Home Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806, werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.


Lettertype verkleinen     Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

Mierlose Heksenverhalen
door Rinie Weijts
Mierlo, 1996
prijs € 6.--
verkrijgbaar bij Heemkundekring Myerle en VVV Mierlo

U kunt ook een pdf inzien via deze link.

Rinie Weijts heeft besloten om de hem bekende heksenverhalen op papier te zetten en te bundelen. Alle fragmenten van 'heksenprocessen' uit diverse bronnen heeft hij samengebracht tot één verhaal. Een verhaal van 'n Mierlo's heksenproces. Niet geschreven in oud-Nederlands, geen moeilijke gerechtelijke of notariële termen, maar een 'gewoon' verhaal over een proces zoals dat in Mierlo, anno 1594, zou kunnen gevoerd zijn.

Hoofdstuk indeling (van de opgenomen verhalen):

Klop op het raam
De kattenjacht
Bloemenkrans in hoofdkussen
Behekste en angstige paarden
De kat op de paal
Kruisje onder dorpel
Conclusie
Kanaalmannetje
Korenmannetje
Religieuze verhalen
Mierlo anno 1594
De eerste arrestaties
Naar Stipdonk
De waterproef
In arrest
De pijnlijke ondervraging
Tweede ondervraging
Verificatie
Conclusie
Derde ondervraging
Bekendmakinig in het dorp
De voorbereiding van de terechtstelling
De terechtstelling

Uit het voorwoord:

Als mijn vader in gezelschap was van de buurman en een kennis uit Helmond garandeerde dit veel en boeiende gespreksstof. Meerdere verhalen hoorde in hen vertellen over hekserij:
- er werd op ruiten geklopt zonder dat er iemand was of sporen naliet.
- op katten jagende Helmonders werd de jacht onmogelijk gemaakt door blaffende honden in de wijde omgeving.
- stervende kinderen met bloemenkransen in het hoofdkussentje en schreiende moeders.
- overmermoeide en angstige paarden die de kar niet meer in beweging konden krijgen omdat de voerman het dagelijkse borreltje in de herberg door tijdnood niet had kunnen gebruiken.
- ook het verhaal van de kat die op een paal zal en iedere passant nariep. Nadat deze kat van de paal was geslagen liep een als heks bekenkstaande buurvrouw een dag later met een arm in een draagdoek.
- Nadat met een kruisje van een rozenkrans onder de dorpel van de toegangsdeur had gelegd kon de als heks bekenstaande buurvrouw niet over de drempel naar binnen.

Deze en nog veel meer 'waar gebeurde' en vaak sterk overdreven verhalen boeiden mij enorm>
Uit deze tijd is mij altijd de vraag bijgebleven: Berusten deze verhalen op waarheid? Uit het boekje "Sprokkelingen" van meester van Bussel weet ik, dat er ook in Mierlo hekserij was en dat er heksenprocessen werden gevoerd. De schuldig bevonden heksen werden ook in Mierlo op de brandstapel terechtgesteld.

Klik voor vergroting
Omslag

Klik voor vergroting
voorbeeld pagina

Klik voor vergroting
voorbeeld pagina


Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet