijmakers en heeft een oppervlakte van ca. 2.800 m2.
d. Het is eigendom van schoenmaker Jan Raijmakers en heeft een breedte aan de wegzijde van ca. 47 meter.

vraag 22

Op de Molenheide in Mierlo is in de jaren 20 van de vorige eeuw een lustoord gerealiseerd. Wat was de naam van dit lustoord?

a.Lustoord Gulbergen
b. Lustoord Lido
c. Lustoord Molenheide
d. Lustoord Reigerslo
vraag 22

vraag 23
vraag 23

Kerstmis 2017 leverde Mierlo een bijzonder kerstconcert op.

Wat is daarover NIET in de krant geschreven?

a.Grandioos Kerstconcert als afsluiting van jubileumjaar Mierlo Vocaal; Dit is voor iedereen een mooi Kerstgeschenk.
b. Bisdom geen fan van OG3NE; Van de pastoor mocht het. Bisschop Gerard de Korte vond het achteraf te profaan.
c. OG3NE krijgt de kerkbanken vol; Er werd voorzichtig gedanst, maar de combinatie popmuziek en kerk bleek toch onwennig.
d. Concert Mierlo Vocaal en OG3NE een waar feest; Ook omdat de zusjes Lisa, Shelley en Amy van het podium afkwamen en al zingend langs de kerkbanken dansten.

vraag 24
vraag 24

De sax was in 2018  weer in Mierlo op bezoek. Wat is juist?

a.Het is een merovingisch zwaard uit de laatste periode van de vroege middeleeuwen.
b. De sax is gevonden bij opgravingen op de begraafplaats aan het einde van de 19-ste eeuw.
c. De sax is een zwaard wat ook wel spieker wordt genoemd.
d. De sax maakte deel uit van een wapenuitrusting waartoe ook een mes en zwaardriembeugel behoorden.

vraag 25

Wat was rondom de tweede wereldoorlog, van de onderstaande gebouwen het eerste merkbare teken van de oorlogsvorderingen op Mierlo-Hout?

De vordering van:

a.het Unitasgebouw
b. de blokhut van de verkenners
c. de speelzaal van de meisjes bewaarschool
d. een gedeelte van de pastorie
 

vraag 26

Tot slot mag u nog een zoekplaatje oplossen.

Hier ziet u een onbekend Mierloos gezicht. Het is opgebouwd uit onderdelen van het logo van 12 organisaties uit Mierlo, Mierlo-Hout of Brandevoort of die daar werkzaam zijn.  De onderdelen van de logo’s staan in de oorspronkelijke positie, ze kunnen wel groter of kleiner zijn/lijken dan in het origineel. Kunt u het gezicht uiteenrafelen en de 12 organisaties benoemen. Minder dan 12 mag natuurlijk ook!
Noem er zoveel mogelijk van, in willekeurige volgorde.

U moet er tenminste één invullen en wel achter het cijfer 1. De rest hoeft u alleen te vullen zover u er nog meer weet, dus alleen het veld achter 1. is verplicht.
 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
10.
11.
12.
vraag 26, klik voor vergroting.


 Veel puzzelplezier!    (U kunt de antwoorden alleen insturen als alle vragen zijn beantwoord.)!!! Insturen is mogelijk tot en met uiterlijk 6 januari 2019 !!!

 Het bestuur van Heemkundekring Myerle wenst u fijne Kerstdagen en een heel voorspoedig 2019

Kerstkaart 1912
Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees