Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
logo 75 jaar bevrijdingsfeer
Herinnering aan september 1944

Toos Sengers hebben in het kader van gesprekken met Mierlonaren naar
aanleiding van 50 jaar bevrijding, haar herinneringen aan 1944 gedeeld.




voordeur
Voordeur met rechts het beeldje
van O.L.Vrouw
De onderduikers die bij ons waren hebben nog meegeholpen de schuilkelder af te maken. We hadden hem snel klaar, het was een echte, met licht erin. De schuilkelder hadden we bekleed met lakens en er koffers ingezet, dan hadden we een bank. Bovenop lagen dikke balken en platen en daar bovenop een hoop zand. Het zat onder de notenboom en zou er iets komen, dan kwam het in de takken van de notenboom en was de val gebroken.

Toen zijn ons vader en ons moeder, onze Noud en ik in de schuilkelder gegaan. Marie en Francine waren bij van Vlokhoven. Het was tegen de avond. We hadden eerst nog de koeien willen halen. We waren al op weg. We hebben ze niet meer naar huis gehaald. We hebben die avond ook niet gemolken.

Toen begonnen de tanks te komen. De tanks gingen over de velden, die dingen gingen overal door. Ze zijn aan het schieten gegaan. Wij waren in de schuilkelder en we hadden een klein spanielke, dat los liep. Want we hadden alle deuren van het huis open. Dat moest voor de druk, als er iets met de (Oudvense) brug gebeurde. En de hond blafte en we zeiden 'we zullen toch eens gaan kijken, want er schijnt vreemd volk in huis te zijn. We gingen naar binnen en het was ook zo. Het zat het vol (Britse) soldaten. En die gaven met het geweer een teken dat het hondje stil moest zijn. Toen vieten we het hondje op en toen was het goed. Onderhand hadden wegezien dat de tanks zich opstelden naar de brug met de infanterie erachter. En toen was het boem, boem en nog eens en daarom vieten wij onze paternoster.

Ze schoten over de nieuwe brug en toen is er een granaat, een Duitse of een Engelse, ontploft in een schuilkelder net over het kanaal bij de nieuwe brug. Bij van Vlokhoven schoten ze een paar tanks in brand, Giebels boerderij helemaal en bij van Vlokhoven ook nog een hooischuur. Daarachter stond ook een tank en we zagen dat ze er daar een paar aan het wegdragen waren.

We zijn in de schuilkelder blijven zitten tot het rustig werd en het eindelijk voorbij was. We zijn gered, denk ik, net als bij Verstappen door het beeldje van O.L.Vrouwke aan de gevel. Niks aan het huis, niks aan het vee. Alleen een scheur in het huis.

bron: Interviews van inwoners van Mierlo over hun oorlogsherinneringen 1940-1945 (RHC Eindhoven)

naar boven

Liberation route 2019. logo 75 jaar vrijheid Liberation route 2014

Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees