Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

Een overzicht van de ravage na de grote brand in
de Marktstraat op 27 augustus 1921


Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat de grootste ramp uit de Mierlose geschiedenis plaatsvond, namelijk de brand in de Marktstraat. Op zaterdag 27 augustus 1921, om kwart over elf, sloegen plotseling de vlammen uit het dak van een blok huizen in de Marktstraat. De zomer was warm en het had nauwelijks geregend en de brandkuilen stonden droog. De daken waren van riet en stro en door de tamelijk harde wind sloeg het vuur over naar omliggende huizen. Er brandden 27 woningen, bewoond door 29 gezinnen, voor het grootste deel af.

De brandende sporthal in 1974
In 2021 werkt de Heemkundekring voor het eerst met een jaarthema. Het eerste thema wordt "Brand". Om een jaarprogramma op te stellen zijn er genoeg aanknopingspunten te vinden, denk ook aan de brand van sporthal de Weijer, op de Strabrechtse heide en op het industrieterrein of aan de brandweer.

bron: Inspectie Openbare Orde en Veiligheid
En wat te denken van Brandevoort, buurtschap Den Brand of winkelier Branten. Of de heksen-verbranding door de Heer van Mierlo Erasmus van Grevenbroeck. Ook kijken we over de grenzen van Mierlo heen. We proberen op een zo creatieve mogelijke manier met het thema om te gaan en roepen hierbij jouw hulp in!

Op het bedrijventerrein aan de Nijverheidsweg is zondagmorgen
27 november 2011 rond 01.15 uur een grote brand uitgebroken.
Meerdere korpsen uit de regio waren ter ondersteuning van de
brandweer van Mierlo ter plaatse. Tenminste 15 voertuigen
zijn ingezet om de brand te bestrijden die opgeschaald was naar
compagniebrand. Er is een aantal kleine ontploffingen geweest
en het gebouw is na enige tijd ingestort. De plaats van de brand
is ontruimd, ondanks het nachtelijk uur trok de brand veel
bekijks. Een dag na de brand is goed te zien welke enorme ravage
de brand heeft aangericht.
(bron: Hans van Hamersveld www.kijkenklik.eu)
Mocht je foto’s, filmpjes of verhalen hebben, neem dan gerust contact op met ons. We bekijken dan samen met je op welke manier we deze kunnen opnemen in ons jaarprogramma, bijvoorbeeld als tentoonstelling of presentatie.
De Telegraaf 21 juli 1917
Dus mocht je informatie hebben of mensen kennen die iets over het thema "Brand" in Mierlo of daarbuiten kunnen en willen vertellen, geef dit dan door aan Mike van de Kimmenade via onderstaand formulier of via de email , zodat we samen een mooie invulling geven aan het eerste jaarthema!

                Naam:
(verplicht)
(vul in: voornaam achternaam)
E-mail adres:
(verplicht)
(vul in: e-mail adres, voorbeeld: xxx@mijnmail.nl)
Eventueel uw telefoonnummer:
(niet verplicht)
 


Noteer hieronder uw vraag of uw opmerking over het jaarthema "brand": 


            U ontvangt spoedig van ons bericht.


Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees