Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Historische geografie Mierlo oefenen   terug naar de vorige pagina, klik op deze afbeelding terug
 
 

Om u wat vaardigheden aan te leren, treft u hieronder enkele oefenvragen aan die u kunt beantwoorden met behulp van de interactieve kaart en de daarbij behorende handleiding.

vraag 1.

Op de kaart kunt u de (oude) Heilige Lucia kerk terugvinden.
Bekijk via de infoknop welk toponiem daar bij hoort.
Komt dat overeen met het (hoofd)-toponiem van de omgeving?

 

antwoord: De Kerkakkers, dat is ook het (hoofd)toponiem van de omgeving van de kerk

vraag 2.

Zoek de omgeving van het voormalige kasteel van Mierlo op. Tussen de in 1832 nog resterende bebouwing van het kasteel en de kasteelweg ziet u een geel perceel liggen. Wat is de bestemming van dit perceel?

 

antwoord: dreef

vraag 3.

Zoek het oude raadhuis op op de kaart. Bereken via de meetlat de hemelsbrede afstand tussen het oude raadhuis en de Heilige Luciakerk.

 

antwoord: ca 520 meter

vraag 4.

Terug bij het oude raadhuis ziet u links op de kaart een lichtgroen perceel liggen. Dit is het weiland van Paulus Raijmakers. Bereken via de oppervlakte tool wat de oppervlakte van dit perceel ongeveer is.

 

antwoord: ca. 2600 m2

vraag 5.

Ga vanuit het oude raadhuis ongeveer 1 kilometer richting Geldrop. Op de heide ziet u daar een rode stip staan. Wat is de bestemming van dat bouwsel?

 

antwoord: windkorenmolen

   

vraag 6.

Ga terug naar het Oude Raadhuis.
Zet nu bij de layer (groene vakje linksboven), de layer wegen uit en zet daarna ook de layer perceel uit.
Zoek nu de huidige locatie van de Rabobank op. 
Zet de layer perceel weer aan.
Wat was het gebruik in 1832 van de plek waar nu de bank gevestigd is? En wie was de eigenaar van dit perceel?

 

antwoord: boomgaard, schoenmaker Jan Raijmakers

vraag 7.

Ga terug naar rechts op de kaart en zorg dat alle layers aanstaan.
U komt uit bij het beeld zoals hiernaast weergegeven, bij het (hoofd)toponiem Loeswijk.
Beweeg de pijl tot boven de naam van het toponiem en ga via de attribuut-informatie na hoe de naam
van dit toponiem is ontstaan.

 

antwoord: Loeswijk is een van de oudste toponiemen binnen het grondgebied van Mierlo. Het woord valt uiteen in Loes en Wijk. Loes is een verbastering van loo, dat is een oude naam voor bos, die al sinds de 7de en 8ste eeuw in gebruik is. Wijk is afkomstig van het latijnse vicus wat betekent nederzetting of bij-gehucht. Loeswijk verwijst dus naar een bij het dorp behorende woongemeenschap in het bos.



Ontwerp: Beeldmerk ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees