Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    

De krant schrijft over Mierlo ...............

Op deze pagina staan berichten en berichtjes die over Mierlo gepubliceerd zijn na 1975. Bij de samenstelling hebben we geen doel om volledig te zijn of belangrijke zaken te onderscheiden. De selectie is heel willekeurig.

Wilt u artikelen lezen zoals die over Mierlo zijn verschenen tussen 1850 en 1975, ga dan naar deze pagina.

Heeft u berichten die interessant voor ons zijn. Laat het ons weten via de knop 'Goeie Vraag' hiernaast of via ons emailadres.

U treft hieronder een (publicatie)datum aan, een korte beschrijving en soms het bericht. Wilt u het bericht goed bekijken klik dan op de afbeelding onder de datum of op het krantenbericht rechts.

 

17 juni 2021

Eindhovens Dagblad /
Algemeen Dagblad


Terug naar het Helmond van 1832;
online snuffelen in historische kadasterkaarten

De werkgroep Historische geografie van Heemkundekring Myerle heeft veel energie gestoken in het digitaliseren en publiceren van de historische kadastrale data van Mierlo gebaseerd op de kaart van 1832. Daarnaast hebben de kartrekkers uit Mierlo veel andere heemkundekringen ondersteund bij het uitwerken en publiceren van hun data zodat ook die gemeentes op de kaart van Historische Geografie Brabant kunnen verschijnen. Inmiddels zijn een aantal buurgemeentes zichtbaar. Medio 2021 was ook de werkgroep van Heemkundekring Helmont zover. Ter gelegenheid van het publiceren van hun kaart was er zowel regionaal (Eindhovens Dagblad) als nationaal (Algemeen Dagblad) aandacht voor dit project en de rol van de Mierlose inbreng.



 

14 februari 2019

De Mierlose Krant


200 jaar Mannenkoor in H.Lucia parochie Mierlo

Mierlo had al een kerk vanaf 1263, zo is terug te vinden in het archief van de Abdij van Tongerlo. De Heer van Mierlo had het recht om in deze kerk de priester aan te stellen. Dit recht ging over op de Abdij van Tongerlo in 1315 en deze behield dat recht tot 1818, waarna het benoemingsrecht werd overgenomen door de Bisschop van 's-Hertogenbosch. In de Mierlose kerk zal altijd wel gezongen zijn, maar wanneer er nu echt een kerkkoor ontstond is niet helemaal duidelijk, het kan goed zijn dat de Norbertijnen zelf de gezangen voor hun rekening namen. Wat we wel weten is dat in 1819 uit de financiële stukken van de parochie blijkt dat er een voorzanger (=dirigent) werd aangesteld. Toen moet er dus ook een koor zijn geweest. Vandaar dat dat jaar voor het parochiële Mannenkoor als oprichtingsdatum is gekozen omdat ze toen zeker bestonden. Dus vieren ze dit jaar het 200 jarig bestaan. In het artikel kunt u lezen hoe dat gevierd gaat worden.



 

11 oktober 2018

De Mierlose Krant


Op 3 oktober werd Mierlo opgeschrikt door het bericht dat de pastoor was overleden. Na een week van rouw werd hij op 10 oktober vanuit zijn Heilige Luciakerk begraven op het parochiekerkhof. Op het plekje dat hij al jaren geleden daarvoor had aangewezen. In de Mierlose krant werd zijn leven en werken herdacht onder de titel Pastoor voor God en de mensen.

Zie ook het artikel over Jacques Kloeg op deze site en de column van Corrie de Leeuw in het Eindhovens Dagblad van 18 oktober 2018.

zie ook:
Mensenmens onder de mensen (Eindhovens Dagblad 6 oktober 2018)
Mierlo neemt afscheid van laatste ereburger (Eindhovens Dagblad 11 oktober 2018)



 

30 augustus 2018

De Mierlose Krant


Het Wolfsven is een vakantie- en recreatiepark gelegen tussen Geldrop en Mierlo. Het park ligt aan de rand van de Molenheide. Dit gebied en dan met name de overzijde van de Geldropseweg is al sinds lang een gebied met recreatieve bestemming. In dit artikel wordt de onstaansgeschiedenis van het Wofsven beschreven, alsmede de recreatieve waarde van de Strabrechtse heide.
 

26 april 2018

De Mierlose Krant


Merovingisch zwaard (sax) weer terug in Mierlo

Op de torendag 2018 was het zwaard uit de Mevoringische periode, dat in Mierlo bij de opgravingen bij de kerk gevonden is, weer thuis. Het merovingisch tijdvak tijdvak loopt van ca. 450 tot 750 en is onderdeel van de vroege middeleeuwen. Het zwaard is geconserveerd en wordt bewaard in het archeologisch depot in 's Hertogenbosch. Het is uniek dat het nu weer in Mierlo was.



 

7 september 2017

De Mierlose Krant


Heksen in Mierlo nu en in 1595

Op 29 augustus verzorgde Wim Steenbakkers voor de heemkundekring een lezing over de heksenprocessen die Erasmus van Grevenbroeck voerde in Mierlo en Lierop. Op zaterdag 2 september is door Eveline van der Linden, samen met enkele andere vrijwilligers en de medewerking van de toneelgroep de Koffieleutjes een fietstocht georganiseerd waarbij op verschillende historische plaatsen mensen uit 1595 weer 'tot leven kwamen' en de aanwezigen deelgenoot maakten van hetgeen zij hadden meegemaakt. In de krant is hiervan op verschillende manieren verslag gedaan.

Zie ook het artikel op deze site over de heksenprocessen in Mierlo aan de hand van de route van de fietstocht.



6 september 2017 'Kippenvel' tijdens Heksenfietstocht

7 september 2017 "Heksen" uit 1595 terug in MIerlo en Lierop

 

5 mei 2017

Eindhovens Dagblad


Dodenherdenking

Meer dan 70 jaar nadat het Mierlose gezin Sloots getroffen is door een granaat, feitelijk nadat Mierlo al bevrijd was, heeft de kleinzoon het verhaal van zijn vader kunnen en mogen vertellen tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op de Engelse Begraafplaats in Mierlo. Het was een zeer indrukwekkend moment waar in de pers ook de nodige aandacht voor was. U treft onder andere het hele verhaal van Rinus Sloots aan.



5 mei 2017 Het hele verhaal van Rinus Sloots

10 mei 2017 Indrukwekkend verhaal tijdens dodenherdenking

11 mei 2017 Geef die zo hard bevochten vrijheid door en vier 5 mei .....

 

30 maart 2017

De Mierlose Krant


Historische geografie ontsloten via website HKM

Een van de projecten van Heemkundekring Myerle is het ontsluiten van de historische geografie van de heerlijkheid Mierlo. Een mijlpaal daarbij is het op de website publiceren van een digitale interactieve kaart gebaseerd op de kadastrale kaart van 1832. Via deze kaart kan iedereen kennis nemen van hoe de situatie in 1832 was. Welke gebouwen stonden er, wie wat de eigenaar daarvan, waarvoor werden de gronden gebruikt en van wie waren die gronden. Welke wegen lagen er etc. etc.

De werkgroep historische geografie gaat steeds verder met het invullen van de kaart en de bijbehorende gegevens zodat er een prachtige informatieve bron ontstaat, die eenvoudig te benaderen is. Klik hier om naar de kaart te gaan.



6 april 2017 Met een paar muisklikken terug naar Mierlo 1832

19 oktober 2017 Toponiemen Mierlo ontrafeld

 

24 november 2016

De Mierlose Krant


Frank Lammers is een fanatieke supporter van Mifano. Hij laat de naam van zijn clubje met enige regelmaat in de pers vallen. Zo ook in een uitzending van 'De Eretribune'.

 

2 juli 2016

De Mierlose Krant


Peter van Vlerken vindt dat Erasmus van Grevenbroeck, Heer van Mierlo van 1556 tot 1617, door zijn invloed met name bij de 'heksenprocessen' in 1595, het niet verdiend dat er een straat naam heb genoemd is in Mierlo. De straat naam Heer van Grevenbroeckweg zou geschrapt moeten worden en vervangen door een meer eervolle naamgever. Hierbij is de naam van de laatste ereburger van het zelfstandige Mierlo genoemd, pastoor Jacques Kloeg. Hoe de actie van van Vlerken is afgelopen leest u in de bijgaande artikelen.


5 juli 2016 Eer slachtoffers

12 juli 2016 7 Straat in Mierlo ....

 

16 juni 2016

Eindhovens dagblad


In Dierenrijk Nuenen zijn een aantal chimpansees geplaatst die afkomstig zijn van de Beekse Bergen. Het dierenrijk ligt op grondgebied van Mierlo, maar draagt de naam van Nuenen. Dit is burgemeester Link een doorn in het oog. Hij heeft ervoor gekozen om de nieuwe bewoners van zijn gemeente persoonlijk in te schrijven in het bevolkingsregister, om zo nog maar eens extra duidelijk te maken dat ze echt met de andere bewoners van het dierenrijk thuis horen in de gemeente Geldrop-Mierlo.

Als u op de afbeelding hieronder klikt krijgt u een video waarin een en ander ook nog eens wordt toegelicht.

naar Youtube video



14 juni 2016 Voor het eerst naar buiten

16 juni 2016 7 bijzondere inwoners

16 juni 2016 nu officieel Mierlonaren
 

27 april 2016

De Mierlose Krant


De begraafplaats van de H. Lucia kerk, onderdeel van de Nicasius parochie, is voor een groot gedeelte van de Mierlose bevolking een belangrijke plaats. De begraafplaats is aangelegd in 1906 en de rustplaats van vele Mierlonaren. Een belangrijk (rijks)monument op de begraafplaats is de Calvarieberg van architect Van Groenendael. Op de Torendag van 2016 stond de begraafplaats centraal.
 

6 april 2016

Eindhovens Dagblad


"Monumenten en Mielo" is niet gegarandeerd een goed combinatie. Na de discussie over het opstellen van de monumentenlijst en enkel jaren geleden over het weer afschaffen daarvan blijkt nu ook dat het onderhoud van de monumenten soms in gevraag lijkt te komen met het risico dat de monumenten in zo'n slechte staat gaan verkeren dat ze mogelijk te niet zullen gaan. In dit artikel waarschuwt een erfgoedvereniging hiervoor en reageert een Mierlose eigenaar.
 

9 juli 2015

De Mooi Mierlo krant


"De Mona" is al 50 jaar een begrip in Mierlo. Reden om terug te kijken op de mooie geschiedenis die door De Mona is ontstaan. Het café opent zijn deuren in 1965, maar het verhaal begint al veel eerder. André Smits, een ondernemende jongeman uit Eindhoven, pakt alles aan om de kost te verdienen. Dat is ook de reden dat hij begint als kelner bij Lamers Hagelaar en bij Miet de Kim in 't Anker.
 

2 februari 2015

De Mooi Mierlo krant


Het gaat er eigenlijk al jaren over in Mierlo: dat roemruchte Kersenoogstfeest. Met name natuurlijk in de generatie die opgegroeid is met dit meerdaagse Mierlose feest met een uitstraling in de verre regio, in de hoogtij dagen beslist te vergelijken met de Brabantste Dag. Met feesten, met een praaloptocht en vooral met veel, heel veel muziek. En natuurlijk een echte Kersenkoningin.

zie hiervoor ook de pagina over de Kersenkoninginnen.

 

1 juli 2014

Eindhovens Dagblad


De bouw van een nieuwe koeienstal in 't Broek is het Mierlose buitengebied, legde een schat aan eeuwenoud keramiek bloot.

zie hiervoor ook de pagina over de Broekse potten en pannen.

 

6 mei 2006

De Loop


De schillenboer is al vele jaren een uitstervend beroep. Vroeger werden bij de gezinnen in het dorp de etensrestanten opgehaald en als voer voor vooral de varkens gebruikt. In Mierlo-Hout is dit beroep nog lang in stand gebleven. In bijgaande artikel een mooi verhaal over een man wiens naam men wellicht niet kende, maar die als 'de skèllenboer' een zekere faam had. Per 1 januari 2008 is de schillenboer gestopt en kort daarna verhuisde hij naar een zorgboerderij  in Oploo. Daar habben ze nog genoeg kippen rondlopen en ook varkens en koeien die allemaal door hem zelf verzorgd konden worden. Man bijt hond: Schillenboer Mierlo-HoutIn 2006 werd een protret uitgezonden door het tv-programma Man bijt hond. Als u op de afbeelding hiernaast klikt, kunt u deze uitzending bekijken.
 

 


Hier is nog plaats voor het artikel dat u interessant vindt ook voor andere lezers. Wilt u dat ter beschikking stellen, laat het ons weten via het contactformulier. of via ons emailadres.
 
 

 





Klik om een vraag te stellen aan Heemkundekring Myerle.
 Heeft u een vraag voor ons, stel die gerust.
Klik op de afbeelding hierboven.

Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees